In 2010 werden de laatste ruim 80 Nederlandse tanks afgestoten. Ooit hadden we meer dan 900 van deze gevechtsmachines, maar politici achtten ze niet nodig. Want het zou natuurlijk nooit meer oorlog zijn. Op dit Defensie Platform is het afschaffen van de tanks wel vaker het symbool van de visieloosheid van politici genoemd. En eigenlijk ook het bewijs van gebrek aan ruggengraat bij de militaire top.
Straks weer zonder tanks
De oorlog in de Oekraïne bewijst dat tank zijn waarde op het slagveld nog zeker heeft. En opeens zien Nederlandse politici, die eerst nog lachend de Krijgsmacht afbraken, dat belang ook. Dat belang van de tank zien die politici zelfs zo goed, dat er stemmen opgaan om onze van Duitsland geleasde tanks te kopen, om ze vervolgens weg te geven, waardoor Nederland weer zonder eigen tanks zit.
Ik zal die zin even herhalen:
‘Dat belang van de tank zien die politici zelfs zo goed, dat er stemmen opgaan om onze van Duitsland geleasde tanks te kopen, om ze vervolgens weg te geven, waardoor Nederland weer zonder eigen tanks zit.’
Hebben we dan niets geleerd van de decennialange bezuinigingen?
Vragen
Maar dit soort impulsief gedrag roept de nodige vragen op:
- Vraag 1: Waarom hebben we ze ooit ook al weer weggedaan? Waarom hebben de we de rest van onze gevechtskracht ook wegbezuinigd, samen met de luchtdoelartillerie?
- Vraag 2: Waarom hoor ik politici wel over het weggeven van onze tanks, en niet over het aanschaffen van een bataljon (of 2) met eigen tanks? (Op de SGP na dan)
- Vraag 3: Waarom hoor ik de CDS of C-LAS niet roepen dat we zelf ook tanks moeten krijgen? (En niet zonder meer moeten weggeven?). Waarom hoor ik de CDS niet pleiten dat we moeten doen wat de NAVO van ons vraagt? (4 bataljons per brigade, meer vuursteun, meer tanks?)
Dit soort vragen kun je natuurlijk uitbreiden met vragen over de gevechtskracht van de hele Krijgsmacht, want de Marine doet het ook niet zo goed, met slechts enkele fregatten en maximaal 2 onderzeeboten inzetbaar. Het enige goede nieuws komt van de luchtmacht, dat wat meer vliegtuigen heeft gekregen die op hun taak zijn berekend. En het andere goede nieuws is dat wanneer we nu allemaal spullen zouden kopen, we ze niet zouden kunnen bemensen. Want de Krijgsmacht heeft de afgelopen jaren zijn uiterste best gedaan om geen aantrekkelijke werkgever te zijn, dus personeel is er ook te kort. Maar de goede verstaander leest natuurlijk het cynisme in die laatste zin.
Triest
Dit gebrek aan gevechtskracht en politieke en militaire wil om het te veranderen telkenmale te moeten constateren is triest. Triest omdat de militairen op de werkvloer wel bijtend loyaal zijn. Triest omdat de top van Defensie misbruik maakt van het feit dat het militaire vak voor veel militairen niet alleen een vak is, maar ook een roeping. Triest omdat die militairen bereid zijn om onder de moeilijkste omstandigheden hun leven inde waagschaal te stellen, maar door hun hoogste bazen niet de middelen krijgen om hun taken uit te voeren. Triest omdat politici telkens mooie woorden spreken, maar niet thuis geven als militairen om goede arbeidsvoorwaarden vragen. Of om wapens. Triest omdat zelfs de NAVO al jaren stelt dat de gevechtskracht van Defensie in het algemeen en de Landmacht in het bijzonder onder de maat is, maar er geen enkele actie is gekomen vanuit de top om die slagkracht te verbeteren. Triest omdat vele specialisten al jaren waarschuwen voor de afbraak van de Krijgsmacht, maar als te kritisch werden weggezet, of gebeld werden door hoge officieren: ‘Aan welke kant sta jij?’ Triest omdat op deze manier onze militairen op moeilijke missies kunnen worden gestuurd, zonder dat ze daarvoor de adequate spullen hebben om zich van hun taak te kwijten, en ze dus eigenlijk moedwillig in gevaar lijken te worden gebracht. Triest, omdat Defensie niet aan de grondwettelijke taken kan voldoen, en daarmee de veiligheid van ons land in gevaar is.
Wat gebeurt er met die 2 procent?
Vorig jaar werd bekend dat er meer geld naar Defensie gaat. We zouden eindelijk aan de 2% norm gaan voldoen. Maar als het BNP verder stijgt en de begroting van Defensie blijft als vastgesteld, voldoen we daar niet aan. Terecht dat er daarom een wetsvoorstel ligt om die 2% (wat een minimaal bedrag is) in de wet vast te leggen.
En is er de vraag wat er met dat extra geld gaat gebeuren. Er zijn in ieder geval investeringen in de logistiek gedaan. En een beetje in artillerie. Maar wanneer de nieuwe onderzeeboten en fregatten komen, dat weet niemand. Investeringen in slagkracht op het land blijven ook uit. Het gevecht van de verbonden wapenen kan niet gevoerd worden. Zeker niet als we alle artillerie en tanks ook nog eens gaan wegggeven. En de militaire top weet het al jaren. Toenmalig C-LAS Mart de Kruif stelde in 2015 al dat we niet meer konden vechten. Maar wat is er na zijn woorden gebeurd? Weinig tot niets.
Feit is dat de gevechtskracht weer moet worden opgebouwd. Inzet op cyber en onbemand alleen is niet de oplossing. Onbemand en cyber zorgen voor 2 extra domeinen waarin wordt opgetreden en gevochten, naast het klassieke militair optreden met samenhang tussen vuursteun, luchtsteun, zware tanks en gemechaniseerde infanterie, en overige gevechtsondersteuning. En de NAVO roept ook al jaren dat het beter moet, maar die boodschap komt maar niet in. Terwijl we de leiders van Defenise wel horen over samenwerking met onze bondgenoten. Wel de lusten, niet de lasten. En zo werkt het natuurlijk niet in de echte wereld.
Wie het weet moet het zeggen
Wie weet wat er moet gebeuren mag het zeggen. Sterker nog, wie weet wat er moet gebeuren moet het zeggen. Maar niemand hoort de CDS, die na de visie 2035 nog steeds niet met een plan is gekomen voor herstel van de Krijgsmacht. Niemand hoort de commandanten. De omerta zit na het spraakmakende interview van de commandanten bijna 2 jaar geleden weer dicht. Terwijl juist nu lef nodig is. Hetzelfde lef dat de topmilitairen in het gevecht durfden – en ongetwijfeld durven – tonen, zouden ze nu ook moeten laten zien. Door feilloos, hardop, onverbloemd te laten weten wat de staat van onze Krijgsmacht is, en wat nu nodig is om die gevechtskracht op orde te krijgen. Zodat politici eindelijk eens luisteren. Maar dat is lastig als de militaire stem gesmoord wordt door carrièreambtenaren uit de algemene bestuursdienst, die niet het belang van de Krijgsmacht voor ogen hebben, maar wel hun eigen positie. En het lukt de CDS klaarblijkelijk niet om daar doorheen te breken.
Maar slap leiderschap hebben we nu wel genoeg gezien. Want slap leiderschap is de reden dat onze Krijgsmacht niet aan de grondwettelijke taken kan voldoen. Dat slappe leiderschap is de reden dat politici zonder enig militair weerwoord kunnen voorstellen om onze leasetanks weg te geven, zonder voor adequate vervanging te zorgen, of zelfs maar voor aanschaf van meer tanks en vuurkracht te pleiten. Dat slappe leiderschap is de reden dat de Krijgsmacht letterlijk het gevecht niet meer kan voeren. En dat kan niet. Het wordt dus tijd voor sterk leiderschap.
Door: Eduard van Brakel
Foto’s: Ministerie van Defensie
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al meer dan 8 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!
En zo is het. Lees ook mijn artikel over de bureaucratie van hoge burgerambtenaren op het ministerie van Defensie , risico mijdend gedrag enzv.. Gemakzucht, slap of zelfs geen Leiderschap, geen ruggengraat – maar wel mooi weer spelen (Rutte ) met spullen en tanks die we nauwelijks of niet bezitten. A perfect storm nadert met rasse schreden, maar Nederland leeft nog in de tijd van de ‘ Water linies’ en hoopt, veilig achter de dijken levend in zijn eigen genoegzame bubbel – dat het wel over zal gaan ‘.
Te triest, ja schandelijk voor woorden.
Eens, ik geloof ook dat er sprake is van een Dunning Kruger effect. Onze ervaringsdeskundigheid op het gebied van politiek begrijpen en bedrijven is grosso modo nihil. Desondanks wordt er gedaan alsof… met een beetje militaire arrogantie richting de politiek verantwoordelijken. Wat verwacht je dan…? Ik zet mijn geld op de politci, they walk the walk, talk the talk. De militaire top is door eigen gedrag slechts constant veranderend en tijdelijke ballast.
Eerst koopt Nederland samen met o.a. de VS 90 gemoderniseerde T-72 tanks van Tsjechië om deze te doneren aan Oekraïne.
Nu koopt Nederland samen met anderen 100 tot misschien wel 178 (afhankelijk wat aangekocht en inzetbaar gemaakt kan worden) Leopard 1 tanks om deze aan Oekraïne te doneren.
Ondanks hun ouderdom zijn de tanks volgens Ollongren nog steeds “zeer geschikt om ingezet te worden op het slagveld”.
Waarom moesten alle Leopard 1 en 2 tanks dan allemaal weggegeven of verkocht worden?
Het 414 Tankbataljon nog maar zeer recent opgericht en wat uit pure armoede alleen maar tanks mocht huren en niet kopen dreigt deze ook nog eens kwijt te raken waarbij de regering plotseling wel bereid is om deze aan te kopen om ze vervolgens de doneren…
Wel bereid om 208 tot misschien wel 286 tanks aan te schaffen voor een ander land om wat voor reden dan ook maar de eigen krijgsmacht recent eerst compleet beroven van zijn eigen tanks wat nu waarschijnlijk weer voor een tweede keer gaat gebeuren…
Los van de steun aan Oekraïne is dit natuurlijk gewoon compleet waardeloos defensiebeleid!
Dit beleid is alleen maar geloofwaardig en te steunen als deze overheid gelijktijdig bekend maakt/had gemaakt dat het minstens 44 of nog beter 88 Leopard A7+ tanks gaat aanschaffen.
Duitsland heeft de voorgenomen aankoop en levering van de laatste 18 Nederlandse (lease)tanks aan Oekraïne door de Nederlandse regering geblokkeerd!
Een goed en realistisch besluit van de Duitse regering, actieve Nederlandse eenheden die onderdeel zijn van de Duits/Nederlandse legerkorps samenwerking en onderdeel zijn van NATO Response Force daar ga je geen wapensystemen weghalen.
Als Nederland zo nodig zware tanks wil leveren had het zijn eigen systemen maar niet moeten weggeven of verkopen voor een habbekrats, door redelijk recente eigen idiote besluiten heeft men gewoon niks om weg te geven en Duitsland weerhoud Nederland nu weer van dit soort fouten.
Duitsland en Nederland hebben een verplichting richting de NAVO en huidige D66-minister ziet dat niet of heeft daar simpel gezegd gewoon lak aan en wil als Nederland internationaal de sier maken maar is nu (tijdelijk) teruggefloten door de Duitsers.
Nog een reden dat de Nederlandse tankeenheid zijn tanks moet behouden!
https://www.voc-cavalerie.nl/nederlandse-tankbemanning-wint-tankschietwedstrijd-iron-spear/
Als er een eenheid is die het beste de Oekraïners kan trainen is de Nederlandse eenheid denk ik een prima kandidaat.