Nederland en Europa moeten voor de veiligheid minder afhankelijk van de Verenigde Staten worden, daarom moet er een Europees leger gevormd worden. dat stelt Volt Nederland in antwoord op vragen van het Defensie Platform. De partij vindt ook dat de 2% NAVO-norm wettelijk en in Europees verband vastgelegd moet worden. Verdere Europese samenwerking is ook nodig bij de aanschaf van bijvoorbeeld materieel. Als eerste stap richting een Europees leger moet er komende kabinetsperiode een Rapid Response Force gevormd worden die bestaat uit militairen uit verschillende Europese landen.
- Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
Op dit moment voldoet de Nederlandse Krijgsmacht niet aan de 2%-NAVO-norm. Daarom moet Nederland dit wettelijk vastleggen en bepleiten we in Europees verband het belang van deze norm. Op de lange termijn willen we naar een Europese krijgsmacht, zodat we niet langer afhankelijk zijn van de VS voor onze veiligheid. Op weg naar een Europees krijgsmacht nemen we de nodige tussenstappen. Volt wil naar een Europese defensie-industrie en gezamenlijk militair materieel inkopen. We breiden het militaire Erasmus-programma uit en er komt een permanent operationeel hoofdkwartier in Brussel voor Europese missies. En als voorloper voor een volledig Europees leger wil Volt binnen de komende kabinetsperiode een Rapid Response Force, een legereenheid met militairen uit verschillende landen voor crisissituaties.
- De Veiligheidssituatie in Europa is sinds de Oekraineoorlog behoorlijk veranderd. Ook wereldwijd lijken er machtsverschuiving plaats te vinden. Wat is de rol van Nederland hierin volgens uw partij? En wat voor Krijgsmacht past daar volgens u bij?
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 woedt er een oorlog op het Europese continent. Om de veiligheid in eigen regio te kunnen garanderen en een belangrijke actor in een multipolaire wereld te kunnen zijn, heeft Europa een defensiemacht nodig die snel en onafhankelijk van bondgenoten kan handelen. Dat zorgt ervoor dat de Europese Unie met één krachtige stem kan spreken op het wereldtoneel en daarmee de Europese veiligheid en belangen kan beschermen. Daarbij moeten we ook onze eigen veiligheid en kritieke infrastructuur beschermen. We kunnen niet naar de Verenigde Staten kijken om onze Europese veiligheid te beschermen.
- Volgens de Algemene Rekenkamer – en ook volgens diverse noodkreten van hoge commandanten en eerdere ministers, kan de Krijgsmacht niet voldoen aan de grondwettelijke taken. Wat vindt u daar van? En wat moet er gebeuren om dat te veranderen?
Volt wil dat Nederland zich aan de 2%-NAVO-norm gaat houden en dit wettelijke vaststellen. Hierdoor zal het makkelijker worden om als Krijgsmacht aan de grondwettelijke taken te voldoen.
- Ondanks gedane beloftes lijkt het maar niet te lukken om structureel 2% van het BNP aan de Krijgsmacht te besteden. Dat is binnen NAVO-verband wel afgesproken. Vindt u dat het Defensiebudget verhoogd moet worden richting de 2%? En zo ja, welke concrete stappen stelt uw partij daarvoor voor? Zo nee, waarom niet?
Ja. De NAVO leunt nu te sterk op de bijdrage van de VS, waarvan wij als Europa sterk afhankelijk zijn voor onze veiligheid. De Europese Unie moet zich meer verenigen binnen de NAVO en actief beleid beïnvloeden. Om de NAVO als verenigd Europa te kunnen sturen moet in ieder geval onze financiële bijdrage op orde zijn. In Nederland leggen we de 2%-NAVO-norm wettelijk vast en bepleiten we in Europees verband het belang van deze norm.
- De Krijgsmacht heeft duizenden vacatures, waardoor vele militaire functies niet ingevuld worden. Hoe zou dat probleem van de ondervulling volgens u opgelost moeten worden?
Volt wil het collegegeld voor opleidingen voor studies die opleiden richting cruciale/vitale beroepen en sectoren, zoals de ict, de techniek, de bouw, het onderwijs en de zorg. Dit zorgt ervoor dat militaire functies aantrekkelijker worden om in te vullen.
- De Commandant der Strijdkrachten (CDS) is de enige militair die zitting heeft in de Bestuursraad van Defensie, naast 3 topambtenaren die burger zijn. Het lijkt alsof in het Besturingsmodel (BUT-model) van Defensie de militaire stem steeds minder wordt. Hoe staat u daar tegenover? Zou dat anders moeten zijn?
Nvt
- Er lopen verschillende grote vervangingsprojecten, bijvoorbeeld voor fregatten en onderzeeboten. Ook gaan er veel stemmen op om meer eigen tanks te kopen. In welke middelen zou de Krijgsmacht volgens u juist wel, of juist niet moeten investeren?
Volt wil het gezamenlijke inkopen van materieel zoals dat nu bestaat in Beneluxverband uitbreiden naar de hele Europese Unie. Daarnaast willen we een Europese defensie-industrie, zodat we niet meer afhankelijk zijn van andere landen voor ons militair materieel De Europese Commissie stelt standaarden en normen op voor de ontwikkeling en het gebruik van militair materieel, zoals al eerder is gedaan voor de voedselveiligheid en voor dataroaming op mobiele telefoons. Dit leidt tot besparingen, betere
samenwerking, betere inzetbaarheid en gemakkelijker uitwisseling van materieel tussen de krijgsmachten van de diverse EU-landen.
- Een terugkerend fenomeen is de dienstplicht. De opkomstplicht is afgeschaft en dus is er geen echte dienstplicht meer. Wat vindt uw partij: moet er een vorm van dienstplicht komen? Waarom wel, of juist niet?
Nvt
- Wat wilt u in het algemeen nog opmerken ten aanzien van de Krijgsmacht in het algemeen en het Defensiepersoneel in het bijzonder?
Nvt
Foto: ministerie van Defensie
Verantwoording
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stelt het Defensie Platform aan alle politieke partijen dezelfde vragen over Defensie. De antwoorden worden zonder redactionele tussenkomst gepubliceerd, alleen de introalinea en de titel zijn gemaakt door de redactie. Hiermee biedt het Defensie Platform politieke partijen de mogelijkheid om hun Defensie standpunten toe te lichten. Hebben wij nog geen contact opgenomen met jouw partij? Neem dan contact op met het Defensie Platform.
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al 9 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!