‘Je moet daar zijn waar je als leider beslissend kunt zijn’. Het zijn woorden van Gijs Tuinman, de majoor die vandaag tot ridder werd geslagen door koning Willem-Alexander. Tuinman krijgt de Militaire Willemsorde (RMWO) voor moed, beleid en trouw tijdens acties in Afghanistan. Daar bleef hij als leider van verschillende special forces eenheden onder alle omstandigheden kalm, en schuwde hij zelf het gevaar niet. In een kort interview met de NOS was Tuinman zelf bescheiden over zijn acties. Volgens eigen zeggen zorgde hij er ‘gewoon voor dat de jongens hun werk konden doen’. Een bescheidenheid die eerder ook commando en RMWO-drager Marco Kroon tentoonspreidde.
En dat terwijl ze zelf met gevaar voor eigen leven bij zeer zware gevechtsacties betrokken waren. Bij acties die het verschil maakten in veiligheid voor andere Nederlandse eenheden in het gebied. Bij acties waarbij de risico’s onvoorstelbaar groot waren. Bescheidenheid over hun gedane acties, maar tegelijk teams leiden met lef. En voor 100 procent vertrouwd en gevolgd worden door de eenheden waaraan ze leiding geven, en met wie ze samenwerken.
Wat Tuinman, en eerder Marco Kroon, ook siert is het onvoorwaardelijke vertrouwen dat ze in hun collega’s stellen. Verantwoordelijkheid nemen, is vertrouwen geven, zo stelde Tuinman al eens in een artikel dat hij schreef. En bij hem geldt dat in de overtreffende trap. Waar managers in het bedrijfsleven zich veelal vooral controlerend opstellen en geen vertrouwen geven aan mensen terwijl het gaat om relatief onbelangrijke zaken als omzet, daar geven mannen als Tuinman vertrouwen als het gaat om hun leven.
Wat Tuinman vooral waardeert in de Willemsorde is het feit dat ‘deze van de jongens komt’, zo zei hij bij de NOS. De majoor is namelijk door zijn collega’s voorgedragen voor deze onderscheiding. Waar in het bedrijfsleven managers bonussen krijgen die contractueel zijn vastgelegd, en bonussen krijgen voor de punten die hun mannen maken, is het leiderschap en het vertrouwen in Tuinman zo groot, dat zijn mannen hem hebben voorgedragen. Voorgedragen voor een bonus, namelijk de Willemsorde, die meer waard is dan geld.
Want ook dat is een overeenkomst tussen de helden Tuinman en Kroon en verschil met het bedrijfsleven. Waar het bedrijfsleven waarde (geld) gedreven is, zijn Tuinman en Kroon waarden-gedreven. Waarden als vertrouwen en eer staan hoog in hun vaandel. Tuinman en zijn mannen brachten de allerhoogste waarde van het Korps Commandotroepen in de praktijk: Never leave a man behind. Met gevaar voor eigen leven gingen zes commando’s uit het team van Tuinman terug het gevecht in om het lichaam van Kevin van de Rijdt (die sneuvelde) te bergen. Tuinman coördineerde die actie in een gebied zonder dekking, terwijl hij ook onder vuur lag.
Tuinman en Kroon zijn mannen die alles doen wat nodig is om de door hen gestelde doelen te bereiken. Dat doen ze echter wel met vertrouwen in hun mensen, met aandacht voor hun mannen, en met gevaar voor eigen leven. Dat doen ze niet gedreven door geld, maar gedreven door waarden. En juist dat maakt hen zo waardevol.
Vertrouwen is goed maar waar nodig controle, dus gedecideerd toepassen. Daar moet je gevoel voor hebben, empathisch vermogen. Veel respect voor deze collega. Moed en durf, kun je vooraf niet assessen, levensgevaarlijke situaties….iedereen reageert op zijn of haar wijze, sommigen bevriezen, anderen zijn dan op hun best en onderscheiden zich, zoals onze nieuwe ridder.