De SGP wil de 2% NAVO-norm als budgettaire ondergrens wettelijk vastleggen. Volgens de partij is dat nodig, omdat de Defensie de hoofdtaken in deze wereldwijde onrustige en onveilige situatie moet kunnen uitvoeren. Daarom moet er ook in maritieme patrouillevliegtuigen, tanks, en special forces worden geïnvesteerd, en moet er haast worden gemaakt bij het onderzeebootdossier. Lees alles over de standpunten van de SGP in dit artikel.
Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
De Nederlandse krijgsmacht zit in een fase van herstel. Na jarenlange bezuinigingen, waarin onze defensie onderbemand was maar overvraagd werd, is gelukkig de weg omhoog ingezet. De oorlog in Oekraïne was hiervoor een directe aanleiding. Het extra defensiebudget zorgt ervoor dat het materieel, van wapensystemen tot kleding en van munitie tot vaar- en voertuigen, veel vervangen, uitgebreid of gemoderniseerd kan worden. Ook dat was broodnodig. De grote vraag is of de trend om te groeien richting de 2%-norm, waaraan Nederland zich in 2023 in NAVO-verband opnieuw gecommitteerd heeft, werkelijk duurzaam en structureel zal zijn. De SGP pleit voor het wettelijk vastleggen van deze budgettaire ondergrens, als extra ‘slot op de deur’. De SGP pleit tot slot voor efficiënte inkoopprocessen en een zo ruim mogelijke betrokkenheid van de Nederlandse Defensie-industrie.
De Veiligheidssituatie in Europa is sinds de Oekraineoorlog behoorlijk veranderd. Ook wereldwijd lijken er machtsverschuiving plaats te vinden. Wat is de rol van Nederland hierin volgens uw partij? En wat voor Krijgsmacht past daar volgens u bij?
In deze onrustige en onveilige wereld moet defensie al haar hoofdtaken naar behoren kunnen uitvoeren. Defensie moet daartoe allereerst de basisinzetbaarheid op orde hebben. Ook moeten we met kracht inzetten op specifieke capaciteiten, zoals onderzeeboten, inlichtingen en special forces, om daarmee onze bondgenoten net dat extra handje te kunnen helpen. Bovendien moeten we onze krijgsmacht moderniseren, en voorbereid zijn op nieuwe vormen en domeinen van oorlogsvoering op terreinen als cyber en drones..
Volgens de Algemene Rekenkamer – en ook volgens diverse noodkreten van hoge commandanten en eerdere ministers, kan de Krijgsmacht niet voldoen aan de grondwettelijke taken. Wat vindt u daar van? En wat moet er gebeuren om dat te veranderen?
De SGP vindt de signalen van de Rekenkamer en de commandanten schrijnend, maar niet verrassend. Een goed verstaander hoort deze geluiden al jaren. Het is nu echt aan de politiek om niet langer stommetje te spelen. We moeten aan alle drie de hoofdtaken werken, maar het verdere herstel van de krijgsmacht en opbouw zal tijd en geld vergen. Een ding is helder, de militairen met hun “can do” mentaliteit staan al klaar. Nu de Tweede Kamer nog.
Signalen van de Rekenkamer en de commandanten schrijnend, maar niet verrassend.
Ondanks gedane beloftes lijkt het maar niet te lukken om structureel 2% van het bbp aan de krijgsmacht te besteden. Dat is binnen NAVO-verband wel afgesproken. Vindt u dat het Defensiebudget verhoogd moet worden richting de 2%? En zo ja, welke concrete stappen stelt uw partij daarvoor voor? Zo nee, waarom niet?
De SGP is sterk voorstander van 2% van het BBP uitgeven aan Defensie. Wij willen dat ook met een wet verankeren. Gelukkig hebben VVD, CDA en Volt zich hier al bij aangesproken, en heeft ook de nieuwe leider van PvdA/GL zich positief over uitgelaten. Het is te makkelijk gebleken om afspraken niet na te komen, en daarom wil de SGP een stok achter de deur. Ook dit is voor de SGP een kwestie van ‘woord houden’.
De krijgsmacht heeft duizenden vacatures, waardoor vele militaire functies niet ingevuld worden. Hoe zou dat probleem van de ondervulling volgens u opgelost moeten worden?
Defensie moet weer een aantrekkelijke werkgever worden met aantrekkelijke en marktconforme arbeidsvoorwaarden. Daarmee kunnen we allereerst personeel behouden, vooral in de lagere rangen waar uitstroom hoger is. Daarnaast moeten jongeren zich realiseren: bij defensie groei ik als mens, daar leer ik echt ‘life skills’ die een leven lang meegaan. Ook dat is de aantrekkelijkheid van werken bij defensie. Wat dan dus helpt is een beter perspectief op een lange carrière lang bij defensie, zodat mensen meer opties hebben dan alleen korte dienstverbanden. Tot slot moeten wij het ‘reservistenleger’ uitbreiden. Laat defensie midden in de samenleving en bedrijfswereld staan, en ook de daar aanwezige talenten voluit benutten. Zeker voor technische vacatures is dat van belang.
De Commandant der Strijdkrachten (CDS) is de enige militair die zitting heeft in de Bestuursraad van Defensie, naast 3 topambtenaren die burger zijn. Het lijkt alsof in het Besturingsmodel (BUT-model) van Defensie de militaire stem steeds minder wordt. Hoe staat u daar tegenover? Zou dat anders moeten zijn?
Het is van groot belang dat ‘de militaire stem’ helder en duidelijk doorklinkt en meeweegt in de Haagse besluitvorming. Ik heb de indruk dat daar ook echt aandacht voor is..
Er lopen verschillende grote vervangingsprojecten, bijvoorbeeld voor fregatten en onderzeeboten. Ook gaan er veel stemmen op om meer eigen tanks te kopen. In welke middelen zou de Krijgsmacht volgens u juist wel, of juist niet moeten investeren?
De SGP is zeer alert op het onderzeebotendossier en is daar actief bij betrokken. Gewoon omdat we, als maritiem land, niet zonder die platforms kunnen. Die boten moeten dus vlot vervangen worden – ook om een ’capaciteitsgat’ te voorkomen. Daarnaast wil de SGP graag in gevechtstanks en maritieme patrouillevliegtuigen investeren. Wij hebben daar ook concrete voorstellen voor gedaan, en het is mooi om te merken dat we daar niet meer alleen in staan. Te midden van de oorlog in de Oekraïne en veranderende oorlogsvoering, is alsnog gebleken dat we de tanks te snel en onbezonnen hebben wegbezuinigd. Een SGP-motie om ten minste één tankbataljon – en daarmee cruciale ‘knowhow’ – te bewaren kreeg destijds onvoldoende steun. Ik zeg dit niet om ons gram te halen, maar om van zulke fouten te leren. Maritieme patrouillevliegtuigen zijn belangrijk vanwege de groeiende dreiging op zee voor onze kritieke infrastructuur. Nederland heeft al F-35’s, maar wat ons betreft moeten we zorgen voor drie complete gevechtssquadrons .
De onderzeeboten moeten vlot vervangen worden – ook om een ’capaciteitsgat’ te voorkomen
Een terugkerend fenomeen is de dienstplicht. De opkomstplicht is afgeschaft en dus is er geen echte dienstplicht meer. Wat vindt uw partij: moet er een vorm van dienstplicht komen? Waarom wel, of juist niet?
De SGP is voor een maatschappelijke diensttijd, waarbij je als jongere ook kan kiezen voor werken bij Defensie. Daarom moet het huidige ‘dienjaar’ worden uitgebreid. Een verplicht karakter gaat de SGP echter te ver, en als dat landelijk zou worden ingevoerd kan defensie dat op dit moment ook helemaal niet bolwerken. Het is hoe dan ook waardevol om nieuwe generaties jongeren kennis te laten maken met de krijgsmacht. Via een soepele doorstroom van diensttijd naar beroepsmilitair, kan een goede bron ontstaan van nieuwe militairen om vacatures mee te vullen.
De landsverdediging is een van de belangrijkste taken van de overheid, en die hebben we de afgelopen decennia te makkelijk veronachtzaamd.
Wat wilt u in het algemeen nog opmerken ten aanzien van de Krijgsmacht in het algemeen en het Defensiepersoneel in het bijzonder?
Respect. Dat heb ik voor onze zeer toegewijde militairen, en dat verdienen ze ook. Maar, om een oud gezegde te parafraseren, ‘respect kun je niet eten’. Er moeten ook gewoon genoeg middelen worden vrijgemaakt. De landsverdediging is een van de belangrijkste taken van de overheid, en die hebben we de afgelopen decennia te makkelijk veronachtzaamd. Hoogste tijd dus voor meer geld voor mens en materieel. Maar ook voor meer ‘samenspraak’: de politiek moet weten wat Defensie nodig heeft en aankan. Dat is trouwens ook belangrijk bij besluitvorming rond missies.
Verantwoording
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stelt het Defensie Platform aan alle politieke partijen dezelfde vragen over Defensie. De antwoorden worden zonder redactionele tussenkomst gepubliceerd, alleen de introalinea en de titel zijn gemaakt door de redactie. Hiermee biedt het Defensie Platform politieke partijen de mogelijkheid om hun Defensie standpunten toe te lichten. Hebben wij nog geen contact opgenomen met jouw partij? Neem dan contact op met het Defensie Platform.
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al meer dan 8 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!