De talkshowtafels zaten vol, want er is een groot personeelstekort. Helaas ging het niet over het grote personeelstekort bij Defensie, maar over het onderwijs. En – om dat maar even te benaderukken – dat er te weinig docenten zijn in alle vormen van onderwijs ís ook een groot probleem. Een probleem dat een oplossing nodig heeft. En het tekort aan mensen in de zorg, ook dat is een probleem. En ook daarover gaat het vaak in de talkshows. Maar het gaat nooit over het personeelstekort bij Defensie. Politici roepen om het hardst welke spullen we nu allemaal weer aan Oekraïne moeten geven voor hun strijd tegen de Russen, maar ik hoor diezelfde politici nou nooit eens roepen dat onze militairen veel meer salaris verdienen. Of dat onze Krijgsmacht met spoed meer mensen nodig heeft. Of meer tanks. Of meer slagkracht. En die problemen komen al helemaal niet aan bod aan de talkshowtafels.
Helft slagkracht en slecht werkgeverschap
Volgens de NAVO komt ons land slagkracht en vuurkracht tekort. Vooral op het land. En hoewel er (gelukkig) wordt geïnvesteerd in artillerie, blijft de slagkracht onder de maat door het gebrek aan zware wapens als tanks. En door het tekort aan materieel en tekort aan mensen bestaan onze brigades uit twee bataljons in plaats van de door de NAVO gewenste vier bataljons. Dus we leveren maar de helft van de gevechtskracht die nodig is en door onze bondgenoten gevraagd, en dan ook nog eens zonder eigen tanks.
Ondertussen blijven er maar spullen richting Oekraïne gaan. Enerzijds is dat logisch. Als het huis van de buren in brand staat geef je ook je brandblusser. Maar dan zorg je er wel voor dat je heel snel een nieuwe brandblusser hebt. En dat laatste vergeet Nederland. En dat is niet nieuw. Want al sinds de val van het ijzeren gordijn zijn we onze brandblussers aan het verkopen, wegdoen, uitkleden, reorganiseren en wegbezuinigen. Er ging steeds minder geld naar de Krijgsmacht. Steeds meer militairen vertrokken gedesillusioneerd uit de Krijgsmacht. Vanuit de ambtelijke en militaire top werd elke reorganisatie en elke bezuiniging verkocht als een kans voor de krijgsmacht. Enthousiast bezuinigden en reorganiseerden de carrièregeneraals zich van promotie naar promotie, en kritiek op het wanbeleid werd niet geduld. Met een angstcultuur tot gevolg, waarin uiteindelijk fouten zijn gemaakt die militairen het leven hebben gekost.
Dit alles kan plaatsvinden onder goedkeurend oog van de burgertop bij Defensie. Want de topambtenaren – aangestuurd door de politiek – hebben vakkundig de militaire stem de mond weten te snoeren binnen de Krijgsmacht. De CDS is de enige binnen de bestuursraad die militair is. Verder zijn het burgers die veelal de waanbeelden hebben dat oorlog schoon is, zware wapens provocerend, dat je vooral niet moet voldoen aan wat je bondgenootschap van je vraagt, en dat het volstrekt normaal is om het militaire personeel meer dan een jaar op een cao te laten te wachten. Slechter werkgeverschap kun je eigenlijk niet hebben.

Het leek beter te gaan
Even leek het er vorig jaar op dat het beter zou gaan. Er kwam meer geld, we voldoen zelfs even aan de 2%-norm, maar dir norm lijkt ook langzaam weer uit het zicht te verdwijnen. Een structurele en duidelijke verbetering van de slagkracht is ook nog niet in zicht. De Marine heeft steeds minder fregatten en mijnenjagers inzetbaar. De onderzeeboten zijn verouderd en eigenlijk al aan het eind van hun levensduur, en dat we van de huidige onderzeeboten er ooit vier varend gaan krijgen, dat is een illusie. Terwijl de marine cruciaal is voor de bescherming van aanvoerlijnen over zee, maar ook van de datakabels die op de zeebodem liggen. De Luchtmacht komt er voorlopig nog het best af met de invoering van de F-35 en de stappen die op het gebied van space worden gemaakt. De KMAR blijft kampen met tekort aan personeel waardoor de taken die de uitgevoerd moeten worden in het geding komen. En de Landmacht kan een gevecht zoals het in Oekraïne gevoerd wordt, eigenlijk ook niet voeren: te weinig mensen. Te weinig vuurkracht.
Het andere probleem is dat door de jarenlange bezuinigen de Defensie-industrie ook de nek is omgedraaid. En onze eigen Defensie-industrie is ook niet meer wat het geweest is. We zijn van andere landen afhankelijk om aan bijvoorbeeld munitie te komen. En afhankelijk zijn van andere landen voor primaire behoeften (denk maar aan het gas uit Rusland) is nooit een goed idee.
Generaals faciliteerden welwillend het wensdenken
Het wensdenken en wegkijken van politici heeft – samen met de generaals die dat wensdenken welwillend faciliteerden – ervoor gezorgd dat onze Krijgsmacht geen schim is van het moet zijn. De taken waaraan de Krijgsmacht moet voldoen staan in de grondwet. En we moeten ons allemaal aan de wet houden. Daarom moet er nog meer dan nu het geval is, geïnvesteerd worden in de Krijgsmacht, die de middelen (en mensen!) moet krijgen om die grondwettelijke taken ook te kunnen uitvoeren. Er lag al een motie in de Kamer die ervoor moet zorgen dat de 2% NAVO-norm in de wet wordt vastgelegd. Maar daar blijft het angstvallig stil over. Het lijkt erop dat politici – ondanks de oorlog aan de grenzen van ons bondgenootschap en de wereldwijd verslechterende veiligheidssituatie – vrolijk verder gaan met het naïeve wensdenken. Mooie woorden roepen over wat Oekraïne nodig heeft, maar ondertussen laten ze onze Krijgsmacht aan zijn lot over. En vanuit de Krijgsmacht komt – na het interview van de Krijgsmachtdeelcommandanten al weer bijna twee jaar geleden – geen enkel openbaar signaal dat het anders moet. En zo lijkt er niets te veranderen. En daarmee komt onze veiligheid verder in gevaar.
Door: Eduard van Brakel
Foto’s: Ministerie van Defensie (Defensie.nl)
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al meer dan 8 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!
Het is een gebed zonder einde, totdat het einde er werkelijk is. Karakterloosheid van politici, – niet in de laatste plaats de tegenwerking van de heer Rutte- meegaand gedrag van de top van de Krijgsnacht, en totale desinteresse van de bevolking. Totdat de grote oorlog in Europa uitbreekt, maar dan is het veel te laat.
Zo kenmerkend voor Nederland.
Het klopt helemaal. Ons land in de uitverkoop. Defensie, politie, zorg. Noem ze maar op,. De multinationals zijn heilig en onze (sociale) veiligheid/zekerheid betaald de prijs.
Shell, DSM, Unilever, Boskalis zijn multinationals. Ze zijn zo heilig dat ze vertrokken zijn uit Nederland of in het geval van Boskalis deze stap overwegen.
Ishet dan echt zo dat burgers en politici het pas snappen als kruisvlucht wapens in Nederland inslaan? Let wel dan is het (VEEL) te laat!
De Nederlandse regering denk teveel als een bedrijf alles moet geld opbrengen.
Maarja zorg , scholing , veiligheid enz kosten geld .
Accepteer dat en investeer in plaats van uithollen.
De VVD is hier heel goed in wordt tijd dat er een andere gedachte gaat waaien voor wij nederland een bananen republiek zijn .
Ik hou het op NO SYNC COMMS tussen militaire top en ambtelijke top doorspekt met ietwat militaire arrogantie. Wat verwacht je van iemand die wel verantwoordelijk is maar niet voor “vol” wordt aangezien?
Muiden Chemie moest dicht en locatie Kollumerwaard vervolgens failliet dus geen eigen productie van munitie.
Artillerie-Inrichtingen afgestoten en gesplitst en overgenomen door de Duitsers en verplaatst naar o.a. Duitsland dus geen eigen productie van lichte artillerie en handvuurwapens met bijbehorende munitie.
Na de Koude Oorlog vanaf de jaren “90 de gehele strategische reserve verkocht of afgestoten.
België geeft veel minder uit aan defensie maar heeft de eigen mogelijkheid om eigen handvuurwapens en munitie te produceren voor de eigen politiediensten en krijgsmacht.
De Nederlandse defensie-industrie lever geweldige hoogwaardige systemen zoals o.a. radars en marineschepen maar produceert zelf helemaal geen basisbehoeften meer en wat betreft zelfredzaamheid tijdens een zeer ernstig en groot conflict heeft Nederland zichzelf volledig afhankelijk gemaakt van andere landen en mocht er een zeer groot conflict uitbreken zal Nederland overal achter in de rij mogen aansluiten en ziet het er voor de Nederlandse krijgsmacht niet goed uit mochten ze door de beperkte voorraden heen zijn en dat gaat ons een keer opbreken…
Nu alles verkopen en als we het nodig hebben extra duur terug kopen, En daar is dan geen geld meer voor ….. gedoneerd naar landen die het nodig hebben,
Nederland bestaat straks niet meer, is een onderdeel/regio geworden van landen om ons heen.