70 procent van de vrouwen in Nederland denkt dat Defensie alleen voor mannen is, zo zei staatssecretaris Visser afgelopen zondag bij WNL op Zondag. Er is dus nog een wereld te winnen voor de Krijgsmacht, want vrouwen kunnen natuurlijk prima meedraaien als militair (En zijn keihard nodig). Daarbij is Defensie voor wat de beloning van mannen en vrouwen betreft al een voorbeeld voor het bedrijfsleven: mannen en vrouwen verdienen bij onze Krijgsmacht hetzelfde. Er is geen verschil in beloning tussen een vrouwelijk korporaal en een mannelijke korporaal, of tussen sergeanten van de verschillende geslachten, of van kapiteins, of generaals. Maar dat zijn er dan nog maar 2 vrouwen, op een totaal van 70. Dat mogen er inderdaad meer zijn, zonder dat er natuurlijk excuustrusen moeten komen te zitten. Geschikt is geschikt, moet het adagium zijn, niet het geslacht.
Loongebouw aanpassen
Defensie moet sowieso aan de bak met werven; er zijn namelijk nog steeds best een boel vacatures (En een vernieuwde wervingswebsite met keuzekompas). En dat gaat voorlopig niet veranderen, zo lijkt het. Mevrouw Visser benoemde een van de problemen die werving bemoeilijken in Buitenhof: het loongebouw dat dateert uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. De wereld is inderdaad veranderd sinds die tijd. Wat ze verder precies aan het loongebouw ging doen, vertelde ze overigens niet. Misschien dat belonen op basis van schaarste wel iets is. Als er nou bijvoorbeeld een capaciteitsprobleem is bij technici, waarom maak je een technicus dan geen sergeant, die betaald wordt als een kapitein, of majoor? Zolang je dat voor man- en vrouw hetzelfde doet, is er geen probleem. Betalen naar functie dus, niet zozeer naar rang.
Goede arbeidsvoorwaarden
Een andere oplossing voor het oplossen van de personele problemen bij de Krijgsmacht is iets waar ik niet veel over hoorde uit de mond van mevrouw Visser, dat is namelijk het bieden van goede arbeidsvoorwaarden. Dat er nog geen nieuw loongebouw is, betekent natuurlijk niet het personeel niet gewoon gewaardeerd kan worden binnen de mogelijkheden die er nu al zijn. Ik val hier in herhaling, maar alleen zeggen dat personeel op 1 staat, is natuurlijk niet genoeg. Je moet ook iets doen om te laten zien dat het personeel op 1 staat, zoals het overbieden van de vakbonden met goede arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld.
Maar politiek gezien staat Defensie sowieso niet echt op de radar. Het verkiezingsdebat van RTL maakte dat pijnlijk duidelijk. Zelfs toen het over veiligheid ging, kwam Defensie niet eens ter sprake. Terwijl Defensie zowel qua veiligheid als qua werkgelegenheid in bijna alle Provincies (Behalve Flevoland dat geen militaire locaties heeft) belangrijk is. Daarbij zijn thema’s als duurzaamheid en innovatie voor Defensie van ontzettend groot belang, domweg omdat Duurzaamheid betekent dat je onafhankelijker kan opereren en innovatie ks broodnodig om in de kopgroep te komen en te blijven. En is de klimaatverandering een potentiële bron voor conflicten. Daarnaast is de koppeling van Defensie en het bedrijfsleven van groot belang, zie bijvoorbeeld de radarsystemen door door het Twentse Thales worden geleverd.
Wanbetalende NAVO-landen
Het lijkt wel alsof de Amerikaanse president Trump de enige is die onze Krijgsmacht van belang vindt. Want weer hamerde hij er op dat er meer geld naar de Krijgsmachten van wanbetalende NAVO-landen als Nederland moet. En gelijk heeft hij. Want afspraak is immers afspraak. Dat betekent dat ons Defensiebudget ongeveer verdubbeld moet worden. En dat zou goed nieuws zijn voor de Krijgsmacht, maar ook voor de wervingsdoelstellingen van mevrouw Visser. Immers, als er meer geld komt, betekent dat het geïnvesteerd kan worden in nieuwe arbeidsvoorwaarden, meer salaris, betere vergoedingen voor uitzendingen, een fatsoenlijk pensioen voor ál het personeel, nog betere opleidingsmogelijkheden, en in meer en beter materieel. Dan komt er ook een golf positief nieuws dat niet krampachtig is gemaakt, en dat zorgt echt wel voor de instroom van nieuw personeel, zowel man als vrouw.
En doen wat we beloofd hebben qua financiering, betekent ook dat er genoeg f35’s komen. De operationele behoefte voor het aantal F35’s was ooit vastgesteld op meer dan 100. We krijgen er straks 37, terwijl de operationele behoefte voor 100 stuks er nog is. Sterker nog, die is nog meer dan 100 toestellen. En zo is er ook operationele behoefte voor mínstens 6 onderzeeboten, voor nog veel meer fregatten. Zo is er ook nog steeds operationele behoefte voor maritieme verkenners als de Orion, die ooit ook met een pennestreek werden wegbezuinigd. Zo is er ook nog steeds operationele noodzaak voor firepower op de grond: bijvoorbeeld tanks, artillerie. En is er veel meer behoefte aan intelcapaciteit, zowel op het gebied van ICT, als op het gebied van drones, en op het gebied van mensen.
Doen wat je belooft
Kortom, alle doelstellingen die mevrouw Visser wil halen, zijn te realiseren met meer geld. Met doen wat je belooft. Maar dat laatste is voor politici een lastig concept zo lijkt het. Onze politici spreken af dat we 2 procent van het BNP aan de Krijgsmacht uitgeven, maar dat doen politici niet. De premier zegt in 2014 op de NAVO-top in Wales dat we echt een beweging naar de 2% gaan maken, maar laat het Defensiebudget vervolgens verhoudingsgewijs verder teruglopen. En politici als mevrouw Visser en mevrouw Bijleveld zeggen vervolgens wel dat ze het personeel op 1 zetten, maar doen het natuurlijk niet en laten het personeel gewoon lekker zonder CAO zitten.
Dus eigenlijk is het heel simpel. Of het nu gaat om vrouwen, arbeidsvoorwaarden of veiligheid: als onze bewindslieden zouden doen wat ze beloven, zou het grootste deel van alle Defensieproblemen opgelost zijn.
Door: Eduard van Brakel
Ik ben niet voor betalen naar functie binnen de krijgsmacht, elke functie is van belang
En men moet om de 3 jaar van functie veranderen; men wil dan enkel die functie die het meest betaald.
Betalen naar schaarsten Wat als de schaarste afneemt? Men is gewend aan een bepaalt inkomen dan terug naar het normale salaris zal voor vele een probleem worden.
Ik zie meer in de arbeidsvoorwaarden
– laat mensen op de functie zitten, hou dus op met om de 3 jaar naar een ander functie
– loopbaanpad moet geen isseu meer zijn om een hogere rang te krijgen
– dat mensen fit zijn is logisch, maar is de FIT is dat echt nodig voor elke KL-technici? DCP lijkt mij voldoende
– korporaals die sergeant willen worden, wel de KMS, maar vergeet de papieren rompslomp, maak de sollicitatie simpeler. Maar ook zonder de medische keuring (DCP is voldoende) psychologisch onderzoek (al gehad) en een gesprek bij de aanname en advies commissie.
Daarnaast telt nu bij de korporaal ook mee of deze gratificaties heeft gekregen en/of een uitzending heeft gedaan. Welke “spijkerbroek” heeft dit?
————————————-————————————-————————————-
Maar de bewindslieden kunnen een hoop beloven en toezeggen maar vaak is het de commandant die mag en kan beslissen.
Neem de bindingspremie….. De staatsecretaris zegt dat het voor de militair is in de knelpunt categorieën. Dat is wat in de media komt.
Helaas. Het geldt alleen voor de militair die alle “vinkjes” op groen heeft. Één van de vinkjes niet op groen? Geen bindingspremie….
Geblesseerd? Dus niet de DCP gedaan en voor operationele KL militairen de FIT niet gedaan? Geen bindingspremie. Ook niet als de blessure is gekomen onder diensttijd.
Zwanger of bevallen, hierdoor de DCP en/of FIT niet gedaan… geen bindingspremie.
Er is een nota opgesteld met 10 punten waaraan de militair aan MOET voldoen.