Nieuwe torpedo’s voor onderzeebootbestrijding, de vervanger van het Goalkeeper-luchtafweersysteem, de opvolger van Harpoon-anti-scheepsraket, en mogelijkheden tot het plaatsen van laserwapens. Dat komt allemaal aan boord van de nieuwe fregatten van de Koninklijke Marine die de huidige M-fregatten gaan vervangen. Staatssecretaris Visser heeft daarvoor de zogenaamde B-brief naar de Tweede Kamer verstuurd. Nederland koopt 2 van deze fregatten die worden gebouwd door Damen en waar geïntegreerde vuurleidings-en radarsystemen van Thales op komen. België schaft ook 2 stuks aan. De belangrijkste taak van de nieuwe schepen wordt onderzeebootbestrijding.
Naast die primaire taak moet het fregat ook andere eenheden kunnen beschermen. Daarnaast moet het wereldwijd inzetbaar zijn voor maritieme gevechts- en veiligheidsoperaties in het hoogste geweldsspectrum. Vanaf 2028 moet het eerste fregat bij Nederland in de vaart komen. Het tweede volgt een jaar later, en België krijgt per 2030 de beschikking over de geavanceerde schepen.

Groter dan huidige M-fregat
Het nieuwe fregat is met 5500 ton veel groter dan het huidige fregat dat 3500 ton is, maar er kan wel met veel minder bemanningsleden toe: 110 in plaats van 160. Daardoor is er meer ruimte voor opstappers als mariniers eenheden, of eenheden die met drones werken. Daarvoor zijn 40 extra bedden en verschillende ruimten beschikbaar.
Het belangrijkste wapensysteem tegen onderzeeboten is de nieuwe torpedo die wordt aangeschaft met het project ‘Vervanging Mk46 Lightweight torpedo’. Voor de verdediging tegen vijandelijke torpedo’s krijgen de fregatten een systeem om vijandelijke torpedo’s te misleiden. In de toekomst volgt een nog te ontwikkelen zogenoemd hardkill-systeem, een anti-torpedo-torpedo.
Wapensystemen
Ook heeft het schip natuurlijk de NH90 helikopter aan boord, die ook ingezet kan worden voor onderzeebootbestrijding. Voor verdediging tegen dreigingen uit de lucht en van vijandelijke schepen krijgt het fregat ESSM Block 2-luchtdoelraketten en de vervanger van het Goalkeeper-snelvuurkanon. Deze nieuwe wapensystemen worden aangevuld met zware op afstand bedienbare mitrailleurs en lichte mitrailleurs tegen kleine oppervlaktedreigingen. Voor het bestrijden van grotere oppervlaktedoelen schaft Defensie de opvolger van de Harpoon-antischipraket aan.
Naast deze fregatten krijgt de Marine ook nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen, komt er een nieuwe bevoorrader, en zijn er plannen om de onderzeeboten te vervangen.
Bron: Defensie.nl
Foto’s: Defensie.nl