‘Het is echt een tijdelijke maatregel’, dat zegt minister Hennis van Defensie tegen de NOS over het rumoer dat onder reservisten is ontstaan over het opschorten van oefeningen. In augustus maakte de Commandant Landstrijdkrachten De Kruif al bekend dat er gesneden zou worden in het budget voor reservisten, omdat het geld op is. Volgens de bewindsvrouwe duurt de maatregel tot het einde van het jaar, en is er daarna gewoon weer budget voor het Korps Nationale Reserve.
Het snijden in het budget was al een lastige maatregel voor De Kruif, omdat hij daarmee direct tegen het beleid van minister Hennis in ging. Hennis wilde juist dat reservisten meer taken van reguliere militairen zouden overnemen. Immers, door alle bezuinigingen en tekort aan specialistisch personeel zijn organieke eenheden vaak ook krap bezet in personeel en materieel.
Vandaag berichten verschillende media over ‘muiterij’ bij de Natres. Die zijn niet blij dat oefeningen worden uitgesteld en afgeblazen. Ook de fitheidstesten worden niet meer afgenomen. Nu zal enkele maanden geen oefening nog wel gaan, maar feit is dat de inzetbaarheid van de militairen die juist bij rampen en andere crisis bijstand verlenen, minder wordt. En dat is zeer onwenselijk.
De jarenlange bezuinigingen eisen zo weer hun tol voor de Krijgsmacht. De laatste bezuiniging mag dan verminderd zijn, feit blijft dat Defensie met enorme tekorten blijft kampen. Volgens deskundigen is er minstens een miljard per jaar structureel extra nodig. En dat geld wordt dan alleen nog maar gebruikt voor het inlopen van achterstanden op materieel- en personeelsgebied.
De landmacht raakte eerst de tanks, een groot deel van artillerie, alsmede een gepantserde Brigade (die omgezet werd naar een lichte Brigade) kwijt. Ruim twee handen vol tanks werden wel weer teruggeleased van Duitsland, maar nu is het de belangrijke Nationale Reserve die slachtoffer wordt van de jarenlange verwaarlozing van Defensie.
De Landmacht loopt op zijn laatste benen. Want gevechtsklaar op Brigadeniveau is de organisatie ook niet. En dat terwijl de Luchtmacht ook maar net genoeg gevechtsvliegtuigen in de lucht kan houden om aan missies mee te doen en tegelijk het Nederlandse Luchtruim te bewaken. En we een Marine hebben dat geen schip ter beschikking kon stellen voor een missie in de Middellandse Zee.
Door die bezuinigingen komt de verdediging van ons grondgebied in gevaar. Door die bezuinigingen mocht premier Rutte onlangs niet met de grote jongens meepraten over de missies in Irak en Syrië. Het gebrek aan geld maakt dat Nederland, ondanks de uitmuntende inzet en prestaties van individuele militairen, de tandeloze Leeuw van de NAVO begint te worden. Waardoor ook onze internationale positie in het gedrang komt.
Het is te hopen, maar het is ook de vraag, in hoeverre de politiek dit signaal oppakt. De afgelopen jaren hebben onze volksvertegenwoordigers niet altijd blijk gegeven van goed militair inzicht. Het is nu tijd voor boter bij de vis. En tijd voor structurele investeringen in Defensie, die meer zijn dan die paar honderd miljoen die nu toegezegd is. Zodat we voorkomen dat ons leger straks echt een hobby-krijgsmacht is.
Door: Eduard van Brakel