De Krijgsmacht kan meer doen met het reservistenbestand om vacatures vervuld te krijgen. Dat zegt kandidaat-kamerlid voor de BBB en majoor bij de Koninklijke Marechaussee Nils Berghout in antwoord op vragen van het Defensie Platform. Berghout vindt dat de 2% NAVO-norm in de wet vastgelegd moet worden, en dat een dienjaar samen met betere arbeidsvoorwaarden kan zorgen voor een betere personele vulling van de Krijgsmacht. Als hij in de Tweede Kamer gekozen wordt, wil hij de kennis van de werkvloer meenemen naar politiek Den Haag, want de boots on the ground weten het het meestal het beste volgens Berghout.
Waarom heeft u ooit voor een functie binnen de Krijgsmacht gekozen?
Sommige mensen weten van kleins af aan al wat ze later willen worden. Ik hoor niet bij die groep, ik wist heel lang niet wat ik wilde gaan doen als ik later groot was. Tot ik in mijn zoektocht de banenwinkel in Rotterdam binnenliep en daar de voorlichting over de KMA en het latere werk bij defensie kreeg. Ik was direct verkocht: de actie, het avontuur, de kameraadschap en het leidinggeven in een organisatie als defensie….wat zou er nou mooier kunnen zijn?
Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?
Als militair zet ik me al meer dan 25 jaar in voor vrede en veiligheid. Dat heb ik gedaan in binnen- en buitenland, zowel bij de landmacht als bij de Marechaussee. Dat werk is absoluut belangrijk en daar wil de waarde van zeker niet onderschatten. Toch denk ik dat ik nog meer kan bereiken middels de politieke weg. Het is belangrijk dat de besluitvormers (in Den Haag) verstand hebben van de materie waar ze besluiten over moeten nemen. Met mijn kennis en ervaring kan ik daar een waardevolle bijdrage aan leveren.
Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
De jarenlange bezuinigingen op de krijgsmacht hebben overduidelijk hun tol geëist, zowel op het personele als het materiele vlak. De recente investeringen zijn een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. Ik vind dat we de 2% norm van de NAVO als minimum moeten verankeren. En met verankeren bedoel ik dus ook dat we het echt vasthouden, ook als er in de toekomst weer een iets langere periode van relatieve rust aanbreekt.
Ik vind dat we de 2% norm van de NAVO als minimum moeten verankeren. En met verankeren bedoel ik dus ook dat we het echt vasthouden, ook als er in de toekomst weer een iets langere periode van relatieve rust aanbreekt.
Defensie heeft nu 9000 vacatures, daardoor is 20% van de militaire functies niet vervuld. Wat moet er volgens u gebeuren om die functies weer vervuld te krijgen?
Er is niet 1 geheel omvattende oplossing, we zullen meerdere paden moeten bewandelen. Ten eerste denk ik dat een betere zichtbaarheid van defensie in de samenleving een positief effect kan hebben op de werving. Daarnaast denk ik dat het invoeren van het jaar dienrecht waar de BBB voor pleit ook een grote positieve impuls kan geven. Verder kunnen we meer doen met het reservistenbestand en in de samenwerking met scholen en universiteiten. Tot slot is ons zittend personeel ons grootste kapitaal, focus op het behoud daarvan is essentieel. Dit kan o.a. door betere arbeidsvoorwaarden, maar ook door het wegnemen en verminderen van regels en administratieve rompslomp kunnen we een prettigere werkbeleving creëren.
Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?
Besluiten nemen, niet op basis van emotie of ‘verborgen agenda’s, maar op basis van de juiste informatie. Daarbij je eigen (partijpolitieke) belang ondergeschikt maken aan het hogere belang. En tot slot het idee van opdrachtgerichte commandovoering. De politiek besluit wat het effect en of doel is wat bereikt moet worden, de specialisten bepalen het hoe ze dat gaan realiseren.
Welke positie neemt u als (kandidaat)-Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?
Ik ben en blijf een militair en zal de krijgsmacht als geheel altijd een warm hart toedragen. Als ik in de kamer kom zal ik dan ook defensie / veiligheid als hoofdportefeuille hebben en me daar dus primair mee bezig houden.
Als u straks in de Tweede Kamer wordt gekozen, wat is dan het eerste wat u zou willen veranderen of aanpakken?
Ik zal als eerste investeren in de relatie met de andere partijen en van daaruit de andere leden van de vaste Kamercommissie voor defensie. In de BBB is veel kennis over defensie aanwezig, maar dat is niet bij iedere partij zo. Het is dus belangrijk om die andere politici zo snel mogelijk een goed beeld te laten krijgen van wat defensie is, wat we doen en waarom we bepaalde dingen zo doen. Daarbij is het belangrijk om niet alleen met de hoge officieren te praten, maar zeker ook met mensen van de werkvloer. De ‘boots on the ground’ weten namelijk het beste wat er speelt, en zij hebben altijd gelijk. Met die mensen moeten we dus in verbinding komen en blijven.
De ‘boots on the ground’ weten namelijk het beste wat er speelt, en zij hebben altijd gelijk. Met die mensen moeten we dus in verbinding komen en blijven.
Waarom heeft u juist voor de BBB gekozen om politiek actief te worden?
De BBB staat bekend om zijn ‘poten in de klei, mouwen opstropen en de schouders eronder zetten’ mentaliteit. Die mentaliteit zie je 1 op 1 terug bij de krijgsmacht en spreekt me dus erg aan. De BBB wil graag met de mensen praten en de kennis van de werkvloer meenemen naar politiek Den Haag en ook daar ben ik grote voorstander van. En tot slot denk ik dat de BBB in staat is om de zo gewenste nieuwe, frisse wind door de politiek te laten waaien. Daar wil ik me graag voor inzetten.
Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?
Lijst 15, vakje 27.
Verantwoording
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stelt het Defensie Platform aan alle kandidaten met een militaire achtergrond dezelfde vragen. De antwoorden worden zonder redactionele tussenkomst gepubliceerd, alleen de introalinea en de titel zijn gemaakt door de redactie. Hiermee biedt het Defensie Platform onder het motto ‘kies een militair’ kandidaten met een militaire achtergrond de mogelijkheid om hun (Defensie) standpunten toe te lichten. Sta jij op een kieslijst, ben je (voormalig) militair en hebben wij nog geen contact opgenomen met jou of jouw partij? Neem dan contact op met het Defensie Platform.
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al 9 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!
Niels heeft het ook niet begrepen en spreekt als Hillen destijds.
Oorzaak van de vacatures los je niet op met reservisten. Hier hebben meerdere plannen al bewezen dat dit los staat van rechtspositie.
Heb in de periode van de bezuiniging 12000 vte’n al aan de kamer aangegeven wat de gevolgen op lange termijn zouden zijn en dit is ook uitgekomen. Vervelende binnen Defensie is dat er niet wordt geluisterd op het hoge dek. We zien nu dat er 10500 vacatures zijn echter met een overschot aan generaals.
Het verhaal van Niels is net als alle andere politici een niet onderbouwd verhaal om kiezers te winnen denkend dat hij het weet omdat hij bij Defensie werkt.