Een nieuwe militaire terreinwagen gaat vanaf (tweede helft) volgend jaar langzaam het gezicht worden van de Nederlandse krijgsmacht. Het prototype van het nieuwe Manticore-terreinvoertuig ging afgelopen week diverse kazernes in Nederland langs om de toekomstige gebruikers vast een idee te geven van wat hen te wachten staat. Het nieuwe voertuig biedt militairen de mobiliteit om zich met hun uitrusting naar inzetlocaties te verplaatsen en daar onder zware crisisomstandigheden en in conflictsituaties mensen te kunnen helpen, beschermen of verdedigen.
Vertrouwde voertuigen de laan uit
De vertrouwde MB’s van de landmacht, de Landrovers van de marine en de laatste YPR’s van luchtmacht en marechaussee gaan de komende jaren definitief de laan uit. Daarvoor in de plaats komen uiteindelijk 1.185 exemplaren van de robuuste Manticore, die naast grote mobiliteit, meer laadvermogen, beschermings- en bewapeningsmogelijkheden biedt. Iveco Defence Vehicles levert de Manticore in vijf hoofdtypes, in verschillende versies. Defensie komt hiermee te beschikken over ‘hardtops’, ‘soft-tops’, ‘pick-ups’, ‘gewondentransporters’ en ‘Military Police/Airforce Security Vehicles’. De eerste vier types zijn standaard van een driekleuren camouflageprint voorzien.
Mobiliteit, laadvermogen en bescherming
Het prototype dat de kazernes langs ging is nog niet 100% gelijk aan de definitieve versie, maar geeft een goede eerste impressie. Volgens projectofficier luitenant-kolonel Henry van de Ven waren de reacties op de kazernes overwegend positief. “De meeste collega’s zijn tamelijk onder de indruk van de robuuste uitstraling, maar moeten ook wel even wennen aan het formaat. De laadruimte vormt een groot pluspunt en met de huidige situatie op de oostflank merk je veel waardering voor de verbeterde bescherming.”
Extra mogelijkheden
Zelf is Van de Ven erg gecharmeerd van de extra mogelijkheden, die het nieuwe voertuig heeft. “Het is modulair en goed af te stemmen op specifieke missies. Situatieafhankelijk kunnen we de voertuigen voorzien van remote controlled wapenstations, bewapening (van mitrailleurs tot anti-tank-raketten), pantserpakketten, filter- en overdrukinstallaties voor optreden onder chemische dreiging, jammers en nog meer.
Met de optie van een rookbuslanceerinrichting is een rookgordijn op te trekken, dat de gebruikers zelfs aan de warmtebeelddetectie van de vijand onttrekt.” Speciale rails en draadbussen anticiperen daarnaast nog op toekomstige ontwikkelingen voor nieuwe uitrusting. Ook zijn personeelsruimte en laadbak eenvoudig te vervangen door andere modules. Zo kan het voertuig ook nog een platform worden voor andere militaire toepassingen, zoals mortierdrager, luchtverdedigingsvoertuig en CBRN-verkenningsvoertuig”.
Bron: Defensie
Foto’s: Defensie
Wat een enorme gehaktbalvormige vredesondersteunende auto. In een oorlog zoals in de Oekraïne heeft dit soort bakbeesten ( Boxer, Scania) geen schijn van kans in de front omgeving