Met het gooien van een oefenbom van 500 pond werd gisteren militaire luchtvaartgeschiedenis geschreven. Het gebeurde op het militaire oefenterrein De Vliehors (Vlieland). Op zich niets bijzonders voor de enige plek in Nederland waar vliegers bommen mogen gooien. Wel dat het projectiel werd afgeworpen door een Nederlandse F-35. Daarmee was het het 1e wapenfeit van het nieuwe gevechtsvliegtuig op Nederlandse bodem.
Covert long range strike-operation
De zogenoemde covert long range strike-operation is een verplicht onderdeel van de operationele test- en evaluatiefase. Daarin wordt gekeken of het toestel alles kan, wat het zou moeten kunnen. 1 van die taken is een ongeziene bombardementsoperatie op grote afstand. Daarvoor staken 2 Nederlandse F-35’s (de F001 en de F008) de Atlantische Oceaan over met behulp van een KDC-10-tankervliegtuig. Die voorzag de toestellen om de 2.000 kilometer van kerosine.
Overigens was de hele operatie bijna in het water gevallen door een pechgeval met de Nederlandse KDC-10-tanker. Een dag uitstel bleek echter voldoende om het probleem te verhelpen.
Naast de tankertoestellen vloog er ook een Amerikaanse C-17 Globemaster-transportvliegtuig mee. Daarin zaten naast grondpersoneel alle spullen om de 2 gevechtstoestellen inzetbaar te houden. Denk aan gereedschap, reserveonderdelen en aan uitrusting om eventueel te herbewapenen.
Raak
De F-35’s wierpen met succes 4 zogenoemde inertbommen af. Dit zijn exacte kopieën van echte bommen, in dit geval 2 ‘slimme’ GBU-49’s met GPS-geleiding en 2 lasergeleide GBU-12’s. Het explosieve materiaal is alleen vervangen door beton. Dankzij de uitmuntende sensoren van het 5e-generatietoestel konden de ‘inerts’ ongezien worden gegooid van grote hoogte en op grote afstand van het doelwit.
Luchtmachtdagen
Vervolgens vlogen de toestellen door naar Vliegbasis Volkel. Daar zijn ze vandaag en morgen te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen.
Bron: Defensie.nl
Foto’s: Ministerie van Defensie