Zijn tijd bij Defensie bracht hem waardevolle lessen op het gebied van samenwerking, mentaliteit en discipline. Maikel Boon (PVV) is bezorgd om de staat van de Krijgsmacht, en investeringen in Defensie zijn volgens hem nodig om de nationale veiligheid te waarborgen. Ook pleit hij voor erkenning en waardering voor veteranen. Als Boon in de Tweede Kamer wordt gekozen wil hij de belangen van de Nederlanders op de eerste plaats zetten.
Waarom heeft u ooit voor een functie binnen de Krijgsmacht gekozen?
De terroristische aanslagen op 9/11 waren een directe aanval op onze westerse vrijheid en veiligheid. Het was op dat moment dat ik de beslissing nam om een bijdrage te leveren aan de bescherming van ons land, en zo begon mijn dienst bij de Koninklijke Landmacht.
Gedurende mijn militaire diensttijd, van 2003 tot 2008 bij het 44 Pantserinfanteriebataljon, heb ik aanzienlijke persoonlijke groei doorgemaakt. Mijn dienst bracht me waardevolle lessen op het gebied van samenwerking, mentaliteit en discipline.
Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?
Tijdens mijn missie in Afghanistan, in Deh Rawod (TFU1) in 2006, heb ik met mijn eigen ogen gezien welke gevolgen islamisering met zich mee brengt. Het gebrek aan vrijheid, gelijkheid en vooruitgang was overduidelijk. Dit besef leidde tot mijn overtuiging om me politiek in te zetten, met als doel ervoor te zorgen dat onze kinderen en de komende generaties in Nederland kunnen opgroeien in vrijheid.
Zoals het gezegde luidt: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend, en we moeten ervoor blijven strijden.”
Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
Ik ben erg bezorgd over de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht. We hebben jarenlang bezuinigd, wat heeft geleid tot onderbemanning en verouderde uitrusting. Er is dringend behoefte aan investeringen in ons leger om onze nationale veiligheid te waarborgen.
Tegelijkertijd ben ik enorm trots op ons leger en vooral op de toewijding van al onze militairen, die vaak belangrijk en gevaarlijk werk verrichten. Helaas zijn er in de politiek verkeerde keuzes gemaakt, waarbij middelen zijn besteed aan onnodige zaken als diversiteit- en genderbeleid, terwijl essentiële aspecten zoals het welzijn van het personeel nauwelijks aandacht hebben gekregen.
Defensie heeft nu 9000 vacatures, daardoor is 20% van de militaire functies niet vervuld. Wat moet er volgens u gebeuren om die functies weer vervuld te krijgen?
Om de 9000 vacatures te vullen en 20% van de militaire functies weer te bezetten, moeten we aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden bieden, gerichte wervingscampagnes opzetten en het publieke bewustzijn vergroten over de waarde van een carrière in de krijgsmacht. Het is van essentieel belang om onze defensie op volle sterkte te houden en onze nationale veiligheid te waarborgen.
Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?
De politiek kan veel leren van de Krijgsmacht. In het leger wordt benadrukt dat de missie essentieel is, en dit is een waardevolle les voor politici. Het lijkt erop dat de politiek soms uit het oog is verloren dat de missie altijd moet zijn om de belangen en het welzijn van de Nederlandse bevolking op de eerste plaats te zetten.
Welke positie neemt u als (kandidaat)-Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?
De PVV staat voor een sterke krijgsmacht en pleit voor een heroriëntatie van de rol van Defensie. We geloven dat grensbewaking en binnenlandse veiligheid prioriteit moeten krijgen boven buitenlandse missies. Het is van cruciaal belang dat we onze defensie versterken en de problemen binnen onze krijgsmacht aanpakken om de veiligheid van ons land te waarborgen.
De PVV hecht grote waarde aan erkenning en waardering voor onze veteranen. Ik ben altijd van mening geweest dat Defensie met het veteranenbeleid, naast de zorgplicht voor de veteranen, ook als doel moet hebben om de zichtbaarheid van de defensieorganisatie in de samenleving te vergroten, onder andere via educatieve projecten. Het delen van hun ervaringen en het inspireren van de jeugd draagt bij aan een groter begrip en respect voor onze krijgsmacht en veteranen.
Als u straks in de Tweede Kamer wordt gekozen, wat is dan het eerste wat u zou willen veranderen of aanpakken?
Als ik in de Tweede Kamer word gekozen, zou mijn eerste prioriteit zijn om de belangen van Nederlanders op de eerste plaats te zetten, en daar hoort een krachtige krijgsmacht bij.
Waarom heeft u juist voor de PVV gekozen om politiek actief te worden?
De PVV is de enige partij in Nederland die strijdt tegen islamisering. In Nederlandse steden zien we nu demonstranten met vlaggen van terroristische islamitische groeperingen, zelfs met Taliban-vlaggen in Amsterdam en Den Haag, waarbij de Taliban verantwoordelijk is voor de moord op 24 Nederlandse militairen. Opmerkelijk en pijnlijk is dat de Nederlandse politie hier niet tegen optreedt. De PVV is de enige politieke partij in Nederland die dit probleem vooraf heeft onderkend en hiertegen heeft gewaarschuwd.
Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?
Stem 22 november op de PVV, lijst 4. Ikzelf sta op plek 24.
Verantwoording
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stelt het Defensie Platform aan alle kandidaten met een militaire achtergrond dezelfde vragen. De antwoorden worden zonder redactionele tussenkomst gepubliceerd, alleen de introalinea en de titel zijn gemaakt door de redactie. Hiermee biedt het Defensie Platform onder het motto ‘kies een militair’ kandidaten met een militaire achtergrond de mogelijkheid om hun (Defensie) standpunten toe te lichten. Sta jij op een kieslijst, ben je (voormalig) militair en hebben wij nog geen contact opgenomen met jou of jouw partij? Neem dan contact op met het Defensie Platform.
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al 9 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!