De kruitdampen na de Tweede Kamer verkiezingen zijn opgetrokken, maar de strijd om een nieuw kabinet is nog niet gestreden. De formatie zou zo maar eens erg lang kunnen gaan duren en dat is geen goed nieuws voor de Krijgsmacht. Ondanks de oorlog in de Oekraïne was Defensie al helemaal geen thema in de grote debatten, waar veiligheid als overkoepelend geheel ook al weinig aan bod kwam. En nu de internationale veiligheidssituatie er met de strijd in Israël en potentieel conflict in Zuid-Amerika, met buurland van het Koninkrijk Venezuela, nog slechter voorstaat, is elke dag dat het langer stil blijft over nog meer investeringen voor de Krijgsmacht een verloren dag.
Goede nieuws: we gaan erop vooruit
Het goede nieuws voor het personeel is dat er een goede nieuwe cao aan lijkt te komen. Maar genoeg mensen die met goede spullen een strijd langdurig kunnen voeren, dat is nog lang niet aan de orde. De Belgische generaal b.d. Thys verzuchtte in een interview dat de munitie in België bij intensieve strijd na een paar uur op is. Nederlandse (oud)militairen vulden op X aan dat het wij het misschien een paar uur langer zouden volhouden. Om het maar weer positief te houden: we zijn er op vooruit gegaan, want een paar jaar geleden vertrouwde een hoge luchtmachtmilitair me toe dat wanneer alle Nederlandse Apaches tegelijk zouden opstijgen in oorlogstijd, ze in ongeveer 45 minuten door hun voorraad munitie heen zouden zijn. Dan is er toch al een paar uur gewonnen voordat de kruitdampen het enige zijn wat nog resteert.
In ieder geval zijn er veel grote problemen, en potentiële problemen waarbij de Krijgsmacht een rol moet en kan spelen bij het inperken van het risico, of het verdedigen van ons belang. Door verschuivende economische en politieke belangen van bijvoorbeeld de VS, maar ook de groter wordende invloed van bijvoorbeeld China in Afrika, wordt de kans dat we er in Europa zonder de VS voor komen te staan steeds groter. En dan komen we er niet met de 2% NAVO-norm. Om de Krijgsmacht dan op peil te krijgen is minstens het dubbele nodig. Maar de opbouw van een grote Krijgsmacht duurt jaren en jaren (Nog los van het feit dat er voorlopig niet eens genoeg personeel is om de Krijgsmacht in huidige vorm vol te krijgen).
Klimaat en destabiliserend Europa
Door klimaatveranderingen worden er grote vluchtelingenstromen verwacht die zorgen voor onveiligheid en instabiliteit. Maar er komen ook meer natuurrampen die zorgen dat er meer noodhulp nodig is, wat ook een grondwettelijke taak van de Krijgsmacht is.
Daarbij klinken vaker geluiden dat het best wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat de NAVO binnen nu en een paar jaar wel in oorlog komt met Rusland. Zeker als de steun aan de Oekraïne stopt, wordt de kans dat ook een NAVO-land slachtoffer wordt van de expansiedrift van Poetin groter. En binnen de NAVO vermindert die eensgezindheid al, nu zelfs in de VS – wellicht als onderdeel van een intern politiek steekspel – extra steun aan Oekraïne geblokkeerd wordt. Daarbij spelen sommige Europese landen als dubieuze dubbelrollen ten aanzien van het gezamenlijk Europese beleid, zoals Hongarije en Turkije. Dat zijn ook potentiële splijtzwammen binnen de NAVO. Het zoeken van sterke samenwerkingen binnen Europa – zoals we al hebben met België, Duitsland en Groot Brittannië – is dan ook noodzakelijk.
Keihard aan de bak
Maar die samenwerking kan alleen vanuit gelijkwaardigheid. Dat betekent dat Nederland – maar ook België – keihard aan de bak moet om de Krijgsmacht weer voor te bereiden op het voeren van oorlog. Voor Nederland zou het wel eens zo kunnen zijn dat we snel veel materieel richting de overzeese gebiedsdelen moeten sturen als Venezuela daadwerkelijk een oorlog begint (en dan misschien wel extra olieraffinaderijen nodig heeft die op Curaçao staan). Het probleem is dat wel dat we dan hier niks meer over hebben qua Marine om bijvoorbeeld de infrastructuur in de Noordzee te beschermen. Want voor je het weet zijn de Russische spionageschepen weg en laat een Chinees of Braziliaans schip zomaar per ongeluk een anker vallen op een grote datakabel.
Investeren dus, maar willen de partijen?
Kortom, het is tijd om echt weer aan de gang te gaan met Defensie. Zelfs de CDS is een beetje uit zijn schulp gekropen en heeft er wat over gezegd. Dan weet je dat er echt heel snel wat moet gebeuren omdat het dan nog veel erger is dan hij voorstelt. Onze voormalige CDS Bauer heeft inmiddels het licht ook gezien en pleit als hoge NAVO-militair ook voor de industrie die op oorlogscapaciteit moet gaan draaien 9En ja, dat is een goed plan, ook de Nederlandse militaire industrie moet weer een boost krijgen). Maar dan moet er wel besteld worden natuurlijk. En dat moet vanuit de politiek komen. En de vraag is wat de PVV bijvoorbeeld wil. Het lijkt erop dat Wilders zich wil terugtrekken achter de dijken, maar om dan een geloofwaardige afschrikking e waarborgen is er echt bizar veel geld nodig voor Defensie en daar heb ik heb hem nog niet over gehoord, sowieso spreekt Wilders nooit over de Krijgsmacht en dat is – voor Defensie – zorgelijk. De BBB is in veel kabinetten nodig om een meerderheid in de Eerste kamer. Die partij is met oorlogsheld Gijs Tuinman zeker pro Defensie, en dat is gunstig. NSC lijkt ook voor meer investeren in de Krijgsmacht te zijn, net als – ondanks decennia afbraakbeleid – de VVD.
Krijgsmacht kan niet wachten
Maar ja de Krijgsmacht kan niet wachten op lange formaties. Onze veiligheid heeft nu investeringen en langjarige duidelijkheid nodig. De taken staan in de grondwet. De onveilige situatie gaat er niet beter op worden. Dus de commandanten (CDS, C-LAS, C-ZSK, C-LSK, C- KMAR) moeten nu luid en duidelijk gaan aangeven wat er écht nodig is om de Krijgsmacht op peil te krijgen qua menskracht en bovenal gevechtskracht en munitie. Zodat geen kabinet er meer omheen kan. Want als de kruitdampen zijn opgetrokken, wie wil het dan op zijn geweten hebben dat je het wel wist, maar niets hebt gedaan?
Door: Eduard van Brakel
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al 9 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!