Beste mevrouw Hennis,
Het is vandaag (21 september) de internationale dag van de vrede. Ik ben benieuwd hoeveel doden er vandaag vallen door het gebrek aan vrede in de wereld. Een veilige wereld willen we allemaal natuurlijk. En vooral kinderen willen dat. Maar liefst 26 miljard zouden kinderen uitgeven aan Defensie, minister. En u weet: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid.
Vandaag is het dus internationale dag van de vrede en u zit waarschijnlijk in de Tweede Kamer bij het debat over de begroting. En daar leest u vast de kritiek van de Raad van State op de Defensiebegroting. Dit staat te lezen op Raadvanstate.nl: ‘Tegen de achtergrond van de omvangrijke bezuinigingen die de afgelopen decennia op defensie hebben plaatsgevonden, alsmede de internationale verplichtingen van Nederland, is de in de MJN (miljoenennota – red) voorziene verhoging van defensie-uitgaven onvoldoende. De potentiële grote gevolgen die de in de MJN gesignaleerde instabiliteit voor Nederland kan hebben, betekent dat op het terrein van externe veiligheid de rol van defensie bijzondere betekenis toekomt. Dit vereist een meerjarige strategie gericht op een sterkere Nederlandse bijdrage.’
Strategie dus. Want wat wilt u nu eigenlijk met Defensie? Dat de Krijgsmacht inzetbaar is natuurlijk. En daar gebruikt u de komende jaren de 300 miljoen (pardon 200 miljoen, want 100 miljoen is voor de bijdrage aan andere uitdagingen van het Rijk) ook voor. Het op peil brengen van de materiële en personele gereedheid heeft uw aandacht. Maar dat is geen strategie. Dat is een minimale voorwaarde om een strategie uit te voeren.
Defensie is niet langer in staat om het eigen grondgebied te verdedigen als dat nodig is, waarschuwde diezelfde Raad van State eerder. Te weinig is er van alles. Misschien minister, kunt u dat als eerste punt van uw strategie nemen: onze Krijgsmacht is in staat om langere tijd het Koninkrijk der Nederlanden te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Dat lijkt mij een goed uitgangspunt, toch?
Maar dan? Nederland moet inzetten op meer samenwerking met het buitenland, met de NAVO-bondgenoten. Want het is redelijk spannend en onveilig aan het worden rondom Europa en ook binnen Europa. Samenwerking met andere landen is nuttig en noodzakelijk. Maar samenwerking betekent – in mijn ogen – ook dat Nederland bijdraagt aan buitenlandse troepenmachten, snelle reactiemachten en andere zaken. En dat met de volgende randvoorwaarden: inzet in het buitenland gaat niet ten koste van de bescherming van ons grondgebied en Nederland kan een bijdrage meerdere jaren volhouden als dat nodig is.
Niet dat we onze Patriots, of F16’s, of marineschepen, of helikopters, of grondtroepen na relatief korte tijd moeten terugtrekken omdat ze stuk, op, niet goed getraind, of aan onderhoud toe zijn. Want dat is toch wel een beetje beschamend minister. Zeker voor een land dat vaak vooraan staat om anderen de les te lezen over internationale afspraken die geschonden worden.
Dus als voorzetje voor de visie, ik ben ook maar een bezorgde burger natuurlijk een geen specialist, hebben we nu een Krijgsmacht die in staat is om het eigen grondgebied te verdedigen, en substantieel en expeditionair kan bijdragen in missies met onze bondgenoten. Ook in het hoogste geweldsspectrum en tegelijkertijd.
Op die manier, minister, voldoet de Krijgsmacht aan de ene grondwettelijke taak (verdediging van het eigen Koninkrijk – te land, ter zee en in de lucht) en kan de Krijgsmacht bijdragen aan de andere grondwettelijke taak: het verstevigen van de internationale rechtsorde.
Ik denk wel dat er dan meer geld dan die 300 miljoen bij moet. En dat er nog meer ingezet moet worden op aanschaf van materieel, terwijl tegelijkertijd mensen worden geworven, opgeleid en getraind. En misschien dat er dan ook een paar kazernes weer open moeten om die mensen en dat materieel te huisvesten en te onderhouden.
Kinderen spreken de waarheid minister. En ik denk dat de Raad van State ook wel een puntje heeft. Doe er wat mee, zou ik zeggen. En veel succes de komende dagen in de Kamer!
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel
En zo is het maar net, kinderen vormen de toekomst van Nederland en Europa. Vandaar dat Coalition For Defense (CFD) nu ook Young CFD heeft gelanceerd om een Europese Youth Movement ( Studenten en Young Professionals tot 35 jaar ) in gang te brengen.
Zie voor doelstellingen website Coalitionfordefense.com onder kop Young CFD op de home page.
Daar waar politici niet willen luisteren en handelen, zal de jeugd van Europa hun tot de orde roepen.
Dat zelfs kinderen het zien zegt toch een hoop over dit kabinet.
I really like the shade of Shiraz soft plum on you. I too have long dark hair, dark eyes, and pale skin – given my background many family members wondered how I got this trait. I've never spent over $10 on a lipstick before. I have also preferred a deep fushia color before, lost track of this previously favorite shade. It's also good to have a classic red lipstick. Nude colored lipsticks don't seem to work on me thus far, I am not done trigni.Daysy
“Niemand schat u gering, ondanks uw jeugdige leeftijd”, staat in een wijs boek (de Bijbel) geschreven. Helaas, volwassenen denken vaak in moeilijkheden i.p.v. mogelijkheden.
Een kind snapt zelfs dat het zo niet verder KAN met Defensie. Neem hen daarom serieus, omdat zij de toekomst zijn van Nederland, en het liefst van een VRIJ Nederland! Investeer, en begin eens met 1 miljard! Dat doet recht aan diegenen die er elke dag weer staan voor de BV Nederland.