‘Met alle spanningen in de wereld is Defensie meer dan ooit nodig. Daarom moeten we binnen de Adaptieve Krijgsmacht veel meer gaan samenwerken.’ Dat gaf minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert donderdagochtend 15 juni aan op de conferentie van de Adaptieve Krijgsmacht. De minister presenteerde al eerder in een brief aan de Tweede Kamer hoe zij de krijgsmacht nog flexibeler en duurzamer wil laten samenwerken met bedrijven en organisaties.
Samenwerken: ‘de wereld verandert razendsnel’
In een grote, witte tent wordt de minister van Defensie aangekondigd. De zaal vol militairen, oud-militairen, reservisten en mensen uit het bedrijfsleven beginnen te klappen. In de in Den Haag opgestelde tent kwamen mensen bijeen om te kijken hoe nog directer samengewerkt kan worden tussen Defensie en het bedrijfsleven.
‘We moeten nog beter samenwerken. De wereld om ons heen verandert razendsnel. Nu, viereneenhalf jaar na mijn aantreden als minister van Defensie, is de wereld compleet anders. De barbaarse terreurdaden van Islamitische Staat, chaos in Libië, terroristische aanslagen in onze buurlanden en ook chaos in Irak en Syrië. Wij zijn gebaat bij stabiliteit en veiligheid. Wij willen veilig naar ons werk kunnen gaan, we willen dat hulpdiensten uitrukken als we 112 bellen en we willen niet vrezen voor aanslagen. Die vrijheid wordt geboden door onze militairen. We willen IS verslaan, zetten ons in voor de dreiging van Rusland en verzamelen informatie op het net. Daar zorgen de militairen voor.’
Veranderen: ’tekorten en uitdagingen’
Toch geeft de minister aan dat Defensie moet veranderen om bij te blijven. Op meerdere plekken binnen Defensie zijn al aparte afspraken gemaakt met het bedrijfsleven om samen te werken. Externe partijen en andere samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat in de toekomst meer mensen en sneller materieel inzetbaar is binnen de Krijgsmacht. ‘Maar we hebben niet genoeg geld gekregen om te veranderen: we hebben diverse tekorten en hebben nog geen antwoord op de uitdagingen die voor ons liggen. Dus vraag ook ik me af: hoe zien we bijvoorbeeld aansluiting in de technologie bij Defensie?’
Inzet van reservisten: ‘niet concurreren, maar samenwerken’
Op die vraag heeft Hennis nog geen antwoord. Althans, ze stelt de vraag aan de groep aanwezigen. Een belangrijk onderdeel binnen de Adaptieve Krijgsmacht is dan ook het gebruik maken van reservisten, zoals een persoon die oproepbaar wil blijven naast zijn/haar baan of studie.
‘De samenstelling verandert: de werkloosheid loopt terug en functies zullen veranderen. Dat is een enorme uitdaging voor Defensie. Hoe kan Defensie over genoeg jonge mannen en vrouwen beschikken? Onze wervingscampagnes zijn erop gericht om dit talent binnen te halen. Maar concurrenten doen dit ook. En dus moeten we samenwerken. Defensie wil beschikken over genoeg mankracht. De verschillende universiteiten leveren jonge mensen die ervaring opdoen en een loopbaan krijgen bij Defensie met het oog op een duurzame ontwikkeling. Een groot reservistenbestand is belangrijk om het gemakkelijker te maken om flexibele mensen in te zetten. Maar reservisten kunnen echt het verschil maken: de marechaussee heeft om de vakantiedrukte op te vangen al eerder reservisten ingezet en de luchtmacht liet reservisten opkomen bij brandweereenheden in het land. Ze geven vaak leiding onder de meest extreme omstandigheden.’
‘Het draait niet om wat, maar om wie je wilt worden’
Het inzetten van reservisten is misschien al een duidelijk voorbeeld, maar Hennis wil benadrukken dat ze als onderdeel van de Adaptieve Krijgsmacht meer gebruik wil maken van flexibele mensen. Daardoor zal er meer uitwisseling met de maatschappij plaatsvinden, waardoor de organisatie op zichzelf wendbaarder wordt.
‘Naast die flexibiliteit gaat het ook om wie je als mens bent. Bij ons draait het niet per se om wat, maar om wie je wilt worden: groter of bijvoorbeeld beter.’
Hennis stelt de zaal nog een aantal vragen, ook voor u vragen om over na te denken hoe Defensie kan verbeteren. Hoe Defensie slagvaardiger en efficiënter kan worden. Hennis: ‘Kunnen we materieel gaan leasen? Ik vind het een goed idee, zoals het leasen van vliegtuigen. Je hoeft niet per se eigenaar te zijn om ervoor te zorgen dat de Krijgsmacht doet wat ze moeten doen, namelijk beschermen wat ons dierbaar is.’ Of de vraag ‘Moet er extra budget komen?’ Uiteraard is Hennis daar voor: ‘Ik heb er het afgelopen jaar 900 miljoen bij gekregen, maar we hebben echt nog meer middelen nodig om dit project van de Adaptieve Krijgsmacht te laten slagen.’
Naast Hennis waren er meerdere sprekers over innovatie en slagkracht binnen de Adaptieve Krijgsmacht. Zoals een betoog van Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, over het belang van het kiezen van een specialisme: ‘Nederland blinkt uit in cybersecurity, logistiek en op maritiem gebied. Op die drie pijlers moeten we het zwaartepunt leggen.’ Maar ook Rob Bauer, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, was te gast: ‘Een heel woud aan regels zitten onze manier van werken bij Defensie in de weg.’ Een uitgebreid verslag van de conferentie met quotes van deze sprekers morgen op deze website.
Door: Coen van den Braber
redacteur en verslaggever Defensie-Platform
Wat eenbullshit bijelkaar gepraat.
Regel 1 voor een goede krijgsmacht is waardering voor het personeel en niet alleen inwoorden maar in daden.
Het personeel van de krijgsmacht haalt overal ter wereld de kastanjes uit het hete vuur voor de politiek en als de politiek gaanderweg de spelregels veranderd en het personeel in de kou laat staan is de krijgsmacht gedoemd om ten onder te gaan. Kijk naar AOW-gat van militairen en burgerpersoneel en hoe ONZE MINDEF daarmee is omgegaan…, in 1 woord SCHANDALIG.
HOU OP MET SPELLETJES SPELEN TEN KOSTEN VAN HET PERSONEEL en schaar je achter de mensen als je de leegloop bij Defensie wil voorkomen
Dit is een beetje als een minister van onderwijs die pleit dat ze meer onderwijsassistenten voor de klas willen hebben. Meer reservisten (ik zie: amper vacatures/openstellingen; ik hoor: gratis arbeid), meer samenwerken (ik hoor: meer ROC/VeVa), we hebben giga personeelstekorten (maar houden vast aan leeftijdsdiscriminatie). Blijkbaar zijn de noden bij defensie niet dusdanig hoog, of hoopt men op deze wijze goedkoop mee te liften op (maatschappelijke) organisaties. Ze zeggen: we willen geen terroristische aanslagen. Ik zie: de grenzen staan wagenwijd open voor alles uit de derde wereld en volledige onwil ook maar iets van de NL cultuur te willen behouden. Nee, lekker sneuvel in verwegistan voor een cultuur die in alle opzichten, wezensvreemd aan de onze is. Defensie, was een leuk bedrijf en fijne collega’s, maar ik ga dus niet een strijd vechten voor globalisten die het liefst morgen al onze nationaliteit zouden overdragen aan supranationale organisaties zoals de EU. Zegt een mindef “meer samenwerken” dan hoor ik onmiddellijk “Europees leger”.
Ben het eens dat er leeftijdsdiscriminatie is bij Defensie, reden is geld! Als je op een bepaalde leeftijd komt, is het OF kans maken op promotie, OF opbokken! Want voor jou met je 26 jaar bijvoorbeeld, hebben we liever weer eentje van 17 a 18 jaar, want die zijn goedkoper!
Tsja, dat je daarmee ook je eigen organisatie uit holt, omdat er weer een schat aan ervaring de poort uitgebonjourd wordt, dat boeit niet! Typisch Nederlands, kruideniersmentaliteit ten top! Wees er maar trots op! En dit moet als eerste worden veranderd, deze mentaliteit!! Hou een evenredig aantal mensen vast, die de nodige kennis en ervaring kunnen overbrengen aan de nieuwelingen! Zo hou je ook kennis en kunde aan boord!