Als kind van Den Helder was het voor Harmen Krul (CDA) al snel duidelijk: hij ging naar de Marine. Krul ziet dat de jarenlange bezuinigingen hun tol hebben geëist, maar dat er wel al meer kan als in de periode tot 2018 toen hij zelf veel oefeningen draaide en er niks mogelijk was. Om dat in de toekomst mogelijk te maken vindt hij dat de investeringen in de krijgsmacht niet overgelaten moeten worden aan de grillen van de politiek maar dat de 2% NAVO-norm als minimale ondergrens in de wet verankerd moet worden.
Waarom heeft u ooit voor een functie binnen de Krijgsmacht gekozen?
Als kind uit Den Helder wist ik het al: Ik ga bij de Marine. Dat beeld werd tijdens mijn middelbare schoolperiode alleen maar versterkt. Het verschil maken voor mensen, op hun aller zwaarste dag. Opkomen voor hen die niet meer voor zichzelf kunnen opkomen.
Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?
Als militair ben je je er goed bewust dat je onderdeel bent van een groter geheel. Militairen zijn bereid het grootste offer te leveren voor de vrijheid van een ander. Omdat er bepaalde waarden zijn die zó belangrijk zijn dat je er voor vecht. Hoewel niet in letterlijke zin, is dat precies de reden waarom ik de politiek ben ingegaan. Onze democratie is prachtig mooi, maar ook erg kwetsbaar. Daar moeten we voor knokken.
Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
Als militair ergerde ik mij er al kapot aan. De wrange paradox: Het moet eerst slecht gaan met de wereld voordat men het belang van een sterke krijgsmacht inziet. Na 30 jaar bezuinigen zijn we nu met een inhaalslag bezig. En dan wil je liever gisteren dan morgen effect zien. Maar helaas werkt het niet zo, aanbestedingsprocedures duren onnodig lang en het zal nog jaren duren voor we weer op niveau zijn. Toch zijn er ook al stappen gezet, ik heb veel oefeningen gedraaid in de periode 2015-2018, toen kon er écht helemaal niks. We zijn langzamerhand op de goede weg.
Defensie heeft nu 9000 vacatures, daardoor is 20% van de militaire functies niet vervuld. Wat moet er volgens u gebeuren om die functies weer vervuld te krijgen?
Allereerst zou er gekeken moeten worden naar het aantal militairen die nu op paarse ondersteunende stoelen zitten. Voor de werk/privé balans is dit soms een uitkomst, maar het schaadt de gereedheid van onze operationele tak van sport. Verder is werken bij defensie één van de beste wervers van Nederland, dus ik vrees dat daar niet veel meer valt te halen. We moeten het dus vooral zoeken in primaire en vooral secundaire arbeidsvoorwaarden. Eerlijk loon, en voldoende perspectief op oefenen en missies. Om zo jong personeel ook geboeid te houden en de uitstroom in toom.
Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?
Werken in een militaire context gaat bijna altijd gepaard met onzekerheid. Er wordt van militairen verwacht dat zij met incomplete kennis in hoog complexe situaties toch keuzes maken. Je kunt niet álles weten en toch is leiderschap dan knopen doorhakken. Daar kan de politiek wat van leren.
Welke positie neemt u als (kandidaat)-Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?
Als oud-militair zal ik mij altijd hard maken voor de krijgsmacht, dat lijkt mij duidelijk.
Als u straks in de Tweede Kamer wordt gekozen, wat is dan het eerste wat u zou willen veranderen of aanpakken?
Dat we investeringen in de krijgsmacht niet overlaten aan de grillen van de politiek maar wettelijk verankeren. Met andere woorden: Spreek een ondergrens af van ten minste 2% van het BBP en leg dat wettelijk vast. Zo voorkomen we dat bij een andere politieke wind de krijgsmacht weer de dupe wordt van bezuinigingen op bezuinigingen.
Waarom heeft u juist voor het CDA gekozen om politiek actief te worden?
Het CDA is bij uitstek een partij met een grote traditie van beroepsmilitairen, of het nou Raymond Knops of Hanke Bruin-Slot is. De partij staat voor het koesteren van onze waarden, en dus ook voor het koesteren van hen die onze waarden verdedigen. Ons defensiepersoneel.
Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?
Lijst vijf, plek vijf!
Verantwoording
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stelt het Defensie Platform aan alle kandidaten met een militaire achtergrond dezelfde vragen. De antwoorden worden zonder redactionele tussenkomst gepubliceerd, alleen de introalinea en de titel zijn gemaakt door de redactie. Hiermee biedt het Defensie Platform onder het motto ‘kies een militair’ kandidaten met een militaire achtergrond de mogelijkheid om hun (Defensie) standpunten toe te lichten. Sta jij op een kieslijst, ben je (voormalig) militair en hebben wij nog geen contact opgenomen met jou of jouw partij? Neem dan contact op met het Defensie Platform.
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zet zich al 9 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!