Ze behandelden honderden gewonde Iraakse militairen en een Nederlandse cameraman. Dat gebeurde in 2016 in een joint Casualty Collection Point (CCP) bij Mosul. Dagen achtereen werden gewonden verzorgd in volstrekte anonimiteit voor het grote publiek.
Dertien special forces medics ontvingen in Roosendaal het Ereteken voor Verdienste uit handen van Commandant Commando Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. De medisch specialisten maakten destijds deel uit van Task Group 631.
Strijd om Mosul
In 2016 trainden special forces van commando’s en mariniers Irakese commando’s en Peshmerga-strijders. Op 17 oktober 2016 begon de opmars naar Mosul om de stad en de omgeving te bevrijden van terreurorganisatie ISIS. Meer dan 100.000 man, waaronder 40.000 Peshmerga-strijders, inclusief 200 vrouwen, namen er aan deel. De slag duurde tot in januari 2017.
De Nederlandse medics gingen aan de slag in Aski Kalak, 40 kilometer achter het front. Ze hadden aanvankelijk niet meer medische spullen bij zich dan wat in hun rugzakken paste. Nog voordat het CCP af was, kwamen de eerste gewonden binnen. Met de Irakese medics en onder leiding van een Irakese arts deden de Nederlandse militairen hun uiterste best om de vaak ernstig gewonden zo goed mogelijk te behandelen. De medics mochten en konden niet altijd alle noodzakelijke medische handelingen verrichten als een arts. Onder zware omstandigheden en met beperkte middelen, moesten soms ethische dilemma’s worden beslecht. Ze werkten met hulp van coalitiepartners dagenlang door, af en toe onderbroken door een kort verblijf op het Nederlandse kamp in Erbil.
Nederlands slachtoffer
De medics redden ook het leven van de Nederlandse cameraman Sebastiaan Knoops die bij een auto-ongeluk in de buurt van Mosul levensgevaarlijk gewond raakte. De auto waarin hij zat, sloeg enkele keren over de kop. Knoops werd na stabilisatie door 2 Nederlandse medics afgevoerd naar een civiel hospitaal in Mosul en daar geopereerd door een door zijn werkgever CNN ingevlogen neuroloog.
Deelname aan opleiding
De intensieve samenwerking in de Joint CCP met de medische teams van coalitiepartners leidde tot grotere professionalisering van de Nederlandse SOF medics. Het had ook deelname aan de internationale NATO Special Operations Combat Medic-opleiding tot gevolg. En inmiddels zijn er verregaande plannen om een Nederlands SOST op te richten voor speciale operaties met behoefte aan chirurgische capaciteit.
Van de honderden gewonde Irakezen hadden meesten het zonder Nederlandse medische hulp waarschijnlijk niet overleefd. De inzet van de Nederlandse medics vormt een toonbeeld van de snelheid, flexibiliteit en professionaliteit van de Nederlandse special forces. Zij toonden binnen het mandaat maximaal initiatief om bij te dragen aan 1 van de belangrijkste veldslagen in de oorlog tegen ISIS. De Nederlandse special forces medics waren met hun werk, zonder zelf een schot te lossen, van het grootste belang bij het verslaan van ISIS.
Bron: Defensie.nl