Het Defensie Platform stopt. Of beter gezegd, ik stop na 10 jaar en ongeveer 722 artikelen met het maken van nieuwe artikelen. De mainstream media hebben het Defensie-licht gezien. En er zijn inmiddels zelfs politici die meer geld en materieel willen voor de Krijgsmacht. Er zijn er zelfs die vinden dat er extra personeel moet komen, en meer ruimte voor Defensie. En om het nog gekker te maken, zegt de CDS soms zelfs zulke dingen hardop. Ongekend. Daarmee heeft het Defensie Platform zichzelf overbodig gemaakt. Ook omdat ik niet wil dat deze website afglijdt naar een website waar alleen maar gezeurd wordt op alles wat niet goed is, want dat was nooit de bedoeling. Daarom hier de laatste bijdrage met als positieve noot aanbevelingen voor de Krijgsmacht en de omgeving van de Krijgsmacht.
Leg de NAVO-norm vast
Leg die 2% NAVO-norm voor uitgaven aan Defensie wettelijk vast. Als minimale norm dus. De Krijgsmacht is dan verzekerd van een minimale basis waarmee de minimale basistaken kunnen worden uitgevoerd. Misschien moet de komende jaren er wel nog veel meer geld worden uitgegeven. En als we zelf meer verantwoordelijkheid voor onze veiligheid gaan nemen, nog veel meer. Dus stort ook maar miljarden in dat investeringsfonds, zodat we materieel kunnen aanschaffen. Veel vliegend, varend, rijdend materieel. En wapens en munitie.
Behandel het personeel als goud
Lang is het personeel van de Krijgsmacht beschouwd als het goud van de organisatie. Helaas beef dat bij woorden en niet bij daden. Personeel moest jaren op een fatsoenlijke cao wachten, en veel militairen kregen een salaris waarmee ze volgens het Nibud onder de armoedegrens vielen. Nu is het iets beter, maar verwaarloos je mensen niet, ook niet door ze bijvoorbeeld ‘op oefening’ te zetten in het systeem om zo de arbeidstijdenwet te omzeilen voor het vervullen van de dagelijkse taken. Het personeel is het goud, ook in tijden van drones en AI. Het is geen materieel dat teruglult.
Geef kritiek een plek
Omgaan met kritische geesten, of met personeel dat om wat voor reden dan ook schuurt, is lastig. Ik merkte dat toen ik artikelen maakt met klokkenluider Victor van Wulfen. Je kunt veel van hem en zijn manier van doen vinden, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat hem onrecht is aangedaan. Ik merkte het ook in mijn gesprekken met andere vrij denkende of kritische geesten die uiteindelijk de dienst hebben verlaten. Of in mijn contacten met goed functionerende vrouwelijke militairen, die het zat waren om als meisje te worden neergezet, als niet volwaardig te worden aangezien, ondanks dat ze aan alle eisen voldeden. En ik merkte dat in mijn traject om reservist te worden (wat ik uiteindelijk dus niet werd), toen mij werd verteld door een kolonel dat ‘we je gewoon niet meer inhuren als reservist als je nog een kritisch artikel schrijft’. Kortom, geef tegenspraak en diversiteit een beter plaats. Daar wordt de organisatie sterker van.
Ga weer vechten
De Krijgsmacht is er om te vechten. Hard te vechten. Dodelijk te vechten. Te vechten om te winnen. Zorg dus dat de Krijgsmacht de middelen heeft om te vechten. Om te winnen. Goede wapens in voldoende aantallen. Genoeg ruimte om te trainen. Genoeg personeel om te vechten. Genoeg munitie om de strijd te kunnen voortzetten.
Voldoe aan de NAVO-eisen
De Landmacht, Luchtmacht en Marine voldoen niet aan de eisen die de NAVO-stelt. En dat gaat het vooral om gevechtskracht, om slagkracht, om vuurkracht. Er zijn te weinig gevechtseenheden bij de landmacht, geen maritieme patrouillevliegtuigen, geen tanks, eigenlijk ook nog te weinig F-35’s, te weinig gelaagde luchtverdediging. En er is nog meer niet. En dan gaat het om de eisen om te kunnen functioneren in NAVO-verband. En dat brengt me bij het volgende punt.
Zorg zelf voor veiligheid
Nederland moet verantwoordelijk zijn voor de eigen veiligheid. Samenwerking is goed. Maar het alleen ook kunnen is beter. Samenwerking vanuit onafhankelijkheid dus. Samenwerking omdat je sterk bent en weet dat je samen nog sterker bent. Maar wel weten dat je het ook zelf kunt doen, als de bondgenoten om wat voor reden dan ook niet thuis geven. Je kunt je eigen veiligheid niet uit handen geven.
Nederlandse Defensie-industrie
Dat betekent ook dat we zelf munitie moeten kunnen maken. Of tanks in licentie. Of militaire voertuigen bij Nedcar. Dat we er zelf dus voor zorgen dat we onze eigen militairen zo veel als mogelijk kunnen ondersteunen.
Maak generaals generalist
Generaals zijn geen generalist. Het zijn pleitbezorgers voor hun eigen Krijgsmachtdeel en hebben geen of in ieder geval te weinig oog voor het belang van de Krijgsmacht als geheel. Het gevolg is een gebrek aan samenhang en efficiency in beleid en uniformiteit in de top. Geef de CDS desnoods een afwijkend uniform, zodat je kan zien dat hij of zij (want de eerste vrouwelijke CDS komt er vast aan) boven de partijen staat.
Maak eenheden zoals ze vechten
Misschien moet je in sommige gevallen wel afstappen van de indeling in Krijgsmachtdelen. Als een brigade van de landmacht luchtsteun nodig heeft, of logistiek door de lucht, is het misschien wel handig om die eenheden dus inclusief F-35, Apache, of C-130 organiek in te richten. Dan heb je gevechtseenheid X, die bestaat uit verschillende bataljons pantserinfanterie, een tankbataljon, afdeling artillerie, een verkenningseskadron, een (klein) squadron F-35’s, 4 Apaches, 1x C130, een eenheid met drones, en eventueel een supportship ofzo. Maar mensen die veel meer verstand hebben van militair optreden dan ik, kunnen vast nog beter out-of-the-box denken. En dat maakt het dus nog belangrijker dat commandanten generalist worden. En dat kritische denkers worden omarmd, want misschien kan het wel veel beter als je loslaat wat is, en omarmt wat het moet worden.
Meer militairen in de top van de organisatie
Doen burgers goed werk? Jazeker. Zijn ze nodig? Jazeker, vooral voor de vredesbedrijfsvoering. Zodra het op oorlog en vechten aankomt, moeten militaire in de lead zijn. En laat Defensie er nu zijn om oorlog te voeren en te vechten. Dus minder burgers in de top. Meer militairen in de top. Meer zeggenschap voor commandanten (als die in het belang van de Krijgsmacht denken). Minder zeggenschap voor job-hoppende ambtenaren uit de Algemene Bestuursdienst die alles zullen doen om hun politieke bazen te behagen, en dat belang loopt vrijwel nooit gelijk op met het belang van de Krijgsmacht.
Commandanten laat je horen
De Krijgsmacht is afgebroken door politici zonder visie. Afgebroken door naïef wensdenken. Afgebroken omdat het vredesdivident werd geïnd. Maar dat werd mogelijk gemaakt daar ja-knikkende generaals en admiraals, die weigerden op te komen voor het belang van hun Krijgsmacht. En vanuit een soort verknipt verantwoordelijkheidsbesef (‘Dan ben ik het maar die afbreekt, misschien kan mijn opvolger dan bouwen’) de leeuw zijn tanden ontnamen. We hoorden ze niet, en we zagen ze niet. Nu er en positieve wind waait, horen we de gouden zonnen wat meer. Maar ook als het stormt moet je er staan. Staan voor het kunnen blijven uitvoeren van de grondwettelijke taken.
Voldoe aan de grondwet
Want die grondwettelijke taken geven aan wat de Krijgsmacht (tegelijk?) moet kunnen. Het is aan de commandanten, die zich als echte generalist natuurlijk laten horen in het belang van de hele Krijgsmacht, om aan te geven wat er nodig is om aan die taken te kunnen voldoen. De politiek moet dat dan faciliteren. Neem elkaar dus serieus in de rol die je moet vervullen. Militairen als expert in wat er nodig is om militaire dingen goed te doen. En politici die moeten controleren of dat ook gebeurt. En als je elkaar niet begrijpt, dan moet je het dus beter uitleggen.
Neem veiligheid serieus
Kortom, neem onze veiligheid serieus. Neem de Krijgsmacht serieus. Neem het personeel serieus. Neem de grondwettelijke taken serieus. Neem je NAVO-taken serieus. Want als je niet goed toegerust bent op het gevecht, dan ben je een gemakkelijk doelwit. Geloofwaardige afschrikking brengt veiligheid. Verkwanseling van die afschrikking brengt onveiligheid.
Nu is het klaar
Dit Defensie Platform heeft zich altijd ingezet voor veiligheid. Voor een Krijgsmacht die aan de grondwettelijke taken kan voldoen. Maar nu is het klaar. Mochten er mensen die deze website serieus willen overnemen, praten kan altijd. Dus dank voor het 10 jaar lang lezen van artikelen over alles wat Defensie zo bijzonder en belangrijk maakt! Ik ga andere dingen doen. En militairen: dank voor jullie inzet voor onze veiligheid. Diep respect daarvoor!
En zoals ik op de KMA een mail afsloot,
Semper Fidelis.
Foto boven artikel: Defensie
Waardeer dit artikel!
Het Defensie Platform zette zich 10 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!
Dank Eduard, 🎩 voor je inzet en volharding. Kritiek moet je durven geven en je moet weten waarvoor en waarom. Jij bezit m.i. alle vaardigheden hiervoor.
Mvg
Ronald Berentsen
Eduard: BZ na zoveel jaren.Eindelijk dan wordt het licht gezien, maar het is bij lange na nog niet een echte zonnestraal. Dank, en niet vergeten : ‘ Old soldiers never die, they just fade away…