Ga naar de inhoud

Defensie Platform

Nieuws, opinie en achtergronden over de krijgsmacht

Menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opinie
  • Brieven aan minister
  • Over
Menu

Apache-vlieger Roy de Ruiter nieuwe drager Militaire Willemsorde

Geplaatst op 18 juni 2018
Majoor-vlieger Roy de Ruiter (36) krijgt op 31 augustus de Militaire Willems-Orde 4e klasse. Hij verdiende de hoogste dapperheidsonderscheiding voor moed, beleid en trouw met zijn optreden als Apache-vlieger in Afghanistan, zo meldt Defensie. Het gaat om meerdere heldhaftige daden in de periode dat Nederland verantwoordelijk was voor de militaire inzet in de provincie Uruzgan (2006-2010).

Dat hij straks door koning Willem-Alexander tot ridder wordt geslagen, kwam voor De Ruiter als een volslagen verrassing, zo zegt hij bij de NOS: ‘”Mijn eerste reactie was: wat is dit nu weer? En de tweede: dit is te veel eer voor mij.’ Toch besloot hij na enige aarzeling de onderscheiding te accepteren, vooral omdat hij het ziet als een waardering voor het optreden van de Luchtmacht in Afghanistan en omdat de procedure voor de Willemsorde vanuit de landmacht is opgestart.

‘Ik deed gewoon mijn werk’

Roy de Ruiter in Apache
Roy de Ruiter in Apache

De Ruiter denkt zelf dat zijn Willemsorde te maken heeft met de aspecten ‘Beleid en Trouw’: ‘Ik heb me nooit beziggehouden met ‘dapper’. Ik deed gewoon m’n werk. Dapper waren voor mij de mannen en vrouwen op de grond. Apaches worden meestal ingezet als daar iets mis is. Wel voelde ik trots als we terug op de basis de betrokken militairen gezond en wel de hand konden schudden.”
De voordracht kwam tot stand na uitgebreid onderzoek. Dat gebeurde door de Commissie Onderscheidingen en Eretekenen van de Koninklijke Luchtmacht, de Defensiebrede commissie dapperheidsonderscheidingen en het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Kapittelvoorzitter luitenant-generaal b.d. Henk Morsink: “Wij hebben het onderzoek van de luchtmacht bekeken, getuigen gehoord en situaties geanalyseerd. Maar we hebben ook gezocht naar zaken die het konden ontkrachten.”
Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt: ‘’ “Hij is het prototype van een  Nederlandse held die zichzelf niet zo ziet. Toch is het weldegelijk bijzonder wat hij heeft gedaan. Dingen die niet iedereen zou ondernemen.’
Ik heb me nooit beziggehouden met ‘dapper’. Ik deed gewoon m’n werk

De Ruiter draaide zes uitzendingen

Roy de Ruiter vliegt boven Afghanistan
Roy de Ruiter vliegt boven Afghanistan

Majoor De Ruiter is reservist bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij kwam in 1999 in dienst en was tot en met 2013 Apache-vlieger en instructeur. In die periode draaide hij 6 uitzendingen, waarvan 4 in Zuid-Afghanistan.
In 2004 is hij als co-piloot onderdeel van de eerste Apache-uitzending naar Afghanistan. Hij heeft de twijfelachtige eer om aan boord te zijn als de Nederlandse Apache-helikopters voor het eerst onder vuur worden genomen tijdens een nachtelijke verkenningsmissie. Aan het einde van dat jaar volgt wederom een uitzending naar Afghanistan in dezelfde functie.

Vluchtcommandant

Na deze uitzending werkt hij zich op tot gezagvoerder en section lead waardoor hij tijdens zijn volgende uitzending in 2006 een leidinggevende rol mag innemen en het bevel voert over twee Apaches. Bij terugkomst werkt De Ruiter zich verder op tot flight lead, wapeninstructeur en mission lead, wat hem de bevoegdheid geeft een ongelimiteerd aantal vliegtuigen aan te sturen tijdens gevechtsoperaties. Hij behaalt tevens de kwalificatie van Joint Terminal Air Controller (JTAC) waardoor hij zowel vanaf de grond als vanuit de lucht andere vliegtuigen mag aansturen tijdens acties waar wapeninzet plaatsvindt.
In 2007 en 2008 volgen wederom twee uitzendingen naar Afghanistan waar De Ruiter met verschillende coalitiepartners in heel Zuid-Afghanistan operaties uitvoert in het volledige geweldsspectrum. Hij werd eerder in 2007 plaatsvervangend vluchtcommandant van een team van 12 vliegers en 2 specialisten. Enkele maanden na terugkomst van zijn vijfde uitzending krijgt hij het commando over deze vlucht.

In 2009 laatste uitzending

Vrij kort daarna volgt een tijdelijke plaatsing bij het tactische expertisecentrum van het Defensie Helikopter Commando. Hij verzorgt daar de prestigieuze Wapen Instructeurs Opleiding en leidt nieuwe instructeurs op, die na afronding van de opleiding gecertificeerd zijn om kennis over de inzet van wapensystemen, tactieken en procedures over te dragen. Aansluitend volgt in 2009 zijn laatste uitzending naar Afghanistan.
In de zomer van 2010 vertrekt hij naar de Verenigde Staten waar hij als hoofd opleidingen de uitbreiding van het Nederlandse Training Detachement in Fort Hood met Chinooks en de Luchtmobiele Brigade gestalte geeft. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van trainingsscenario’s en het evalueren van alle operationele Apache-vliegers. Ook leidt hij nieuwe vliegers op tot de full mission capable status.

Nu werkt hij als instructeur-helikoptervlieger bij de Royal Oman Police. In die functie voert hij onder meer search and rescue-operaties uit. Zo redde hij onlangs nog 2 Belgen van een steile rotswand.
Majoor Gijs Tuinman kreeg op 4 december 2014 als laatste een Militaire Willems-Orde. In 2009 kreeg Nederland met majoor Marco Kroon voor het eerst in ruim 50 jaar weer een ridder.  Ook het Korps Commando Troepen als geheel werd onderscheiden met de Willemsorde. Het Commando Luchtstrijdkrachten, waar de nieuwe Willemsorde-drager deel van uitmaakt, werd na de Tweede Wereldoorlog als geheel onderscheiden met de Willemsorde.
Bron: Defensie/NOS
Foto’s: Defensie
Door: Eduard van Brakel

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tags

arbeidsvoorwaarden begroting beleid bezuinigingen brief aan minister budget cao coalition for defense defensie defensiebegroting defensiepersoneel Eduard van Brakel europa f16 featured geld geopolitiek Hennis interview investeringen Korps Mariniers krijgsmacht landmacht leiderschap luchtmacht marine mariniers materieel militair militairen minister missie navo NAVO-norm nieuws opinie personeel personeelsbeleid politiek Rusland Tweede Kamerverkiezingen 2021 veiligheid verkiezingen veteranen visie
©J Defensie Platform | Ontwerp: Krant WordPress thema