Er moet een extern meldpunt komen waar slachtoffers en getuigen van ongewenst gedrag bij Defensie zich kunnen. Dat schrijven de militaire Vakbonden ACOP (AFMP, MARVER, FNV Overheid), de AC en de CCOOP in een brief aan staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Daarmee lijkt het vertrouwen in de integriteitsorganisaties en de meldingsmogelijkheden van Defensie verdwenen te zijn.
Anne-Marie Snels van de AFMP zegt: ‘Uit signalen die bij ons en de andere bonden binnenkomen, blijkt dat er totaal geen vertrouwen meer is in de interne meldingsstructuur van Defensie als het gaat om aanpakken en oplossen van problemen. Er is op dit moment geen veilige meldingsomgeving bij Defensie. Dat heeft alles te maken met machtsuitoefening en drukoefening binnen Defensie. Of er wordt gedreigd dat carrièrekansen voorbij zijn. Dat is niet overal binnen Defensie, maar op veel plekken wel. Daarom moet er een externe commissie komen waar veilig gemeld kan worden.’
Belemmering rechtsgang
Ook het feit dat militairen die slachtoffer zijn van misstanden geheimhoudingsverklaringen moeten tekenen steekt de bonden. ‘Het is van de zotte’, vindt Snels, ‘En het zorgt daarbij ook voor belemmering van de rechtsgang.’
Naast de externe meldingsmogelijkheid willen de vakbonden dat ontgroeningen en andere inwijdingsrituelen bij eenheden worden afgeschaft. Het argument dat het goed is voor de groepscohesie schuift Snels aan de kant: ‘Het kan veel beter binnen het reguliere opleidingsprogramma worden opgenomen.’ Tot slot pleiten de bonden voor een onderzoek naar misstoestanden binnen operationele eenheden en het Defensie munitiebedrijf.
Cultuur als zorgenkindje
Het grootste zorgpunt volgens de brief – die opvallend genoeg niet door de KVMO is ondertekend – is de cultuur binnen Defensie. De bonden schrijven: ‘… een cultuur waarin vernederingen en misbruik van machtsposities nog steeds gangbaar zijn, waarin mensen zich niet veilig voelen, en waar signalen van het personeel niet serieus worden genomen. Juist op dat punt – de cultuur- heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid veel kritiek en ook het onderzoeksrapport van het SCP “Grenzen aan de eenheid” loog er niet om.’
Kortom, veel werk aan de winkel voor de twee aangetreden bewindslieden. Er moet nog meer geld bij, om te zorgen dat de Krijgsmacht inzetgereed is. En er moet een heel flinke cultuuromslag plaatsvinden. Generaal Beulen schreef dat militairen die slachtoffer zijn van ongewenst gedrag zich desnoods bij hem konden melden, en hij noemde alle interne meldingsprocedures (die ook onder vuur liggen), maar opvallend genoeg niet de Marechaussee waar militairen natuurlijk ook aangifte kunnen doen.
Melden misstanden
Defensie-personeel dat slachtoffer of getuige is geweest van misstanden kan zich melden bij de vakbonden, of via het speciale meldingsformulier op het Defensie-Platform. Alle informatie wordt natuurlijk vertrouwelijk behandeld.
Door: Eduard van Brakel
Foto boven artikel: Onbemand vliegtuig Scan Eagle (foto Defensie)
Ik herken mijn organisatie absoluut niet in deze nogal zwart-wit geformuleerde stellingen! Het stoort me dan ook enorm.
In mijn deel van de defensie organisatie worden misstanden aangepakt en worden alle collega’s voorgelicht of aangesproken.
Er zullen vast misstanden voorkomen, ik ben niet naïef. En die moeten worden aangepakt. Stevig indien nodig!
Maar een organisatie waar ik geen vertrouwen in zou kunnen hebben, zou een organisatie zijn waar ik niet zou willen werken. Ik ben er zeer, zeer stellig van overtuigd dat mijn directe collega’s subiet werk zouden maken van eventuele misstanden.
Ik word dan ook enorm pissig dat de hele defensie organisatie wordt weggezet als een organisatie waarin misstanden de normaalste zaak van de wereld zijn, waar de integriteitsorganisatie blijkbaar niets toevoegt, een cultuur van vernedering en misbruik van macht normaal lijkt te zijn en die slechts bezig is om misstanden te verdoezelen. Oh ja, en we belemmeren de rechtsgang…
Wat een onzin en een enorme belediging voor mij en al mijn collega’s die hun stinkende best doen om defensie als professionele, veilige organisatie te laten draaien. Een belediging voor de integriteitsorganisatie, de GV, de KMAR, de vertrouwenspersonen etc, etc., waar zeer gedreven mensen werken, waar velen zich actief bezig houden met de mentale gezondheid van het personeel en waar we ons bezig houden met bijvoorbeeld ethiek en omgangsvormen.
Ik denk dat het taalgebruik in de artikelen wel iets gematigd kan worden.
Oh. Nog even een nabrander. Aan het eind van uw artikel vertelt u waar slachtoffers of getuigen van misstanden zich kunnen melden. Bij de bond of op een webformulier. Ik zou daar het volgende aan toe willen voegen.
Melden kan men zich bij de (lokale) vertrouwenspersonen, Geestelijke verzorging, KMAR, de integriteitsorganisatie, de lijnmanagers, de politie en ik ben vast nog een paar instanties vergeten. Vul me maar aan alstublieft. Maar ga niet zeggen dat Generaal Beulen vergeet de KMAR te benoemen als u dat in uw eigen artikel nalaat.