Eindelijk waardering voor het Defensiepersoneel

Geplaatst door

Beste staatssecretaris, geachte heer van der Maat,

Eindelijk ligt er een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord dat een waardige tweede stap is die volgt op de redelijk voorzichtige eerste stap van uw voorganger. Als de leden van de vakbonden akkoord gaan, gaan de laagste rangen er tot 20% op vooruit. En dat is natuurlijk uitstekend. Ook worden salarisschalen verhoogd, komt er een minimumloon van 14 euro per uur, en een flink eenmalige uitkering. En dan dat is alleen nog maar de heel korte samenvatting.

Na verwaarlozing, eindelijk geld

Eindelijk wordt Defensie als geheel, en het Defensiepersoneel in het bijzonder serieus genomen en krijgt het na jaren verwaarlozing het geld en de aandacht die het verdient. En dat is goed, want een organisatie die kampt met 10.000 vacatures, en niet aan de taken kan voldoen die voortvloeien uit de wet (de grondwettelijke taken) heeft heel veel aandacht nodig. Positieve aandacht, met goede corporate governance. Want door de verwaarlozing van de afgelopen decennia is er hier en daar een aardig verziekte cultuur ontstaan, en is er veel cynisme onder het personeel.

Deze – waarschijnlijk – nieuwe cao doet gelukkig recht aan de inzet van de militairen en de zwaarte van de het militaire beroep en biedt meer perspectief over de hele loopbaan. Door de verhoging (met terugwerkende kracht) van de oefen- en uitzendtoelages krijgen militairen ook een geldelijke waardering voor hun inzet. En dat is ook iets waar het de afgelopen jaren aan heeft ontbroken.

De nieuwe afspraken lijken te kunnen gaan bijdragen aan de weg omhoog voor de Krijgsmacht. Want de nieuwe arbeidsvoorwaarden hangen nauw samen met de nieuwe investeringen in slagkracht en vuurkracht. Het lijkt wel op een meerfrontenoorlog waarbij op elk front winst wordt geboekt, maar ook een oorlog waarbij er eerst nog heel veel verloren terrein goed gemaakt mag worden. De vlag kan omhoog, maar hangt nog zeker niet in de top.

Meer vertrouwen

De investeringen (zie de nieuwe Defensienota) en deze afspraken dragen wel bij aan meer vertrouwen. Het huidige personeel merkt direct dat er meer salaris komt, maar de uitwerking op te werven personeel zal tijd nodig hebben. Want daar speelt meer, zoals procedures die effectiever kunne, of dat er meer rekening gehouden wordt met in de burgermaatschappij opgedane ervaringen. De betere arbeidsvoorwaarden dragen daaraan bij, maar de vijand (de boze burgerwereld die ook personeelstekorten heeft) zit ook niet stil, die trekt ook alles uit de kast om personeel binnen te halen en binnen te houden.

Defensie heeft natuurlijk als wervende kracht dat het werken voor Defensie méér is dan werk alleen. De kameraadschap, het avontuur, de mogelijkheid om de wereld te zien, een vak te leren, bijdragen aan een betere wereld, en beschermen wat ons dierbaar is ,zijn waardevolle zaken die je bij weinig andere organisaties ziet. Een combinatie van deze betere arbeidsvoorwaarden, modern materieel, robuuste slagkracht en voorgenoemde waarden, moeten kunnen zorgen voor een sterkere aantrekkingskracht en betere vulling van de Krijgsmacht.

Nu doorgaan waar anderen stoppen

Staatssecretaris, ik hoop dat dit potentiële akkoord samen met de verdere investeringen ervoor zorgen dat de Krijgsmacht weer slagvaardig wordt. Een organisatie die op haar taak is berekend, en waarin het personeel met een goed salaris, goed getraind, met de juiste spullen hun gevaarlijke taak zo veilig mogelijk kan uitvoeren.

De weg omhoog is ingezet. Het is een lange weg. Maar zoals elke militair weet: opgeven is geen optie. Defensie gaat door, waar anderen stoppen. Maar gaat nu gelukkig wél de goede kant op.

Ik wens u veel succes!

Hartelijke groet,

Eduard van Brakel


Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform zet zich al bijna 8 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.