Beste minister, eindelijk 2%, nu nog een cao

Geplaatst door

Beste minister, geachte mevrouw Ollongren,

Wat een mooi nieuws minister: eindelijk gaan we weer voldoen aan de NAVO-norm. In 2024 en 2025 bedraagt de Defensiebegroting zoals het er nu naar uitziet 2% van het BBP. En dat komt omdat er gelukkig heel flink wordt geïnvesteerd in de Krijgsmacht. De begroting stijgt met 40% door een structurele miljardeninjectie! En dat is natuurlijk heel fijn, en geweldig nieuws. In de eerste plaats voor de Krijgsmacht en het personeel, en in de tweede plaats voor onze veiligheid, die eindelijk weer serieus wordt genomen.

Geld uitgeven: begin met een cao

Ik begreep wel dat het een uitdaging wordt om al het geld uit te geven, maar ik stel voor dat we beginnen met personeel. Want dat die cao-onderhandelingen zo lang duren, komt natuurlijk omdat de staatssecretaris wilde wachten op het goede nieuws van het veel hogere budget, om dan met een bod te komen waar zelfs de bonden steil van achterover slaan? Toch?

Want dat personeel, dat moet nu eindelijk eens echt fatsoenlijk beloond gaan worden, vindt u ook niet?

Ik begreep dat er wat meer personeel is ingestroomd, maar dat de vulling toch nog afneemt, omdat de organisatie groeit. Dat probleem zal de komende jaren wel blijven. Want met veel meer geld, komt ook meer materieel (vliegend, varend, rijdend, al dan niet onbemand). En daar is dan ook weer extra personeel voor nodig om het te kunnen onderhouden. En extra personeel om het komende personeel op te leiden. Dus dat wordt nog wel een uitdaging de komende tijd, denk ik. Maar het aangaan en overwinnen van uitdagingen is een kernkwaliteit van elke militair, dus dat moet goedkomen. Zeker als dat personeel gewoon goed beloond gaat worden, met een goede cao.

Missie Defensie Platform

Want dat kan nu er eindelijk 2% BBP aan Defensie uitgegeven gaat worden. Dat is iets waar ik me, met dit Defensie Platform al bijna 8 jaar sterk voor heb gemaakt. De missie van het Defensie Platform is immers:

Bijdragen aan een sterke Krijgsmacht, die op haar taak is berekend, goed is gefinancierd, en waarin het personeel goed betaald, goed getraind, goed uitgerust hun gevaarlijke werk zo veilig mogelijk kan doen.

Misssie Defensie Platform

Elke letter die ik de afgelopen jaren heb geschreven moest daarin bijdragen. Bijdragen aan de Krijgsmacht. Daarom schreef ik brieven aan u en aan uw voorgangers. Deed ik interviews met (oud-)militairen, schreef ik over materieel, of over bekende en minder bekende onderdelen van de Krijgsmacht, of over wat we in het bedrijfsleven kunnen leren van de Krijgsmacht. En ik nam uiteindelijk geen dienst als reservist, omdat enerzijds een commandant zijn keutel introk en Defensie afspraken niet na kwam, maar ik had ook moeten stoppen met dit Platform, maar daar is de Krijgsmacht te belangrijk voor.

Retetrots op personeel

Ik heb nooit geschreven over wat er precies aan materieel moet komen als er genoeg geld zou zijn. Hier en daar gebruikte ik aantallen die Defensie zelf ooit noemde, maar ik heb er domweg niet genoeg verstand van om te pleiten voor 8 of 10 fregatten en welke dan, en wat voor tanks, of vliegtuigen. Ik heb een beetje verstand van personeel, en weet dat de Krijgsmacht retetrots moet zijn op het personeel dat dient en bereid is om letterlijk hun leven te geven. Daarom erger ik me ook zo aan het feit dat het keer op keer zo verschrikkelijk lang duurt om het personeel – dat loyaal is – een piepklein beetje beter te belonen.

Want een gedeelte van de missie van het Defensie Platform – het stuk van de goed gefinancierde Krijgsmacht – is vervuld. Het op de taak berekende nog niet, maar dat wordt een gevolg van het meer geld. Tenminste, ik neem aan dat er in gevechtskracht wordt geïnvesteerd. Maar dat gedeelte van dat personeel, dat goede arbeidsvoorwaarden nodig heeft, en een fysiek en sociaal veilige omgeving, daar moet nog aan gewerkt worden. Ik hoop dat het qua beloning snel geregeld is. De mogelijkheden zijn er nu. Het zou absurd zijn als het personeel daar op korte termijn niet iets van merkt.

Herbezinnen: gekrenkt ego aan de kant?

Beste minister, Ik ben blij dat er heel veel meer geld is. Het werd tijd. Het is misschien wat te laat, maar beter laat dan nooit. Ik ga me bezinnen op welke rol ik nu met het Defensie Platform ga spelen. Is die rol er nog na 685 artikelen (dit is het 686e), of moet ik het anders gaan invullen, en wel over mooi materieel schrijven? Of moet ik mijn gekrenkte ego aan de kant zetten om nogmaals een rol als reservist bij de Krijgsmacht te onderzoeken?

Maar ik zal me wel altijd blijven inzetten voor het personeel. Want dat is nu aan de beurt om beloond te worden. Want een goede beloning, samen met personeel dat de goede verhalen vertelt, zal zorgen voor een hogere toestroom van gemotiveerd personeel. En dus een betere vulling, en daardoor een betere Krijgsmacht.

Beste minister, ik ga me bezinnen op mijn rol, want de allerbelangrijkste reden dat ik het Defensie Platform ben begonnen, namelijk de steeds maar voortdurende bezuinigingen en mijn woede daarover, is weggevallen. En daar ben ik blij om. Ik ben blij dat de Krijgsmacht krijgt wat het verdient qua geld. Eindelijk 2%! En ik hoop dat het personeel snel ook krijgt wat het verdient, namelijk een heel goede cao.      

Hartelijke groet,

Eduard van Brakel


Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform zet zich al bijna 8 jaar belangeloos in voor een sterke Krijgsmacht. In elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Als je dit waardeert, kun je een kleine donatie doen. Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.