Bent u bereid, minister?

Geplaatst door

Geachte mevrouw Ollongren, beste minister,

Sinds enige tijd bent u in functie als minister van Defensie, en u valt gelijk met uw neus in de boter. Keihard worden we geconfronteerd met het feit dat er wel heel veel is bezuinigd op onze Krijgsmacht, de afgelopen 30 jaar. Echte geloofwaardige afschrikking, of op korte termijn geloofwaardig 24/7 militaire acties uitvoeren, zit er niet in. Daar helpt geen spierballentweet aan. En de EU-interventiemacht werkt daarbij ook nog niet, want die is voorlopig toch niet inzetbaar.

Investeren

Voordat u vertrok naar Brussel om de eerder gedane afspraken over die EU-gevechtsmacht te effectueren, zei u op Twitter dat het manier was om de slagkracht te vergroten. Maar dat is natuurlijk niet echt zo. Want om de slagkracht te vergroten moeten we eerst investeren in slagkracht.

Investeren in vuurkracht

Als we meer gevechtskracht in de lucht willen, moeten we investeren in vliegtuigen, helikopters, en drones die zwaar bewapend vanuit de lucht een gevecht kunnen voeren. Als we geloofwaardig ons luchtruim tegen ballistische raketten willen verdedigen, moeten we investeren in wapensystemen die dat kunnen (Er is nog ruimte in de LCF’en om die raketten in te bouwen, begreep ik). Als we het gevecht op de grond willen winnen, moeten we investeren in vuurkracht op de grond. Als we geloofwaardig vanuit zee ons grondgebied willen verdedigen, moeten we investeren in gevechtskracht op zee. Plat gezegd: we hebben vliegtuigen, helikopters, drones, luchtafweer, tanks, artillerie, fregatten en onderzeeboten nodig.

En in gevechtsondersteuning

En zonder logistiek staat alles stil. Dus als we investeren in gevechtskracht, moeten we ook investeren in gevechtsondersteuning. Het vecht een stuk fijner als je weet dat er genoeg brandstof of munitie aangevoerd kan worden, of dat er voldoende geneeskundige ondersteuning is zodat je geholpen kan worden als je gewond raakt. Het vecht een stuk fijner als je weet dat de vaarroute vrijgemaakt is van mijnen. Of dat de opmarsroute vrij is van IED’s. Kortom, er is gevechtsondersteuning nodig. En veel ook.

Maar bovenal in mensen

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen moeten we boven alles investeren in mensen. Het lijkt erop dat dat besef eindelijk bij de Defensieleiding is doorgedrongen, omdat er versneld lijkt te worden toegewerkt naar een cao voor het Defensiepersoneel. Want als je in een hoog-competitieve arbeidsmarkt moet concurreren met arbeidsvoorwaarden die bij een fastfood-keten beter zijn, dan weet je zeker dat je gaat verliezen. Er zijn dus veel, goede mensen nodig.

Kortom, er valt nogal wat te investeren. Ook in het besef dat de Krijgsmacht er niet alleen is om hulp te verlenen bij rampen, maar ook in staat moet zijn om verschrikkelijk geweld te gebruiken als dat nodig is om verschrikkelijk geweld het hoofd te bieden. Want als we geloofwaardig willen beschermen wat ons dierbaar is, moet onze Krijgsmacht geloofwaardig het gevecht kunnen voeren. Het liefst met bondgenoten, maar als het moet alleen.

Bent u bereid?

In de taken die voortvloeien uit de grondwet staat wat de Krijgsmacht moet kunnen, met en zonder bondgenoten. De militairen commandanten kunnen precies aangeven wat er nodig is om dat te kunnen. De vraag is of u bereid bent om dat te betalen? Gaat u zorgen voor de gevechtskracht, de vuurkracht, de slagkracht die nodig is om de grondwettelijke taken uit te voeren? Gaat u zorgen dat die gevechtskracht genoeg ondersteuning krijgt? En bent u bereid om dusdanig in het personeel te investeren dat er voldoende militairen zijn, die met goede arbeidsvoorwaarden, die gevaarlijke taken zo veilig en goed mogelijk kunnen uitvoeren?

Ik wens u veel wijsheid toe.

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto Minister Ollongren: ministerie van Defensie


Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.