Nederland is geen BV: Geen efficiënte Krijgsmacht, maar een effectieve

Geplaatst door

Eigenlijk ging het mis toen we Nederland een BV zijn gaan noemen. Want Nederland is geen BV. Nederland is een land. Een BV heeft aandeelhouder, een land inwoners. Een BV heeft een directie, een land een regering. Een BV kan mensen ontslaan als het wat minder gaat, een land kan dat niet. En Nederland is een land, maar wel een land wat niet meer kan beschermen wat dierbaar is.

Opeens moest het efficiënt

Toen we Nederland een BV zijn gaan noemen, moest alles opeens efficiënt zijn. En een zekere mate van efficiency is natuurlijk goed. Totdat het gaat om zaken die er moeten zijn als het erop aankomt. Zoals zorg bij een pandemie. Of de Krijgsmacht bij een oorlog. Dan draait het niet meer om efficiency, maar om effectiviteit. Is de Krijgsmacht in staat om – als het erop aankomt- de taken die ze opgedragen krijgt uit te voeren? Kunnen de grondwettelijke taken worden uitgevoerd? Het antwoord is nee.

De Krijgsmacht moest efficiënt zijn. Dus 1 mortiereenheid kon prima én de Luchtmobiele Brigade én het Korps Mariniers ondersteunen. Nou ja, niet tegelijk natuurlijk. Dus op papier was het efficiënt, maar in de praktijk niet effectief. Als je op papier voorraden hebt, maar de voorraden liggen in uitzendgebied, heb je het op papier efficiënt geregeld, want de voorraden zijn er. Alleen de achterblijvende eenheid kan niet oefenen, omdat er geen reserveonderdelen beschikbaar zijn. Efficiënt. Maar niet effectief. Natuurlijk kun je een  burger op een militaire functie zetten. Totdat er een oorlog gevoerd moet worden, want dan is de burger niet inzetbaar. Efficiënt. Maar niet effectief.

Een BV voert geen oorlog

Een BV hoeft geen oorlog te voeren. Geen enkel personeelslid van een BV kan een opdracht krijgen waarbij hij of zij moedwillig zijn eigen leven in de waagschaal stelt om het belang van die BV te dienen. Geen enkele werknemer van een normale BV loopt het risico om te sneuvelen in een oorlog. Geen enkele werknemer van een normale BV kan de opdracht krijgen om letterlijk dood en verderf te zaaien bij een concurrent. Dat kan alleen een militair die zijn of haar land dient.

De bijzondere rechtspositionele positie van de militair vergt een bijzondere behandeling van die militair. De overheid heeft een zorgplicht. De overheid heeft te zorgen voor de veiligheid van ons land. En daarom moet er zorg zijn voor de militair. Niet alleen in arbeidsvoorwaarden, maar ook in materieel. De militair moet de mogelijkheid hebben om effectief zijn dodelijke taak uit te voeren. Want oorlog voeren is de primaire taak van de Krijgsmacht. Het verdedigingen van ons eigen, en ons bondgenootschappelijke grondgebied. En bij zie zware taak past geen efficiency. Daar past doeltreffendheid en effectiviteit. En daarvoor moet de regering zorgdragen.

Onze ministers moeten zorgen voor voldoende geld om onze Krijgsmacht dusdanig uit te rusten dat die de taken die in de wet staan uit kan voeren. En moet voldoende geld uitrekken voor arbeidsvoorwaarden die recht doen aan de gevaarlijke en belangrijke taak die onze militairen uit moeten voeren.

Effectief verdedigen wat ons dierbaar is

Politici hebben nu het hoogste woord over onze veiligheid, en over onze verwaarloosde Krijgsmacht. Maar is dat ook zo als de portemonnee binnenkort echt getrokken moet worden? Realiseren ze zich dan ook dat klimaatbeleid alleen kan in een veilige wereld? Dat goed onderwijs alleen kan als je je geen zorgen hoeft te maken of de school gebombardeerd wordt? Dat goede zorg alleen kan in een schone, veilige stad, en niet tussen rokende puinhopen?

Het efficiency denken moet aan de kant. En politici moeten zorgen voor de veilige basis. Want wij kunnen wel vredelievend zijn en geen enkel ander land willen binnenvallen, maar in de praktijk blijkt dat er ook landen zijn die daar anders over denken. En dan moeten we ons effectief kunnen verdedigen. Niet efficiënt. Maar effectief.

Door: Eduard van Brakel

Foto: Defensie.nl


Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

4 reacties

 1. helemaal mee eens.

  lastig openen op ipad via groep Defensie-Platform wordt geblokkerd als onveile verbinding

 2. Zonder die burger zou dat radertje stil staan want dat zijn vaak banen die de militair niet wil doen. Luxe probleem. Hellemaal niet meer efficient dan.
  Je snijd wat bochten af.

  1. Deze burger heeft als extern ingehuurde partij keihard zijn best gedaan voor het defensie personeel. Wel in een functie die in oorlogstijd totaal overbodig is. Het inzetten van burgers is niet perse een slechte zaak.

   Ik zou zelfs zeggen dat er nog wel een paar functies zijn waarvoor defensie beter burgerpersoneel aan kan nemen in plaats van het extern uit te besteden.

   Volledig met je eens dat het waanzin is om burgerpersoneel in te zetten op functies die ook in oorlogstijd en gebied vervuld moeten worden.

 3. Volledig met jouw artikel eens, een land is geen BV, er is geen raad van Commissarissen of een raad van Bestuur. Een bedrijf wat failliet gaat, wordt via de wet ontmanteld, en mensen gaan gewoon iets anders doen. Als een land failliet gaat, betekent chaos en ellende.
  Nederland moet terug naar een nachtwakersstaat, waar de overheid bestaat uit Buitenlandse en binnenlandse zaken, defensie, justitie, politie en waterstaat. De rest hoort in de markt thuis.
  Dit zal een radicale wijziging in de cultuur en denken tot gevolg hebben. De Nederlanders moeten weer zelfstandig en weerbaar worden, in plaats van het handje van de overheid vast te houden. Dan zul je ook zien dat defensie en publieke orde een heel andere dimensie krijgen. Defensie moet echt veel meer geld gaan krijgen, om het hoofd te bieden aan de dreigingen die er nu zijn.
  Peter Zeihan, gaf aan dat President Biden onder druk staat om iets te doen aan de hoge energiekosten. Een van de laatste mogelijkheden is, dat de president een verbod geeft op de export van olie naar de wereld. Mocht dit gebeuren, zal een vat olie in Amerika zakken naar 70-75 dollar per vat, maar in de rest wereld zal deze minimaal stijgen naar 150 dollar per vat tot zelfs 300 dollar. Dit betekent ook het einde van de globalisatie. Onze export bestaat dankzij globalisatie.

  https://www.youtube.com/watch?v=47yLSHeY7B4&t=329s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.