Oproep aan politici: Nu doorpakken

Geplaatst door

Duitsland geeft het goede voorbeeld. In reactie op de Russische agressie in Oekraïne trekken onze Oosterburen 100 miljard extra uit voor hun Krijgsmacht. En het land wil ook vastleggen dat er altijd genoeg geld naar de Krijgsmacht moet gaan. Het wordt tijd dat Nederland dit voorbeeld gaat volgen.

Als zelfs Kamerleden van GroenLinks zich beginnen af te vragen of er niet te veel bezuinigd is op de Krijgsmacht, en als zelfs Pvda-Kamerleden zeggen dat geld geen rol mag spelen als het gaat om onze veiligheid, dan weet je dat het momentum daar is. Want die partijen dienden vorig jaar nog een tegenbegroting in waarin 2,1 miljard extra bezuinigd moest worden op de Krijgsmacht. Gelukkig kunnen die partijen gaan lobbyen bij bijvoorbeeld SGP en CU die altijd al voor een minimale betaling van 2% van het BNP aan Defensie zijn geweest. Coalitiepartijen CDA en VVD kunnen dan eindelijk hun mooie woorden waar maken, en D66 zelf meer doen dan beloofd. Dat is win-win, want onze veiligheid vaart er wel bij.

Wrang dat een crisis nodig is

Het is wrang te moten constateren dat er een dergelijke crisis als die in de Oekraïne nodig om veel politici te laten beseffen dat vrijheid echt niet vanzelfsprekend is. En dat we als land altijd in staat moeten zijn om onze vrijheid en onze waarden te verdedigen. Politici weten het wel, want de taken van de Krijgsmacht zijn vastgelegd in de grondwet. Ze hebben er alleen nooit naar gehandeld. Dat wordt nu afgedaan als naïef. Maar het is nalatigheid geweest. En politici zijn bij die nalatigheid geholpen door de generaals en admiraals die vanuit een verkeerd verantwoordelijkheidsgevoel ja-knikkend achter de rigoureus bezuinigende politici hebben aangelopen. Slechts 1 bevelhebber (Van der Vlis) is opgestapt, omdat hij vond dat de Krijgsmacht de taken niet meer goed uitvoeren. En dat was begin jaren ’90 van de vorige eeuw. De rest van de commandanten heeft – can do – carrière gemaakt in het afbreken van onze veiligheid.

Want als er geld komt voor de Krijgsmacht, moet de eerst de corporate governance op orde zijn. De angstcultuur opzij geschoven zijn. Moet de stammenstrijd tussen en binnen de Krijgsmachtdelen stoppen. Het moet niet zo zijn dat een investering in de Marine gevoeld wordt als een desinvestering in de Landmacht. Het gaat om het overkoepelende beeld voor wat nodig is, ongeacht het Krijgsmachtdeel waar het terecht komt. Maar hoe dan ook moet eerst het probleem van de 9000 vacatures opgelost worden. En het probleem van het vullen van toekomstige extra eenheden. Want zonder bemensing kan de Krijgsmacht niks. Dus een goede cao, goede arbeidsvoorwaarden zijn een vereiste.

Legio problemen

Maar dan zijn er nog legio problemen op te lossen: de Landmacht heeft niet genoeg vuursteun, niet  genoeg logistiek, niet genoeg tanks, niet genoeg (pantser-)infanterie, niet genoeg Geneeskundige ondersteuning. De Marine te weinig fregatten, te weinig mijnenjagers, te weinig onderzeeboten, te weinig onderzeebootbestrijding, te weinig ondersteuning vanuit de lucht, te weinig slagkracht. De Luchtmacht heeft te weinig gevechtsvliegtuigen, te weinig gevechtshelikopters, te weinig zelfstandige luchttransportcapaciteit. De KMAR heeft te weinig capaciteit om de grenzen te bewaken en om beveiligingstaken uit te voeren. Ook is er nog te weinig paarse capaciteit als luchtdoelbestrijding. En dan vergeet ik nog een heleboel dingen waarvan ook te weinig is, zoals moderne huisvesting.

Om dat op te lossen is veel meer nodig dan een stap van 2 miljard structureel naar de 2% Navo-norm. Er zijn dan eerst miljarden nodig om te investeren in mens en materieel. Miljarden die nodig zijn naast de stap naar de 2% NAVO-norm. Want die 2%-norm is een minimale begrotingseis. De taken van de Krijgsmacht moeten leidend zijn. Die taken staan in de wet. En in Nederland moeten we ons allemaal aan de wet houden. Juist ook politici.

Daarom mijn oproep: Nu doorpakken. Voor onze veiligheid.

Door: Eduard van Brakel

Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Eén reactie

  1. Heb een aantal jaren geleden een plan ingediend om mensen te werven voor onze Krijgsmacht, uit gebieden waar wij historisch een band mee hebben, en die Nederlands spreken en begrijpen. Dit plan bestaat nog steeds, en de infrastructuur ligt er. Nou zijn er wellicht bezwaren tegen “huurlingen”, maar we moeten nou niet moeilijk doen! En in het Staatse Leger en de KNIL maakten we er ook gebruik van! Zou graag ondersteuning van dit plan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.