Beste minister en staatssecretaris, het is een no-brainer om het personeel prio 1 te geven

Geplaatst door

Geachte mevrouw Ollongren, geachte heer Van der Maat,

Welkom bij Defensie, want jullie worden de nieuwe bewindspersonen bij dit toch wel noodlijdende ministerie. Alles wat Defensie moet kunnen, staat onder druk. En aan jullie  de schone taak om van Defensie weer een slagvaardige organisatie te maken die oorlog kan voeren als dat nodig is. En om dat voor elkaar te krijgen is volgens de CDS minstens 4 miljard euro nodig. Gelukkig nemen jullie wat geld mee: 3 miljard extra. Dat is dus nog te weinig, maar wel een goed begin, waarmee in ieder geval de eerste stappen naar echt herstel en echte slagvaardigheid gezet kunnen worden.

Personeel

En het lijkt me dan een no-brainer dat er begonnen wordt bij het personeel. Cynici zullen zeggen dat personeel materieel is dat teruglult. Dat is natuurlijk een grapje, maar het is wel hoe het personeel de afgelopen jaren behandeld is. Het is niet voor niets dat niet alleen veel materieel niet inzetbaar is, maar dat er op het gebied van personeel 9000 vacatures zijn (en nee, in dat verhaal dat het er veel minder zijn, daar trapt echt niemand in).

Maar dat personeel dus, dat zit al weer tijden zonder cao, meer dan een jaar om precies te zijn. En afspraken uit de vorige cao, zoals modernisering van het functiehuis en loongebouw, zijn niet nagekomen door Defensie. Daarbij heeft het Defensiepersoneel al een achterstand opgelopen tijdens de crisis van 10 jaar geleden toen hen werd gevraagd solidair te zijn bij de 0-lijn. Die achterstand is alleen maar groter geworden, met als gevolg dat militairen de deur uit hollen. Maar gelukkig hebben jullie als nieuwe bewindspersonen een zak geld om die omissie ongedaan te maken, toch?

Prioriteiten volgens het Defensie Platform

 1. Personeel
 2. Slagkracht
 3. Personeel
 4. Gevechtsondersteuning
 5. Personeel
 6. Naar 2% BNP
 7. Personeel
 8. Vastgoed
 9. Personeel
 10. Personeel

Slagkracht

Verder is de slagkracht natuurlijk ver onder de maat. ‘Welke slagkracht?’, zo reageerde iemand toen ik daar over twitterde. En dat is natuurlijk ook een beetje cynisch, maar ook waar. Want van alle dingen waar we mee kunnen vechten in een hoog geweldsspectrum, daarvan hebben we  er te weinig, of te weinig inzetbaar. Het bekendste voorbeeld zijn de tanks: we hadden er ooit 900, maar nu zijn het er 15. Maar ook het aantal fregatten is meer dan gehalveerd, hele afdelingen artillerie zijn verdwenen, de helft van de onderzeeboten is maar inzetbaar, en we zijn van meer dan 200 F16’s naar minder dan 50 F-35’s gegaan. En dan zijn er ook nog 9000 vacatures.

De huidige interim-minister Kamp zei in het NRC dat de operationele gereedstelling minder dan 50% is. Als de Krijgsmacht in de huidige vorm helemaal 100% gevuld zou zijn, en al het materieel inzetbaar en beschikbaar zou hebben, dan kunnen we al niet aan de grondwettelijke taken voldoen. Maar zelfs van die te krappe inzetbaarheid, is dus minder dan 50% over. Als Koninklijke Boom uitgevers, het bedrijf waar ik voor werk, een operationele gereedstelling van 50% zou hebben, zou het failliet zijn.  Mevrouw Ollongren, meneer Van der Maat: jullie stappen in bij een organisatie die failliet is, verwaarloosd door de politieke én militaire leiding.

Er zijn zoveel prioriteiten bij de failliete boedel van Defensie dat het bijna onmogelijk is om een fatsoenlijk herstelplan te maken. De strijd moet bijna op alle fronten gevoerd worden. En meerfronten-oorlogen worden meestal verloren, zo leert de historie.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Boxer (foto: Defensie)

Neem personeel als uitgangspunt beleid

Maar als er nu eens het personeel als uitgangspunt wordt genomen? Als er nu eens als 1 front voor dat personeel gewerkt gaat worden? Geef personeel een goed salaris, zorg voor moderne arbeidsvoorwaarden. Dan is er al 1 stap gezet. Vervolgens moet het personeel de goede spullen hebben. Want natuurlijk zal elke militair van de Marine als het moet met 1 schip de vijand tegemoet gaan, zoals admiraal De Ruyter ooit liet optekenen, maar heel motiverend is dat niet. Liever gaan ze met een op de taak berekend eskader de zee op. Natuurlijk levert het Vuursteuncommando graag vuursteun aan Luchtmobiel of het Korps Mariniers, maar liever nog geven ze vuursteun aan Luchtmobiel én het Korps Mariniers, wat nu niet kan. Natuurlijk bewaken onze F-35’s graag het luchtruim, of gaan ze op missie. Maar liever nog bewaken ze en het Luchtruim én gaan ze op missie. Daarbij willen militairen de spullen ook goed kunnen onderhouden. Niet dat er een Boxer gesloopt moet worden om een ander Boxer inzetbaar te houden. En dat allemaal met goede uniformen, goede persoonlijke gevechtsuitrusting, die op tijd komt, en goed werkt in alle omstandigheden. Want dat personeel wil heel graag aan de doelstellingen voldoen, namelijk het uitvoeren van de taken die nodig zijn. Dus neem dat personeel als uitgangspunt, en zorg dat zij de middelen en mogelijkheden hebben om aan die taken te voldoen.

Samenwerking wordt ook gemakkelijker

Dat maakt eventuele verdere verdieping van de internationale samenwerking ook gemakkelijker. Als je volwaardig kunt bijdragen, is dat prettig voor iedereen. Het is fijn dat we als Nederland goed zijn in logistiek, maar als we geen slagkracht kunnen leveren, geen fronttroepen, geen gevechtskracht, dan neemt niemand ons serieus. En het is ook laf om anderen de kastanjes uit het vuur te laten halen. Defensie moet oorlog kunnen voeren. En daarvoor moet efficiency misschien wel ondergeschikt gemaakt worden aan beschikbaarheid. Het mag best geld kosten: dat geldt voor materieel, maar ook zeker voor het personeel.

Minister, staatssecretaris, maak prio van het personeel. Dan komt de rest namelijk ook. Ik wens jullie veel succes in jullie functie. Want om in deze tijden van polarisatie en internationale spanning in te stappen als bewindspersoon, dat verdient respect en waardering.  Ik hoop dat onder jullie leiding Defensie weer opbloeit. Vanaf deze zijlijn zal ik u van ongevraagd advies voorzien: in het belang van een op haar taken berekende Krijgsmacht, waarin het personeel goed getraind, goed uitgerust, met goede arbeidsvoorwaarden hun gevaarlijke werk zo veilig mogelijk kan uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie.nl


Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Eén reactie

 1. Leuke blogpost, maar als brief niet serieus te nemen. Enige wat dit stukje ademt is frustratie.

  Welke waarde voeg je toe door zo sarcastisch problemen te benoemen en kinderlijk te schrijven? Wat heeft een bewindspersoon aan deze houding? En welke dienst bewijs je hier het personeel mee?

  Je doet het defensiepersoneel hier meer kwaad mee dan goed. Stampvoetende kinderen zorgen niet voor betere arbeidsvoorwaarden, maar worden simpelweg niet serieus genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.