Het Defensiepersoneel heeft ook een booster nodig

Geplaatst door

Zelfs tijdens de kerstdagen stonden ze er: onze militairen hielpen bij het geven van boostervaccinaties tegen het Coronavirus dat ons land nu al bijna 2 jaar in zijn greep heeft. Maar niet alleen in eigen land stonden onze militairen paraat, ook op missies droegen Nederlandse militairen aan het veiliger maken van de wereld, aan het beschermen wat ons dierbaar is.

En zo staan ze er altijd als het moet, als het erop aankomt. Na een korte opleiding om te leren vaccineren, gaan ze aan de slag. Het is een van de hoofdtaken van onze Krijgsmacht: het ondersteunen van de civiele autoriteiten, en het hulp bieden als het nodig is. Die taken staan in de grondwet beschreven, maar Defensie kan ze niet allemaal meer uitvoeren. Daarvoor zijn er te weinig militairen, zijn er te weinig spullen, is er te weinig geld. Want aan de inzet van de militairen ligt het in ieder geval niet, zoals ze ook nu weer bewijzen.

Gelukkig krijgt Defensie ook een booster

Daarom is het goed dat het ministerie van Defensie ook een booster krijgt. Niet tegen corona, maar wel een booster tegen de schrijnende tekorten die er zijn op het gebied van materieel, personeel en voorraden. Na jaren en jaren bezuinigen en sappelen met kleine beetjes extra geld, komt er nu eindelijk een goede financiële injectie voor Defensie: 3 miljard extra. Daarmee is de Krijgsmacht er nog niet, want om een beetje op niveau te komen is 4 miljard nodig.

Misschien is de vergelijking met de booster daarom niet helemaal terecht, want die 3 miljard is dan meer een eerste vaccinatie: het helpt wel, maar nog niet tegen alle varianten. Om echt beter beschermd te zijn, heeft Defensie ook nog een extra booster nodig: een booster van 1 miljard, en om dan écht op het afgesproken niveau van bescherming te komen is er nog een vierde prik nodig, met nog een miljard extra om op de afgesproken 2%-norm van de NAVO te komen.

Booster de arbeidsvoorwaarden

Maar het goede is natuurlijk dat er eindelijk een booster komt: een kapitaalinjectie in onze veiligheid. Maar voordat er over extra spullen kan worden, is er nog iets anders dat geboosterd moet worden: het personeel. Niet in alleen in aantallen omdat er nog 9000 vacatures gevuld moeten worden, maar ook in arbeidsvoorwaarden. Het Defensiepersoneel loopt hopeloos achter bij andere overheidsfunctionarissen, veel functies worden ondergewaardeerd in beloning, en het loongebouw en functiehuis dienen snel gemoderniseerd te worden.

Want dat personeel staat er. Altijd. Ook als er met kerst geboosterd moet worden. Laten we nu dat personeel boosteren: met een fatsoenlijk salaris, moderne arbeidsvoorwaarden, en goede spullen zodat ze hun goede (en vaak gevaarlijke) werk, goed getraind, goed uitgerust, goed betaald, zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren.

Door: Eduard van Brakel

Foto: Defensie.nl


Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.