Wat gaat u doen minister? Leiderschap tonen of het personeel in de kou laten staan?

Geplaatst door

Geachte heer Kamp, beste minister,

Het falen van Defensie ten opzichte van het eigen personeel begint nu wel groteske vormen aan te nemen. Ik kan me niet voorstellen dan integere mensen die het beste met hun personeel voor hebben zich niet schamen voor het bedroevende aanbod dat Defensie aan het personeel heeft gedaan. Een dusdanig schamel bod dat het terecht door het personeel is afgewezen. Een bod dat zo slecht is dat het personeel bij de huidige inflatie van meer dan 5% er flink op achteruit gaat. De voorgestelde schamele verhoging van in totaal 1,4% zorgt slechts voor een klein beetje demping van de achteruitgang in koopkracht. Die 30 euro netto per maand die het een maximaal verdienende sergeant oplevert gaat dan echt het verschil niet maken.

Goed nieuws is iets anders

Het meest gekke is dat Defensie in de officiële communicatie zegt dat het ‘graag goed nieuws had gemeld’ over de arbeidsvoorwaarden.  Ik zal het even uitleggen minister, en CDS (waarom heeft u uw naam in hemelsnaam ook onder dat stukje proza aan het personeel gezet?), want goed nieuws is iets anders dat wat u bedoelt. Goed nieuws voor het Defensiepersoneel had betekent dat er een loonbod was gedaan wat niet alleen de inflatie dekt, maar ook had gezorgd voor vooruitgang in koopkracht, en waarmee de door het Defensiepersoneel opgelopen achterstand ten opzichte van het overige overheidspersoneel was ingelopen.

U weet wel, die achterstand die ontstond toen het Defensiepersoneel werd gevraagd solidair te zijn met de rest van de overheid toen die op de nullijn werden gezet, terwijl Defensie toen ook al achterliep op de rest van de overheid. Maar die solidariteit geldt blijkbaar niet andersom, want de ambtenaren die onder cao Rijk vallen, krijgen bijvoorbeeld met terugwerkende kracht 2% loonsverhoging. Dat is dus structureel meer geld, en niet eenmalig met een bonus, zoals bij Defensie.

Precies nul zelfreflectie

En dan die communicatie minister. Ik zie precies 0 zelfreflectie bij Defensie zelf. Geen reflectie vanuit de ambtelijke en militaire top dat het loonaanbod bedroevend is. En om dan de schuld volledig bij de bonden te leggen, zoals in de officiële communicatie wordt, is redelijk schandalig. Een bewindspersoon die echt voor het personeel zou staan had de ballen gehad om terug te gaan naar het kabinet of naar financiën met de boodschap dat de geoden ruimte om te komen tot een loonbod volstrekt onvoldoende is. Maar blijkbaar gaat bezuinigen, de Krijgsmacht afbreken en personeel wegjagen de minister beter af dan het opbouwen van Defensie, en het binnenhalen en behouden van personeel. Resultaten uit het verleden bieden nu blijkbaar wel garanties voor de toekomst. En de militaire top? Die breekt mee af. Zoals vanouds.

En het personeel? Dat staat weer in de kou. In de steek gelaten door de eigen werkgever. Maar dat personeel gaat desondanks door. Want wie springen er bij om de testcapaciteit bij de Coronatesten te vergroten? Militairen. Wij springen er bij in de ziekenhuizen? Militairen. Militairen gaan weer op missie naar Mali, zitten in de Baltische Staten, beveiligen koopvaardijschepen, varen mee met NAVO-eskaders. Want daar waar de leiding van het ministerie continu verzaakt ten opzicht van het personeel, daar verzaakt datzelfde personeel nooit. Als de nood aan de man is, staan de militairen er.

En dan zegt u dat er geen voortgang wordt geboekt op belangrijke thema’s als het loongebouw en functiemodel. Ik kan me vergissen, maar volgens is mij is dat een afspraak uit de vorige cao, en had dat dus al geregeld moeten zijn.

In 1 ding heeft u gelijk minister: het personeel moet wachten. Wachten tot de werkgever het personeel eindelijk serieus neemt. Maar u heeft de sleutel in handen. Wat gaat u doen? Zet u het personeel echt opnieuw in de kou? Of toont u nu eindelijk eens een keer positief leiderschap? Het zal me benieuwen.

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto: Defensie.nl

Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.