Minister, doe niet of iedereen achterlijk is

Geplaatst door

Geachte heer Kamp, beste Henk,

U valt wel met uw neus in de boter als minister van Defensie en u krijgt echt zaken voor elkaar. Belangrijk zaken, zoals het oplossen van het personeelstekort.  Want sinds uw aantreden is het personeelstekort met ruim tweederde verminderd. Dat is toch wel heel knap dat zoiets mogelijk is, in zo’n korte tijd na uw aantreden. En daar heeft u niet eens de arbeidsvoorwaarden voor hoeven verbeteren, want die schamele eerste stap van de vorige minister heeft nog steeds geen vervolg gekregen. Ik dacht toch echt dat Defensie 9000 vacatures had, maar dat blijken er veel minder te zijn.

Er kwam een geweldige animatie voorbij op de twitter van het ministerie van Defensie. Strekking van het verhaal: Veel vacatures zijn geen vacatures, maar openstaande functies. Of er is geen geld om ze te vullen, dus dan is het ook geen vacature. Dat is net zoiets als ik tegen mijn vriendin zei: ‘Nee joh, ons laminaat is niet aan vervanging toe, want we hebben geen geld voor nieuw laminaat.’ Of zoals de door de toeslagenaffaire gedupeerde en in de schulden gejaagde alleenstaande moeder tegen haar hongerende zoontje zei: ‘Nee joh, we hebben geen geld voor eten, dus heb je ook geen honger’.

Commandanten hebben helemaal geen probleem

En die commandant van de KMAR die ik sprak, die heeft ook geen probleem natuurlijk. Want dat er 8 mannen aan zijn eenheid zijn onttrokken om extra bewakingstaken in Den Haag te doen, terwijl er ook nog 2 langdurig zieken zijn, er 1 persoon individueel op uitzending is, en er 2 in opleiding zijn voor een andere functie en dus ook niet bij de moedereenheid zitten, maakt natuurlijk niet dat die commandant een personeelsprobleem heeft en zijn opgedragen taken niet meer kan uitoefenen.

Welnee, dat lijkt maar zo. Want dat zijn geen vacatures. Dat zijn openstaande functies. Want de openstaande functies hebben de vacatures op de andere operationele plekken ingevuld. Dus zijn er daar geen vacatures meer. Tenzij die mensen terug keren naar hun openstaande functie, want dan zijn er wel vacatures bij de operationele eenheid. Behalve als er geen geld voor is. Dan zijn het ook geen vacatures, en geen openstaande functies, en is er helemaal geen probleem. En dat is de Can-do-mentaliteit die we moeten hebben. Toch minister? Zo leg ik het toch goed uit?

Begrijpt u het zelf nog wel?

Begrijpt u het zelf nog wel, meneer Kamp? Of is dat de nieuwe bestuurscultuur? Dat er zomaar zo’n 5400 vacatures ‘verdwijnen’. We hebben zeker ook geen munitietekort, omdat er te weinig personeel is? Of is de slag- en vuurkracht sinds uw aantreden wel op orde, omdat er voor meer slagkracht geen geld is?

De vorige minister vroeg eens aan mij: ‘Wat vind jij dan dat we moeten communiceren?’ Ik zei: ‘U moet het eerlijke verhaal vertellen. Vertellen wat er tekort is. Wat er nodig is. Waarom het nodig is. En wat er gebeurt als er geen geld komt. Wat er gebeurt als er oorlog uitbreekt en wij ons moeten verdedigen als de Russen komen. Of de Chinezen.‘ De minister zei: ‘We proberen het zo eerlijk mogelijk te doen, maar we mogen mensen geen angst aanjagen.’

Ik begrijp dat u dingen misschien anders wilt doen als uw voorganger. Maar dit is niet iets zo eerlijk mogelijk vertellen. Dit is een kontverhaal ophangen. Want, er zijn 9.000 vacatures. Punt. Maar misschien wilt u zeggen dat wanneer er geen 4 miljard extra komt, er 5400 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen? Ach met dat bijltje heeft u al eens gehakt, en 5400 is de helft van wat u de vorige keer wegsneed. Dus appeltje eitje, toch?

Minister Kamp gaat het ministerie binnen (foto: Defensie)

Regel die 4 miljard

Maar als u dan toch dingen anders wilt doen, minister, misschien kunt u dan beginnen met regelen dat die 4 miljard er komt. Dat scheelt weer een bezuinigings- en ontslag ronde. Want 5400 vacatures is bijna de hele luchtmacht. Gaat u dat wegbezuinigen? Want die 1500 Luchtmachters die dan over zijn, kunnen vast een operationele functie elders in de Krijgsmacht vervullen. En dan komt er ook weer 1,5 miljard vrij omdat er wat extra F-35’s afbesteld mogen worden. Maar ik mag toch hopen dat dat het plan niet is?

Want minister als u dan toch gaat communiceren over dingen. Ga dan communiceren over arbeidsvoorwaarden. Dat er een boodschap komt dat de eisen van de bonden – die best mild zijn – worden ingewilligd.

Maar minister, alsjeblieft: doe niet alsof iedereen achterlijk is. Daar zijn militairen in ieder geval te verstandig voor. En als er een zware boodschap komt, dan kunnen ze dat ook wel handelen.

Dus minister: Geen bullshit. Maar het eerlijke verhaal.

Veel succes!

Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie

Steun ons

Waardeer jij onze berichten? Steun het Defensie Platform en koop een kop koffie voor de redactie. Zodat we altijd scherp blijven. Onze dank is groot!

https://www.buymeacoffee.com/defplatform

Bedrag

10 reacties

 1. Hoewel respect voor de man, het is duidelijk dat hij ‘Vuurdoop’ – het projectje om op Rijkskosten een toneelvereniging in de lucht te houden zonder enig aantoonbaar resultaat – nog niet gezien/beleefd heeft.

   1. Ik vermoed dat we binnenkort naast alle Coronatesten ook collectief een drugstest moeten doen. Misschien dat meneer Kamp hoopt dat hij daarmee een eerste aanzet te doen naar het schrappen van die 5.400 functies.

 2. Kamp is zeker een goede man, echter kan
  van hem (en van elke demissionaire bewindspersoon) niet worden verwacht dat hij €4 miljard gaat vinden, dat is aan de kabinetsformatie en de Tweede Kamer.
  De communicatie vanuit Defensie over vacatures verdient verbetering, hier is cynisme de enig juiste reactie.
  Immers kan ik ook wel betogen dat Defensie 40.000 vacatures heeft want zoveel is aanvullend nodig voor een adequate vervulling van de drie hoofdtaken.

 3. Maskirovka is een verschijning dat vooral voor de politieke meesters wordt geschreven. Het geeft perfect aan hoe verrot de structuur en cultuur is in het kerndepartement. En het probleem is dat die innig is verbonden. Alleen onafhankelijke Corporate Governance kan de focus terugkrijgen op transparantie, grondwet en goede en eerlijke samenwerking. Daar worstelt de oude politiek ook erg mee

 4. Wie bepaald wat er gecommuniceerd wordt? Is dat de minister, zijn StaS of de SG? Is in ieder geval niet iemand die het goed voor heeft met het departement, dus geen “volk van de werkvloer”. Dan blijft alleen de beleidstop over en die zijn druk bezig met een stille sanering van defensie. Tenminste, ik krijg niet de indruk dat daar mensen zitten die voor hun departement willen “vechten” maar meer bezig zijn met toekomstige promotie richting algemene bestuursdienst, topmanagementgroep of in ieder geval een functie die binnen de APPA regeling valt……ik zal het wel verkeerd zien………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.