CDS Eichelsheim: Continuïteit Krijgsmacht is in gevaar

Geplaatst door

‘Op dit moment is de continuïteit van de krijgsmacht in gevaar… en dat heeft gevolgen.’ Dat zei de nieuwe Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim bij zijn aantreden als CDS. Eichelsheim nam in een coronaproof ceremonie het commando over de Nederlandse Krijgsmacht over van luitenant-admiraal Rob Bauer, die naar de NAVO vertrekt. Bauer werd bij zijn vertrek door minister Ank Bijleveld benoemd tot commandeur in de orde van Oranje Nassau.

De nieuwe CDS stelde dat we onze afspraken met bondgenoten na moeten komen. Daarom moet er geinvesteerd worden in de Krijgsmacht. Volgens hem ondermijnen we de geloofwaardigheid van het collectief als we dat niet doen, en schaden we dan ook ons eigen belang.

Eichelsheim, die het gevechtsinsigne draagt, refereerde aan zijn operationele carrière als Apachevlieger toen hij zei dat hij dicht bij het vuur heeft gezeten. Hij erkent daarom dat er veel dreigingen zijn, zowel op Cybergebied als in de echte fysieke wereld. ‘De naïviteit en overtuiging dat het ons niet raakt, moeten we echt ver achter ons laten’, zo zei hij.

‘Nederland moet op Krijgsmacht kunnen rekenen’

Eichelsheim staat voor een Krijgsmacht waar Nederland altijd op kan rekenen. Waar onze bondgenoten altijd op kunnen rekenen. ‘Dat is mijn verantwoordelijkheid’, zei de nieuwe CDS, ‘En daar kunt u op vertrouwen.’ Maar daarvoor heeft hij wel hulp nodig. Want nu is de situatie zo dat de Krijgsmacht ‘niet alle Nederlanders de veiligheid kan bieden die de Grondwet voorschrijft.’

Hij vervolgde: U moet kunnen vertrouwen op een krijgsmacht die ons Koninkrijk kan verdedigen… één die het hart van onze democratie in leven houdt.’ Maar daarvoor is wel meer nodig dan nu gebeurt, volgens de nieuwe CDS, die nadrukkelijk een oproep deed aan de politiek: ‘Dat vraagt een prijs. Een budget dat hoog genoeg is om onze mensen de noodzakelijke middelen en informatiepositie te geven.’

Bron: Defensie.nl

Door: Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.