Het is bitterzoet, minister

Geplaatst door

Beste minister,

Hoe gaat het met u? Ik hoop dat alles demissionair ok is! Wat een heisa was er anderhalve week geleden toen ik hier op dit Defensie Platform de 1 april grap maakte dat de militair commandanten zich uitgesproken hadden voor veel meer salaris voor het personeel, en voor het opkrikken van de Defensiebegroting naar 2% van het BBP. De dag erna werd die grap ingehaald door de werkelijkheid, want eindelijk (!) spraken de commandanten (vice-admiraal Kramer, en de luitenants-generaal Wijnen, Luyt en Leijtens) zich uit in een interview in Trouw. Nou ja, niet voor veel meer salaris en betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel, maar wel voor veel meer geld voor Defensie. Het liefst 2%, maar het NAVO-gemiddelde zou ook al mooi zijn. Het leek wel georkestreerd.

CDS Bauer bevestigde de boodschap van zijn ondercommandanten op de radio. Later schoof hij ook nog aan in Buitenhof, maar het was een beetje bloedeloos, inspiratieloos en visieloos. Zo tegen het eind van zijn functie begint hij zich te roeren, maar daar schreef ik eerder al over: beter laat dan nooit. Maar toch had hij beter met de vuist op tafel kunnen slaan over de ECHTE staat van defensie. Een echte leider zou opmerken dat de geostrategische panelen schuiven en dat een conflict niet kan worden gekozen maar dat het conflict jou kiest, net zoals een pandemie. Dat een exploitatietekort van 650 miljoen zal leiden tot bezuinigingen is een boekhouders-opmerking. Kunt u eens uitsplitsen per krijgsmachtdeel waaruit dat exploitatietekort bestaat? Heeft het iets te maken met die dure systemen, bij Argos een Ferrari genoemd door luitenant-generaal bd Van Loon, die veel kosten maar waarvan vooral de exploitatie ontzettend duur is?

In Brussel gaat de CDS voorzitter worden van het Militair Comité. Echter, in toenemende mate krijgen we kwalificaties als dat Nederland een klaploper of een paria is. We zijn dus voor onze veiligheid afhankelijk van de club, de NAVO waar Bauer een hoge functie krijgt. Afhankelijk van de club waar we de contributie niet van willen betalen,. aldus diezelfde Bauer en waaraan te weinig kunnen bijdragen als het echt nodig is. Maar volgens Bauer is dat het probleem van de nieuwe CDS.

En dan nu: het personeel

En dan hebben we nog het personeel. Het Defensiepersoneel dat op 1 zou moeten staan. Een veel gehoorde wrange grap is dat het personeel vooral op 1 staat in het uitstroomlijstje. Of op 1 in het lijstje van dingen die je niet serieus hoeft te nemen. Of op 1 in het lijstje van zaken waarop bezuinigd kan worden. Maar zo was de term vast niet bedoeld, toen hij ronkend werd gelanceerd.

Woensdag komt er een nieuwe geüpgradede Chinook binnenvliegen. Die kan weer jaren vooruit, en de Luchtmacht maakt daar een klein feestje van. En weet u wat me nou zo leuk zou lijken, minister, is dat er samen met die Chinook snel een nieuwe CAO binnengebracht kan worden. En dan niet eentje waarin het personeel het vel opnieuw over de neus wordt getrokken, maar gewoon 1 waar personeel en bonden tevreden mee kunnen zijn als tweede stap naar een marktconforme beloning. Want het lijkt wel alsof er bij gebrek aan spannende missies en uitzendingen er vanuit de Defensietop voor een andere strijd wordt gekozen: die met het eigen personeel. En dat lijkt me toch niet de bedoeling.

Terug naar de bedoeling

Dat is trouwens wel een hip iets, minister, dat teruggaan naar de bedoeling. Wouter Hart lanceerde die term en schreef er een boek over: Anders Vasthouden – terug naar de bedoeling. En eigenlijk komt het er op neer dat organisaties terug moeten gaan naar de basis waarom ze eigenlijk bestaan. En waar dat voor veel organisaties een zoektocht is, is dat voor Defensie een stuk gemakkelijker. Het waarom van de organisatie staat gewoon in de grondwet, met de grondwettelijke taken. En om het nog gemakkelijker te maken zijn er ook al afspraken gemaakt hoeveel Defensie minimaal moet kosten, namelijk 2% van het BBP.

Want als dat geregeld wordt minister, dan kan het personeel wel een prima CAO krijgen. En kan de slagkracht van de Landmacht op peil worden gebracht. En dat is er misschien wel geld voor het onderhoud van de marineschepen en vliegtuigen. Voor onderhoud van kazernes. Voor reservemateriaal. Voor munitie. Voor meer onderzeeboten, fregatten, F-35’s (of een upgrade van bestaande F16’s naast de F-35), het herstel van de gevechtskracht van de brigades, kortom voor broodnodige (En door de NAVO gewenste) krijgsmachtbrede gevechtskracht. Met 2% BBP worden veel problemen opgelost, maar dan moet die “Defensievisie 2035” worden herzien. De militaire professionals hebben recht op een visie die enerzijds de huidige problemen benoemt en analyseert, zoals het falende besturingsmodel, de slechte infrastructuur en een uitstroomprobleem dat als vullingsprobleem wordt weggezet. En die anderzijds richting geeft, doorwrocht is met vakkennis, en wordt getoetst aan alle grondwettelijke hoofdtaken. En die toekomst biedt, met de mens als kern, op alle componenten van militair vermogen die een visie behelst. Dat is de huidige Visie 2035 niet. Ook al omdat er een plan, een planning, en financieel politiek commitment ontbreekt.

Uitspreken

Misschien hebben we dan wel commandanten nodig die zich eerder uitspreken. Of beter uitspreken, zodat de politiek het hoort, en zure stukjesschrijvers als ik geen zure stukjes over meer geld, betere arbeidsvoorwaarden, of meer slagkracht hoeven te tikken. Want in dat interview met die commandanten schrok ik wel minister. Van admiraal Kramer notabene, die zei in het interview dat ‘Ik merk dat ik het moeilijk vind om er in deze termen over te praten. Dat heb ik in mijn 38 jaar bij Defensie niet eerder gedaan.’  En toen dacht ik: ‘dat is dus precies het probleem.’ Blijkbaar moet je vooral niet zeggen dat er van alles niet kan, moet je vooral niet zeggen dat er te weinig geld is, en moet je vooral niet zeggen dat dat personeel een veel betere beloning verdient, en moet je vooral niet zeggen dat je niet aan je taken kunt voldoen, want als je dat wel doet, dan word je geen commandant van de Landmacht, Luchtmacht, Marine of Marechaussee. Want blijkbaar moet je om aan de top te komen wel heel de dag ja-knikkend rondlopen. Maar minister, je hebt dwarsliggers nodig, om het spoor recht houden.

En daarom is zo’n interview van die commandanten zo bitterzoet, minister. Zoet omdat iedereen met een Defensiehart blij is dat er eindelijk aan de bel wordt getrokken, door de hoogste militairen van het land nog wel. Zoet omdat je weet dat het moedig is wat ze doen, omdat het vrijwel nooit eerder is gebeurd en tegen de schijnbaar geldende mores ingaat. Zoet, omdat je merkt dat er nu in ieder geval een reuring is rondom Defensie, en de erbarmelijke staat van de Krijgsmacht. Maar het is ook bitter. Bitter dat het zover heeft moeten komen. Bitter dat de staat van de Krijgsmacht zo slecht is. Bitter dat commandanten niet eerder aan de bel hebben getrokken. Bitter omdat het allerlei ministers, staatssecretarissen en CDS’en dus niet is gelukt om die prioriteit die blijkbaar wel gevoeld wordt binnen de militaire top, om te zetten in – letterlijk en figuurlijk – klinkende munt voor de Krijgsmacht. En bitter omdat er bij de grote prime-time-praatprogramma’s geen aandacht voor was, en het grote publiek nog niet weet hoe het er met hun veiligheid voorstaat. Terwijl de bevolking Defensie (gelukkig) belangrijker vindt dan ooit.

Tot slot minister, zei de CDS dat hij vindt dat de militaire top wel degelijk weet wat er leeft op de werkvloer. Ik zou zeggen: doe er dan wat mee, want zijn uitspraak wordt niet echt overal herkend.

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie.nl

4 reacties

 1. Waarde heer Van Brakel,

  Ik onderschrijf ten volle dat NL een “free Rider” is, oftewel een klaploper. Nederland onwaardig. Wel vaker heb ik mijn plan geopperd om in ieder geval het tekort van 9000 mensen bij Defensie op te heffen. Dit heeft ook in de kranten gestaan, het binnenhalen van mensen uit voormalige Overzeese gebiedsdelen, te weten Suriname, de Antillen en ja, ook Zuid Afrika. Uit laatstgenoemd land heb ik zo’n 2500 vrijwilligers, dit wordt alleen maar meer als dit bekend wordt. Vorige keer heeft D66 dit geblokkeerd, we moesten “Nigerianen halen.” Niettemin, als de economische noodzaak daar is, en dan heb ik het vooral over technische mensen, ik heb ze!! In het verleden waren er ook buitenlanders bij het KNIL, dit kan prima! Dan zijn in ieder geval de bataljons en brigades weer op sterkte.

  Het is een kwestie van “omdenken.” De hele logistiek is op papier al gereed. Graag wil ik e.e.a. toelichten, indien mogelijk.

  Groet,

  Arjan Lieberton, initiatiefnemer

 2. Een voortreffelijke weergave van de situatie en oproep aan de politiek om eindelijk in beweging te komen. Mocht dat nog steeds niet gebeuren, stop dan helemaal en hef buitenlandse zaken en economische zaken ook op en voorkom dat in de toekomst weer drie lachwekkende figuren ergens op een plein rare dingen roepen tegen goedgelovig volk dat aangevallen wordt door gewetenloze dictators die zich het geslachtsdeel uit de pantalon lachen in plaats van hun knopen te tellen en de gulp weer dicht te maken.

 3. Prima stuk. Hoopt dat iemand die aan de knoppen zit het leest en er iets mee doet. Een goede CAO zou een eerste stap zijn om te laten zien dat het menens is met personeel op 1. Ik ben wel pessimistisch.

 4. En dan heeft Eduard in dit prima stuk van zijn hand het niet eens gehad over de toenemende spanningen in de wereld, vooral aan de grenzen van ons NATO ( Europa) Verdragsgebied! Vandaag, als uiterst slecht voorteken , of voorzorgsmaatregel ? , heeft de Amerikaanse ambassadeur in Moskou bekend gemaakt dat hij wegens de toegenomenen spanningen met Rusland, de ambassade in Moskou zal verlaten. Dat deden ook de diplomaten kort voor de aanvang van WO II. om dat maar eens in herinnering te roepen.Een verstrekte vlooteenheid van de NATO is nu op weg naar de Zwarte Zee, niet voor niets. Ukraine brult om hulp nu er 150.000 Russische militairen aan de grens met Ukraine klaar staan- echt niet om te kamperen.- Ukraine beschouwt zich niet onterecht als de eerste verdedigingslinie van het NAVO grondgebied. De UK, Amerika en de NAVO hebben hun steun toegezegd aan Ukraine als Rusland inderdaad zijn bedreigingen waar gaat maken. Of die steun ook werkelijke militaire inzet betreft laat zich gissen.
  De verzwegen oorlog in Oost Ukraine heeft afgelopen week alleen al aan 28 Ukraiense militairen het leven gekost. Als Navalny inderdaad sterft, zal dat grote onvoorzienbare en hoogst waarschijnlijk oncontroleerbare gevolgen hebben. Honderduizenden mensen staan klaar om morgen- woensdag- te demonstreren tegen Putin, door het gehele land.

  En dat is nog maar 1 crisis gebied waar de vlam zo in de pan kan slaan, over Taiwan, Hong Kong, de Zuid Chinese Zee zal ik maar even zwijgen.
  Dat zwijgen doet Den Haag ook, in alle opzichten, partijen zijn immers bezig met ‘ verkenners’, informateur(s) en straks formateur(s) om een regering te vormen. Dat zwijgen zal in een tranendal uitmonden als het mis gaat in Europa. Mar dan niet zeggen : ‘ Hoe kan dat nu ‘ ? Want regereingen Rutte en hun voorgaande zijn herhaaldelijk, maar tevergeefs gewaarschuwd dat als je Vrede wilt hebben, dat je dan voorbereid moet zijn op Oorlog.
  Dat voorbereiden kan alleen maar door afschrikking, dat waar het de Nederlandse Krijgsmacht betreft, een drama is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.