Luitenant-admiraal Rob Bauer (foto Defensie)

Defensietop spreekt zich vandaag uit: 4% meer salaris voor personeel en op naar 2%BNP

Geplaatst door

Het Defensiepersoneel moet minstens 4% meer salaris krijgen, dat vindt de Defensietop vandaag. Ook zou de regering volgens de topmilitairen snel minstens 2% BNP aan Defensie moeten uitgeven, zoals ooit in NAVO-verband is afgesproken.

De meeste mensen hadden het door, maar dit bericht is dus een 1 april grap. Eduard van Brakel van Defensie Platform verklaart:

‘Het kan natuurlijk niet dat we beloften als het maken van een goede CAO, het moderniseren van de arbeidsvoorwaarden en het neerzetten van een nieuw loongebouw en functiehuis telkens niet nakomen’, zo zegt admiraal Bauer, ‘Wij zijn militairen en wij houden ons woord. Dus ik geef nu het bevel om voor een fatsoenlijke loonsverhoging te zorgen van minstens 4%.. En het is verschrikkelijk dat wij het zover hebben laten komen dat we niet aan de grondwettelijke taken kunnen voldoen, dus er moeten nu veel extra miljarden bij.’

De andere commandanten laten vandaag soortgelijke geluiden horen. Zo is admiraal Kramer het zat dat zijn Koninklijke Marine een soort zinkend schip is, waarbij zelfs de patrouilleschepen die in reserve liggen niet vaarklaar zijn. Generaal Luyt laat zich ook horen over het feit dat zelfs met de extra F-35’s de Luchtmacht niet de taken kan uitvoeren die het zou moeten kunnen. Generaal Wijnen is het zat dat zijn Landmacht eigenlijk maar 1 brigade tegelijk het gevecht kan insturen, voor heel even, en eist ook meer geld. Net als commandant Leijtens van de KMAR, die alle taken aan de grens en bij hoog risico taken niet kan uitvoeren.

Daarbij vinden de commandanten vandaag ook het personeelsbeleid verbeterd moet worden, omdat meer dan 9000 vacatures veel te veel is. Ze stellen vandaag in een statement dat de regering maar eens over de brug moet komen met extra miljarden, en ervoor moet zorgen dat de Krijgsmacht aan de grondwettelijke taken kan voldoen. ‘Want wij staan voor ons personeel, en staan voor het kunnen uitvoeren van de grondwettelijke taken’, zeggen ze.

Foto: Defensie

10 reacties

 1. Ik kan me niet voorstellen dat het bericht van Defensie Platform van vandaag een 1 april grap is.
  Als dat zo zou zijn, is het wel een hele wrange en bittere, de situatie is veel te ernstig om daar grapjes over te maken. Maar als de uitspraken van de Militaire Top – dat is heel wat anders dan ‘ Defensie Top’, inderdaad – eindelijk dan publiekelijk- zijn gedaan, dan meer dan een drie werf HOERA ! Dat getuigt van Leiderschap, Moed en Verantwoordelijkheid. Coalition For Defense was blijkbaar ( terecht) al ver voor zijn tijd ( sinds 2012) heel actief bezig om Den Haag en de bevolking wakker te schudden. Als een moedige, eenzame, nauwelijks gewaarde roepende in de Haagse woestijn. Maar daarom niet getreurd, ik herhaal: eindelijk dan.
  We zullen zien of de nieuwe regering nu eindelijk dan ‘ boter bij de vis geeft .’

 2. Dit geloof je toch niet he: 1 april
  Het zou te mooi zijn om waar te zijn dat de Topgeneraals zich uitspreken terwijl ze nog niet met Funtioneel Leeftijds Ontslag zijn!!

 3. Het blijkt dus echt geen 1 april grap te zijn. Lees het interview In Trouw van 2 april 2021 met de Commandanten van de KM, KLU, KL en Kon March.
  Zalig Pasen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.