Nico de Vos (50Plus): Aan imagoprobleem Krijgsmacht moet worden gewerkt

Geplaatst door

Nico de Vos was 37 jaar beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht, maar nu staat hij namens 50PLUS op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De Vos vindt dat de Krijgsmacht moet werken aan het imagoprobleem, maar ook dat Defensie betere afspraken kan maken met het onderwijs, zodat opleidingen beter op elkaar aansluiten. Als hij in de Tweede Kamer wordt gekozen zou hij zeker willen stellen dat iedereen goed op de hoogte is van de uitgangspunten van de democratische rechtsstaat en wat dat in de praktijk betekent.

  • Waarom heeft u ooit voor een functie binnen de Krijgsmacht gekozen?

Eigenlijk was dat toeval. Zoals alle jonge mannen kreeg ik in 1973 een brief met daaraan een treinkaartje met het verzoek mij in Nijmegen te melden voor de dienstplicht. De kameraadschap en korte lijnen trokken mij zo aan dat ik besloot Kort Verband Vrijwilliger te worden. Uiteindelijk kon ik de Luchtmacht niet achter mij laten en ben ik uiteindelijk beroepsmilitair geworden. Uiteindelijk heb ik, met twee jaar nadienen de 37 jaar ruim volgemaakt.

  • Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?

Bij Defensie leer je beslissingen nemen op basis van de beschikbare informatie (niet altijd volledig). Zo’n benadering / mentaliteit kan hele samenleving ten goede komen. Zeker met als organisaties als KMC.

  • Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?

In aanvulling op het bovenstaande: op dit moment beschikt de Krijgsmacht over goede kwaliteit materialen en ook de medewerkers zijn goed opgeleid. Kwaliteit alleen is echter niet genoeg om te doen wat ze zouden willen doen (politiek, internationale afspraken). Daarnaast heeft de Krijgsmacht een imagoprobleem waar aan moet worden gewerkt.

  • Defensie heeft nu 9000 vacatures, daardoor is 20% van de militaire functies niet vervuld. Wat moet er volgens u gebeuren om die functies weer vervuld te krijgen?

Ook eerder genoemd: in de werving minder accent leggen op gevechtsfuncties. Ook het internationale element kan meer aandacht krijgen. Laten zien dat het nog steeds een kerntaak van de overheid is en dat het geen saaie zandhazenclub is met tien keer per dag je wapen poetsen. Verder kan Defensie betere afspraken maken het onderwijs (hetzij ministerie, hetzij instellingen; liefst beide) zodat opleidingen beter aansluiten.

  • Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?

Minder enerzijds – anderzijds. Keuzes maken, uitleggen aan alle betrokken parten en dan: aan de slag.

  • Welke positie neemt u als (kandidaat)-Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?

Positief steunen bij het bepalen van taken, er zijn voor de mens binnen de krijgsmacht, de realisatie van doelstellingen en de groei van het budget; steeds in lijn met Grondwet en internationale afspraken.

  • Als u straks in de Tweede Kamer wordt gekozen, wat is dan het eerste wat u zou willen veranderen of aanpakken?

Niet eens Defensie. Ik zou willen zeker stellen dat alle Kamerleden voldoende op de hoogte zijn de van de principes / uitgangspunten van de democratische rechtsstaat en wat dat betekent in de dagelijkse praktijk.

  • Waarom heeft u juist voor 50PLUS gekozen om politiek actief te worden?

50PLUS is meer dan een partij die gaan over de AOW en pensioenen. In het verkiezingsprogramma zijn ook onderwerpen als veiligheid en het welzijn van 50-plussers belangrijke speerpunten. Dat spreekt mij aan. Net als het feit dat we niet alleen kijken naar de huidige ouderen, maar dat we ook zorgen dat toekomstige generaties in Nederland op een goede manier oud kunnen worden. Het is in deze tijd nodig om ook te kijken naar de nalatenschap voor ons nageslacht. Hierbij dienen wij geen lobbyorganisatie te zijn, maar te beschikken over een brede visie op de gehele maatschappelijke werkelijkheid. Daarbij is een visie door een 50PLUS bril een aanvulling op bestaande visies.

  • Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?

Nico de Vos – 50PLUS plaats 26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.