Verstandig bestuur

Geplaatst door

De kogel is door de kerk, het kabinet is gevallen. Dit betekent dat de verkiezingscampagne is gestart. Ineens is er transparantie en openheid en ineens wordt het toelagen systeem rigoureus op de schop genomen. Vergeten zijn 15 jaar geslotenheid die geleid hebben tot een vernietigend rapport: ‘Ongekend onrecht‘. Het concrete beleid is zo behendig over de verkiezing getild.

Bij de journalistieke vragen werd aan premier Rutte heel veel gevraagd over zijn ‘doctrine` en eigen verantwoordelijkheid. Daarop kwam geen direct antwoord. Het opstappen van Wiebes lijkt een goede afleidingsmanoeuvre. Zijn de gunstige politieke verkiezingspeilingen dan toch leidend? Het beeld wat werd geschetst is dat het kabinet moet doorgaan met het landsbelang, de Corona pandemie, met aanpak waar de GGD al vroeg op de alarmbel drukte dat zij dit niet aan konden. Hier zijn echter wel een paar vragen over de openheid te stellen, want immers de Corona aanpak vergt verstandig bestuur en snelle aanpak. De rauwe werkelijkheid is dat vaccinatie de enige weg is om de Nederlanders op tijd te vaccineren tegen de tikkende tijdbom van de Coronamutatie B117, in de volksmond de Britse variant genoemd, met ook andere opkomende mutaties. Volgens Ernst Kuipers kan al begin maart de Engelse variant dominant worden in Nederland.

Bronnen melden dat premier Rutte een militaire planning en organisatie van de vaccinatie door defensie afwees

Engelse leger plande logistieke campagne

Engeland zit zelf in een penibele situatie. Al sinds 9 november 2020, de datum dat Pfizer/Biontech vaccin details bekend werden o.a. met -70C transport, werd in Engeland door generaal Phil Prosser, de Commandant van 101 Logistic Brigade, een plan van aanpak gemaakt en nu uitgevoerd. Het Engelse leger plande een gedetailleerde logistieke campagne. In feite hebben zij zo 9 weken voorsprong op onze planning gecreëerd. Tot medio februari worden in 6 weken 15 miljoen kwetsbare oudere Britten plus alle medewerkers van de nationale volksgezondheidsdienst (NHS) en verzorgingshuizen gevaccineerd.

Ook in Israël, een klein en dichtbevolkt land, net zoals Nederland, met amper 9,3 miljoen inwoners en een hoogwaardige logistieke infrastructuur werd met militaire precisie gepland. Het land deed beroep op een uiterst efficiënt militair apparaat om te helpen met de complexe logistieke uitdagingen en het zo snel mogelijk plannen. In maart is Israël klaar met de vaccinatie, wat ook kwam door hun snelle inkoopbeleid. Immers Israël is gewend om op voet van oorlog te leven.

We zitten in een oorlogssituatie, stel een generaal aan’.

Neelie Smit Kroes

Neelie Smit Kroes opperde recent, op 5 januari, om de benodigde versnelling van het vaccineren met militaire planning en organisatie uit te voeren en hier een speciale gezant voor het vaccineren aan te stellen. Ze zei: ‘We zitten in een oorlogssituatie, stel een generaal aan’. Geïnformeerde bronnen binnen de politiek melden dat premier Rutte een militaire planning en organisatie van de vaccinatie door defensie afwees, een soort risico-regelreflex, de reflex om de verantwoordelijkheid bij de civiele overheid te houden? Zelfs voor planning van de GGD zijn private consultants van PlanMen ingehuurd.

Defensie goed in crisisplanning

Defensie is juist goed in crisisplanning en heeft daarom zelfs een grondwettelijke taak van militaire bijstand in Nederland. Defensie faalt echter al sinds de aanvang van de Coronacrisis om een aparte Coronastaf te creëren zoals dat wel bij de MH-17 crisis is gedaan. Daarbovenop, Defensie zelf wist ook vanaf 9 november van het Pfizer/Biontech vaccin, maar zij vroegen zichzelf af of dit een militaire zaak was? De vaccinatie B117-tijdbom tikt echter door. Met een verhoging van het aantal vaccinatiepunten van 25 naar 100 zal een noodzakelijke versnelling misschien nog kunnen worden uitgevoerd.

De vraag die speelt is: heeft Rutte hier een foute inschatting gemaakt door niet een beroep te doen op de militaire logistiek zoals in Engeland. Waarom heeft hij niet de bewuste keuze gemaakt de defensiestructuren voor deze immense logistieke uitdaging te gebruiken zoals bij de MH-17 crisis? Met de nieuwe open informatievoorziening mag dat toch geen enkel probleem zijn om hier antwoord op te krijgen? Een andere vraag is, in hoeverre dit indruist tegen de grondwettelijke taak?

Door: Eduard van Brakel

8 reacties

 1. Toen de (verslagen ) Japanse generaal werd gevraagd door de Amerikaanse journalist, wat hij zou doen als er weer een oorlog uitbreekt , was zijn antwoord : ‘ Dan ga ik naar Nederland, want daar gebeurt alles 50 jaar later ‘.
  Een luguber grapje om in deze treurige regie van deze vernietigende gezondheid- en economische crisis, toch vooral ook wat humor te betrachten om niet geheel de moed te verliezen, want eens zullen we ook deze ellende overwinnen.

 2. In militaire precisie schuilt de ambtelijke angst om buiten spel te worden gezet….. want “er mocht eens een ambtelijk overwinninkje schuil gaan wat gemist werd”….. (de punt….. met de trein…. en de na-bestaanden van de “gevallenen”) de knillers…. etc.etc.
  Beter “wachten” totdat de helft is overleden en dan nog ff wat “ambtelijke” jaartjes eraan vastknopen…. dan heeft de “elite” handen vol eerzaam werk en lintjes…. met bonussen….. (en de wachtgelden niet te vergeten)

 3. Waarom heeft MinDef zelf nog geen plannen gemaakt? Mooie opdracht voor een nest jong-gebrevetteerden, maak een plan dat na goedkeuring en als de nood echt aan de man komt onmiddellijk kan worden uitgevoerd. Waarom altijd wachten, pro-actief reageren is beter.

  1. Waarom nou weer een nest jong gebrevetteerden? Net of andere officieren en onderofficieren dat niet kunnen. Ook zij zijn daar voor opgeleid, zeker als je kijkt naar de hogere rangen en jaren bij defensie!!

 4. NOS 17:10 Vrijdag 22 Januari – GGD gaat naar meer dan 25 vaccinatie punten:

  Nieuwe vaccinatielocaties in Brabant en Utrecht vanaf eind januari
  In Brabant en Utrecht worden eind januari nieuwe vaccinatielocaties geopend, meldt de GGD. Het gaat om vier soorten priklocaties.

  S-locaties (capaciteit van 400 prikken per dag)
  M-locaties, (capaciteit van 800 prikken per dag)
  L-locaties, (capaciteit van 1600 prikken per dag)
  XL-locaties (capaciteit van 2400 prikken per dag)
  GGD Hart voor Brabant opent naast de reeds bestaande vaccinatielocatie in Veghel zeven nieuwe vaccinatielocaties in Den Bosch, Tilburg, Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer.

  In de provincie Utrecht worden naast de locatie op de Expo Houten zes nieuwe priklocaties geopend, waaronder twee XL locaties. In welke plaatsen deze komen is nog niet bekendgemaakt. Ook wil de GGDrU mobiele prikbussen gaan inzetten.

  In Nederland zijn nu 25 vaccinatielocaties, allemaal XL-locaties. De GGD streeft naar een prikplek in iedere gemeente.

 5. Al is de leugen nog zo snel, de media achterhalen het wel als men na de Toeslagenaffaire gewoon doorgaat met de Kamer fout of onvolledig te informeren

 6. Zolang de defensietop dat is wat ze nu is hoef je daar geen grote activiteit te verwachten op dit gebied. Tamelijk kortzichtig beleid, geen lange termijn visie. Met personeel hebben ze ook niet veel op. Maakt ook de indruk geen echte vakkennis te hebben van of te weten welke mogelijkheden er in het departement aanwezig zijn. De “deep state”is erg aanwezig op dit departement, afgezien van een paar goedwillende ambtenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.