Öner Çatalpinar (Code Oranje): Alles begint met veiligheid

Geplaatst door

Alles begint met veiligheid, zegt voormalig militair Öner Çatalpinar, die namens de nieuwe partij Code Oranje op de kieslijst staat voor de Tweede Kamer. Als hij in de Tweede Kamer wordt verkozen, wil hij dat de dienstplicht in (her) uitvoering wordt gebracht. Daarnaast streeft hij met zijn partij naar uitbreiding van de Krijgsmacht, waarbij de begroting uitgebreid zal worden naar 16 miljard euro op jaarbasis.

Waarom heeft u ooit voor een functie binnen de Krijgsmacht gekozen?

In eerste instantie heeft de krijgsmacht mij aangetrokken vanwege het avontuur en de mogelijkheden die er lagen. Mogelijkheden qua scholing en het verdienen van een goed en eerlijk salaris. Het avontuur mag vanzelfsprekend zijn, wie wil er niet de hele wereld over? Op latere leeftijd kwamen maatschappelijke doelen in zicht.

Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?

Als je aan een militair vraagt waar zij/hij voor staat zul je veelal horen dat rechtvaardigheid een veelgebruikte term is. Bij mij is dit niet anders. Juist dat rechtvaardigheidsgevoel is mijn drijfveer om het verschil te willen maken voor onze samenleving.

Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?

De huidige krijgsmacht staat wereldwijd bekend om haar “hands-on” mentaliteit. Een mentaliteit die ons de graag geziene partner maakt tijdens missies. Desondanks zijn we als krijgsmacht vooral afhankelijk van het buitenland. Daar wil Code Oranje verandering in brengen, een krijgsmacht met 4 volwaardige krijgsmachtdelen die een land als Nederland waardig is. Een krijgsmacht die volledig self supporting te werk zal gaan.

Defensie heeft nu 9000 vacatures, daardoor is 20% van de militaire functies niet vervuld. Wat moet er volgens u gebeuren om die functies weer vervuld te krijgen?

Code Oranje voorziet een vergroting van de huidige krijgsmacht.

Hierbij zal een nieuw personeelssysteem met flexibele oplossingen geboden worden voor beroepsmilitairen, deeltijd-militairen en burgermedewerkers. Maatwerk moet het uitgangspunt worden waarbij niet alleen rang en leeftijd het salaris bepalen maar ook kennis en ervaring. Eén op de drie medewerkers bij Defensie wordt een deeltijd-militair, zodat de organisatie flexibel kan functioneren als het erop aankomt. Defensity College wordt hét instituut waar studenten als deeltijd-militair kunnen werken naast hun studie. Een betaalde bijbaan voor jonge academici en voor leerlingen van het MBO en HBO.

Öner Çatalpinar

Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de krijgsmacht?

Niet lullen maar poetsen. Het mag tijd worden dat “het continue om de hete brij heen draaien” tot het verleden gaat horen.

Waar in de burgermaatschappij het denkproces vooral een stroperige is, is het proces van ontwikkeling een onderwerp waar de krijgsmacht sterk in is. De krijgsmacht is een voorbeeld voor alle managementlagen in de burgermaatschappij als het gaat om dit “ontwikkelproces” binnen een onderwerp. Het is dan ook niet voor niets dat de burgermaatschappij meer begint te beseffen dat militair leiderschap van hoogstaand niveau is.

Overigens weet binnen de krijgsmacht de collega naast je exact wat de opdracht is waardoor de kwaliteit van het product vele malen hoger is door kennis en intrinsiek gemotiveerde inzet dan in de burgermaatschappij. Juist deze eigenschappen zijn waardevol binnen de politiek.

Welke positie neemt u als (kandidaat)-Kamerlid in ten opzichte van de krijgsmacht?

De krijgsmachtis mijn hart en ziel en dat zal ik uitstralen. Ik zal me dan ook volledig richten op het uitdragen van de 10 defensie-pijlers van Code Oranje. Het is mijn missie om de krijgsmacht die stabiele factor te laten zijn in onze samenleving en ver daarbuiten.

Als u straks in de Tweede Kamer wordt gekozen, wat is dan het eerste wat u zou willen veranderen of aanpakken?

Alle pijlers van Code Oranje zijn voor mij speerpunten van interesse. Maar als ik dan een keuze dien te maken zijn de (her)uitvoering van de dienstplicht en het instellen van de Nationale Veteranendag op 29 juni als nationale feestdag pijlers waar ik enorm naar uitkijk om te realiseren.

Waarom heeft u juist voor Code Oranje gekozen om politiek actief te worden?

De huidige politiek, waar links en rechts tegenover elkaar staan, is verleden tijd en ook onwerkbaar gebleken. Code Oranje is het voorbeeld voor de toekomst, de plek waar verschillende denkwijze elkaar bewust opzoeken om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Het perfecte voorbeeld en reflectie van onze hedendaagse samenleving.

Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?

Stem op Code Oranje, want alles begint met veiligheid…

Verantwoording
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 stelt het Defensie Platform aan alle kandidaat-Kamerleden met een militaire achtergrond dezelfde schriftelijke vragen. De antwoorden worden zonder redactionele bemoeienis geplaatst. Het Defensie Platform wil op deze manier (voormalig) militairen een podium bieden om hun standpunten uit te dragen. Ook worden politieke partijen bevraagd over hun Defensie standpunten. Die worden ook gepubliceerd. Ben jij (voormalig) militair, sta je op de kieslijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, en heb je nog niets van ons gehoord? Neem dan contact op met het Defensie Platform.

2 reacties

  1. Ik hoop van harte dat naar zijn stem geluisterd en naar gehandeld wordt als hij straks tot Tweede Kamerlid wordt
    gekozen. Dat zijn voorbeeld door velen wordt gevolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.