Carnegie heldenmedaille voor luitenant der mariniers Velkers

Geplaatst door

Eerste Luitenant der Mariniers Johann Velkers heeft de hoogste Medaille van het Carnegie Heldenfonds in Zilver gekregen. Dat is de hoogste onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. Burgemeester van der Zwan van de gemeente Heerenveen reikte de medaille, een oorkonde en een draagisigne uit aan Velkers en aan Jouke Wobma en Jelle Stoker.

De drie redden op 18 augustus een automobilist het leven door hem met gevaar voor eigen leven uit een brandende auto te slepen. Het gebeurde in de buurt van het Klaverblad in Heerenveen. Velkers vertelt dat de man vast zat in zijn auto en niet meer aanspreekbaar was: ‘Dan neem je in een split-second een beslissing. Ik zag dat ik via de achterkant de auto nog in kon, omdat daar nog geen vuur was.  Dus toen ben ik erin gekropen, en moest tussen de vlammen een manier vinden om die man eruit te krijgen. En dat lukte Godzijdank.’

Ondanks zijn heldhaftige optreden blijft Velkers bescheiden: ‘Voor mijn gevoel heb ik niet zoveel gedaan, helden zijn voor mij andere mensen. Maar het feit dat ik iemand het leven heb gered maakt me wel ongelooflijk trots!’

Velkers is reserveofficier bij het Korps Mariniers, en houdt zich veel bezig met ceremoniële zaken. Het Carnegiefonds eert mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered of een serieuze poging daartoe hebben gedaan.

Door: Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.