Oplossing nodig? Het is altijd Defensie!

Geplaatst door

Een mijn op zee? De Marine ruimt hem op. Bosbranden? De Luchtmacht helpt blussen. Vermiste mensen in het water? Defensie-duikers gaan zoeken. Hoogwater dat over de dijken komt? Militairen komen met zandzakken. Grenzen die extra bewaakt moeten worden? De Marechaussee staat paraat. Openbare orde in het geding? Defensie ondersteunt de politie. Nederland heeft een belangrijke plek nodig bij de VN? Defensie draait een missie. Terroristen die bestreden moeten worden? Militairen gaan de strijd aan. Zorgpersoneel dat ondersteuning nodig heeft bij een pandemie? Defensie bouwt noodhospitalen, en levert zorgondersteuning. Schade door natuurrampen? De Krijgsmacht zorgt voor orde en herstel. Explosieven in woonwijken in aanbouw? Defensie ruimt ze veilig op. Koopvaardijschepen vrezen piraterij? Defensiepersoneel komt aan boord ter bescherming. Er is een gebiedsschouw nodig bij een rechtszaak? Defensie helpt. Hulpdiensten hebben specialistische kennis nodig? De Krijgsmacht levert. Vijanden aan de deur? Defensie houdt de deur dicht. Internationale rechtsorde herstellen en bevorderen? Defensie doet het.

Jordanie, januari 2018. Missie in Jordanie met Nederlandse F-16 ‘s.

Als niemand het meer weet…

Als niemand het meer weet, weet Defensie het wel. Als er grote problemen zijn in ons Koninkrijk, lost Defensie ze op. Dus als er financiële problemen zijn, lost Defensie ze ook op. Er kan nog wel een miljoentje af, er kan nog wel meer met minder worden gedaan. Het personeel kan nog wel even wachten op betere arbeidsvoorwaarden.  Zonder slagkracht missies uitvoeren? Als het moet, doen we het gewoon. Nog een paar jaar zonder extra artillerie? Komt goed! Patrouilleschepen in plaats van fregatten? Regelen we! 45 in plaats 110 F-35’s? No problem! Van 900 naar 18 tanks? Prima! Orions weg? De data van die dingen kopen we gewoon in. Eenheden samenvoegen omdat ze niet gevuld zijn? Consider it done. Van gemechaniseerd naar lichte infanterie? Lopend optreden is ook optreden. Met 9000 vacatures gewoon inzetbaar zijn? Tuurlijk kunnen we dat. Net nieuwe CV90’s weer verkopen? Uitvoeren mars! Wachten op een nieuw loonhuis? Can do! De 2% NAVO-norm weer uitstellen? Komt voor elkaar!

Zweden,Älvdalen,15 en 16 oktober 2018 De GPS-geleide 155 mm precisiegranaat Excalibur wordt getest door het Vuursteuncommando met de Pantserhouwitzer PzH2000NL tijdens de oefening Dragon Supremacy

Alles wat eigenlijk niet kan wordt net zo voortvarend opgepakt als de missies en andere taken. Een verzoek vanuit de politiek wordt enthousiast uitgevoerd door de Defensietop. Of het dan steun verlenen, missies uitvoeren, het land beschermen, of keihard bezuinigen is, dat maakt geen verschil.

Het is altijd Defensie

Want het is Defensie. Het is altijd Defensie dat de oplossing is. Voor oorlog: Defensie. Voor noodhulp: Defensie. Voor steunverlening: Defensie. Voor bezuinigingen: Defensie. Maar als dat laatste doorgaat, dan stoppen de eerste drie uiteindelijk ook. En dan is zelfs Defensie uiteindelijk de oplossing niet meer.

Door: Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie

5 reacties

 1. Mooi stuk. Precies zoals het is. Het wordt eigenlijk ook tijd dat de Nederlandse bevolking dit eens leest. Durf met zekerheid te zeggen dat nog geen 35% ook maar 5 dingen kan opnoemen wat Defensie personeel allemaal doet. Zou dit dus graag in de grotere dagbladen gepubliceerd zien.

 2. Als een ieder eens goed zou nadenken wat het personeel van defensie, waar ik 37 jaar deel van heb uitgemaakt, in allerlei probleem situaties doet voor de bevolking van ons en andere landen zou men mogelijk meer steun van anderen kunnen vragen voor defensie.

 3. Defensie moet geen limiet hebben financieel zonder vrijheid zijn we nergens het slaat nergens op dat nederland niet aan de 2% norm kan voldoen het is tijd voor verandering en tijd om de tekorten aan te vullen en tijd om de dienstplicht weer actief te stellen!

 4. Mooie opsomming! Het bewaken van de Ooijpolder na de evacuatie vanwege hoog water, meermaals ondersteunen na hoog water bij Borgharen en Itteren, ondersteuning bij de Mond- en Klauwzeer Ziekte, duinbranden bij Schoorl, veenbranden bij Deurne en de Eminweg bij Roermond, searchteams die vrijwel wekelijks worden ingezet ter ondersteuning van Veiligheid&Justitie, alles voor een appel en een ei!
  Nu rinkelen de alarmbellen weer, we weten het reeds, de efficiency-slag komt!
  Tot aan het zomerreces staat slechts corona op de politieke agenda, daarna de oogkleppen op richting Prinsjesdag en daarna brandt de lamp nog slechts voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2021.
  De uitstroom is nog geen halt toegeroepen. Met name de kwalitatieve uitstroom net consequenties die op de middellange termijn pas echt pijn zullen doen.
  Het fundament lijkt ogenschijnlijk gelegd maar er zaten wat veel luchtbellen in het beton. Het ontbreken van een lange termijn visie met een financieel plan dat erbij hoort heeft er tevens voor gezorgd dat het ontbreekt aan het staal voor de bewapening van genoemd beton. Defensie….., afmars!

 5. Prachtig stuk!
  In times of war and not before
  God and the Soldier we adore
  But in times of peace and all things righted
  God is forgotten and the Soldier slighted.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.