CDS Bauer en Bijleveld

Gebroken beloften, minister?

Geplaatst door

Hoe gaat het met u? Vreest al zwaar onder vuur te komen te liggen vanwege de gebroken belofte van het kabinet? We gaan niet naar de 2% in 2024, zo meldde u in antwoord op vragen van de heer Stoffer van de SGP.  We voldoen dus niet aan de afspraak die we hebben gemaakt met onze bondgenoten. De bewust vage afspraak van 2014, dat ‘we ons best zouden doen om dichter bij de 2% te komen’, blijkt dus van nul en generlei waarde te zijn. Hoewel u in uw antwoorden vanmiddag bleef zeggen (lees hier het woordelijk verslag >>>) dat er meer nodig is, blijkt dat niet uit daden.

Beste minister, ik heb al eerder geschreven dat ik bang was dat die vage formulering van het doel zou leiden tot afstel van de stappen. Ik vreesde al dat de top van Defensie dit zou gebruiken om uiteindelijk te zeggen: we hebben ons best gedaan, maar het is niet gelukt. Want je best doen, dat is nogal een vage omschrijving. Je best doen, dat zeg je tegen een kind dat opgroeit en een sportwedstrijdje niet wint, of een onvoldoende heeft gehaald: ‘Het geeft niet, je hebt toch je best gedaan’. Maar dat kan niet met onze veiligheid. Om met de woorden van Kamerlid Stoffer te spreken, dat is marchanderen met onze veiligheid.

Waar blijven de extra investeringen?

Beste minister, ik had vandaag al een brief klaar, die ik niet ga publiceren (Liefhebbers kunnen hem hier wel downloaden) en daarin reageerde ik op uw reactie vorige week op een artikel in de Telegraaf. De krant schreef dat het bezuinigingsspook weer opdoemde bij Defensie. U was er als de kippen om daar een reactie op te geven: ‘Het blijft noodzakelijk om te investeren in Defensie’, zo zei u, en dat herhaalde u vandaag in het debat. Vervolgens ging het over investeringen die al vast lagen, maar werd met geen woord gerept over nieuwe toekomstige investeringen. En die waren wel min of meer beloofd en zouden worden aangekondigd bij de herijking van de Defensienota. Maar die herijking komt pas in september. En het lijkt er dan niet op dat er extra investeringen worden aangekondigd, wel lange lijnen naar de toekomst, die verder niet door keiharde afspraken worden ondersteund. Dus misschien wordt er niet direct bezuinigd, maar meer investeren lijkt ook niet aan de orde te zijn.

Waar blijft het loongebouw?

En investeren is juist nu nodig. Investeren in personeel, want met dat nieuwe loongebouw en functiehuis schiet het ook niet echt op volgens mij. Misschien wordt heel hard op de achtergrond gewerkt aan een modernisering van het loonhuis, maar er is nog bitter weinig duidelijk, en dat was toch een afspraak vanuit de cao. Als het met die afspraak maar niet zo gaat als met de stappen naar de NAVO-norm.

Waar blijft de visie?

En minister, er zou toch ook een visie komen? Want voorlopig blijft u maar investeren zonder visie. Onderzeeboten (4 in plaats van de de door de Marine gewenste minimaal 6), F-35 (niet de benodigde 110 stuks), M-fregatten, een bevoorrader. Dit is het paard (Visie) achter de wagen (Investeringen) zetten. De huidige visie wordt geschreven door de directie beleid en tenzij die afdeling een nieuwe Corona-visie schrijft, neem ik aan dat de nieuwe visie niet afhankelijk is van de huidige militaire Corona-inzet, maar dat wordt nu wel als excuus gebruikt om die vsie uit te stellen. Visie is zoveel breder dan de alleen derde taak – die u zo enthousiast benoemt in uw bericht op Defensie.nl – en die taak weer veel breder dan een natuurlijke pandemie.

Ik ben dan ook een beetje bang dat die visie beleidsarm (dus zonder inhoudelijke aanpassingen) en budgetneutraal (binnen het huidige budget) zal zijn. En dan heb je er natuurlijk niet zoveel aan.

Waar blijft de meerjarenplanning?

Eigenlijk zou er onder leiding van de CDS een visie moeten komen die stelt welke problemen de Krijgsmacht het hoofd moeten kunnen bieden, wat er nodig is om aan de grondwettelijke taken te voldoen, en welk bedrag daarvoor nodig is. Eventueel aangevuld met een visie van Buitenlandse en Economische Zaken over de rol die Nederland zou moeten kunnen spelen op het wereldtoneel en wat daar extra voor nodig is. En dat kun je weer koppelen aan de vulling van het Defensie Investeringsfonds of Materieelfonds. De politiek zou de benodigde middelen en het benodigde budget moeten faciliteren.

Op deze manier krijgt de organisatie het leiderschap dat nodig is, ligt er een meerjarenplan, en daardoor wordt Defensie mindere en speelbal van opeenvolgende kabinetten, die het niet eens voor elkaar krijgen om echte stappen te zetten richting de 2%.

Is het investeringspercentage echt zo hoog?

Nou ja, misschien gebeurt dat wel die stappen richting de 2%, maar dan is het in ieder geval niet een verdienste van de politiek. Omdat we in een recessie zitten, zal bij gelijkblijvend budget er een stapje richting die 2% gezet worden, maar ik mag toch hopen dat er dan geen ronkend persbericht komt, want het is eerder dat het BNP een stapje terug zet, dan dat de begroting een stap vooruit doet. Dat ronkend benoemen van wat goed gaat, doet u wel met het investeringspercentage 23,9. Dat moge kloppen, maar er zijn criticasters die zeggen dat dit percentage zo hoog is omdat er minder wordt uitgegeven aan personeel (want er zijn 8000 vacatures), en minder voor gereedheid. Als die uitgaven op normaal niveau zouden liggen, zou het investeringspercentage automatisch lager liggen, zo heb ik me laten vertellen door mensen die het echt kunnen weten.

Wanneer komt het personeel op 1?

Tot slot ik me af welk signaal u nu aan het personeel geeft. Vorige week was er ophef over 75 euro pp saamhorigheidsgeld voor borrels en bbq’s. Uw reactie was niet dat dat erg weinig geld was. Nee, uw reactie was dat er aangepaste richtlijnen zouden komen. En nu zegt u eerst dat er geïnvesteerd moet worden, en nog geen week later zegt u dat verdere investeringen aan een volgend kabinet zijn. En dat nadat er zeer, zeer moeizaam een arbeidsvoorwaardenakkoord kwam, dat ook nog maar een eerste stap was. Kunnen we die volgende stap binnen de arbeidsvoorwaarden ook maar vast doorschuiven naar een volgend kabinet en bij het lijstje niet nagekomen afspraken zetten? Of denkt u dat dat nog wel gaat lukken, dat op 1 zetten van het personeel? Want het gaat eindelijk weer een beetje goed met de werving, dan zou het een beetje jammer als het personeel door berichten dat de 2%-norm verder wordt uitgesteld, wederom de poort wordt uitgejaagd.

Met vriendelijk groet,

Eduard van Brakel

4 reacties

 1. Nieuwe richtlijnen m.b.t. saamhorigheidsgelden?
  Laten we het ontstaan van die gelden en de afspr aak en daarom trekt even weer opzoeken.
  In mijn herinnering hebben we daarvoor in “oude” AVW onderhandelingen minder loonsverhoging gekregen.
  Had het niet ook iets met verveling te maken en als gevolg daar van baldadigheid e/o vernielingen etc?
  En wat is nu helemaal €75,= op?
  Het zal toch niet zo zijn dat de voorzitster van de 2e kamer met de pet rond gaat om d3 zomerreces bbq op het binnenhof te betalen?
  Laat ons als militairen geen rad voor de ogen laten draaien.
  In mijn meer dan 40 (actieve)dienstjaren, ergens tussen de 25 en 30 % loonsverhogening niet gekregen omdat er altijd wel e een andere (politieke) keuzes gemaakt werden welke kennelijk veel belangrijker zijn dan Defensie.
  Feit is dat de Politiek met alternatieve investeringen electoraal meer scoort dan met investeringen in Defensie. (Overigens ook andere vitale sectoren)
  Personeel op 1, wat een belediging voor ons allen!

 2. Er zijn geen woorden meer voor behoudens : karakterloosheid, onbetrouwbaarheid, geen leiderschap, geen moed, geen zelfrespect, geen visie.

 3. Zij heeft gewoon de handdoek in de ring gegooid. Want blijven draaien om vaagheden onder druk van deze coalitie waar de grootste boosdoener Rutte met zijn gladde praatjes de boventoon voert, moet nu voor het CDA de hoofdreden zijn om niet meer in zee te gaan met de VVD bij de aankomende verkiezingen. Defensie zal net zoals in Rutte 1,2 en 3 altijd het kind van de rekening zijn. Er daar moet toch echt een eind aan komen,

 4. Do you mind if I quote a few of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your site?
  My blog site is in the very same niche as yours and my users would
  really benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Many thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.