Helmen vol Verhalen brengt ervaringen jonge veteranen in beeld

Geplaatst door

Wie het woord ‘veteraan’ hoort, denkt snel aan de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit het met de ‘jonge’ veteranen die in de afgelopen decennia op missie zijn geweest? Zij delen hun, vaak onderbelichte, missieverhalen met kunstenaars tijdens het kunstproject Helmen vol Verhalen. Dinsdag 19 mei werd het project in Doorn afgetrapt met de onthulling van het allereerste werk. 

,,Kunst gaat over twijfel. Voor een militair is twijfel dodelijk”, zei de Arnhemse Anook Cléonne, maker van het eerste kunstwerk, getiteld De kaart is niet het terrein. Zij maakte dit doek aan de hand van het missieverhaal van de Apeldoornse veteraan Edwin de Wolf. Tijdens een patrouille in Bosnië is hij op een antipersoneelsmijn terechtgekomen. Daarbij verloor hij zijn been. 

De Wolf is meervoudig winnaar van de Invictus Games, de Olympische Spelen voor militairen die tijdens diensttijd lichamelijk of geestelijk gewond raakten. Eind vorig jaar bracht hij een boek uit over zijn ervaringen, Kampioen op één Been.

De kaart is niet het terrein

De twee spraken intensief met elkaar over de ervaringen van De Wolf. Dat heeft hun werelden dichter bij elkaar gebracht. En dat is precies de ‘missie’ van Helmen vol Verhalen: de ervaringen van militairen begrijpelijk en zichtbaar maken voor een breed publiek. Verhalen over moed of durf, over kameraadschap of leiderschap, verhalen over kantje boord en op het nippertje. Verhalen over hoe zij anders naar de wereld zijn gaan kijken en verhalen over de rol van het thuisfront.

Nieuwe veteranen en kunstenaars

Helmen vol Verhalen is op dit moment bezig met de werving van nieuwe veteranen en kunstenaars. In de loop van dit jaar worden zij aan elkaar gekoppeld, zodat er twintig nieuwe kunstwerken ontstaan. Deze worden in 2021 tentoongesteld in een reizende expositie met omlijstende (multi)media. 

Op die manier schetst Helmen vol Verhalen een oprecht beeld van de missies die Nederlandse militairen de afgelopen veertig jaar hebben gedaan, en de diep persoonlijke ervaringen van de veteranen die daar als mens en militair aan deelnamen. Zij hebben gediend bij de verschillende defensie-eenheden (landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee), en komen uit alle hoeken van Nederland. 

Het kunstwerk is onthuld door Generaal-Majoor Hans van der Louw b.d., voorzitter van Helmen vol Verhalen, in het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg in Doorn. Hierbij zijn ook Luitenant-kolonel Leon Jans (MRC) en Kolonel Ludy de Vos (Veteranen Instituut) aanwezig. Judy Cerfontaine van het Arnhemse kledingbedrijf DierbaarGoed, ontwierp speciaal voor dit evenement een enorm onthullingsdoek. 

Over ‘Helmen vol Verhalen’

Helmen vol Verhalen is een ANBI-stichting. De projectleider is culturele maker en Arnhemmer Amy van Son (50), zelf veteraan. Ze werkte van 1989 tot 1993 bij de marine als verbindelaar. Eerder koppelde ze de verhalen van militairen aan muziek tijdens het project Your Song. Daarnaast is ze curator van TEDx Arnhem. Helmen vol Verhalen ging in 2019 van start met een pilot-editie, een samenwerking tussen kunstenares Anook Cléonne en veteraan Edwin de Wolf. In alle gemaakte kunstwerken wordt een VN-helm verwerkt. Het project (financieel) steunen kan op verschillende manieren via Steun Helmen Vol Verhalen.

Bron: Helmen vol verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.