Ophef om niks

Geplaatst door

Er is weer wat ophef over Defensie. Hart van Nederland zocht uit dat er maar liefst 4,5 miljoen euro per jaar besteed werd aan feestjes, borrels, saamhorigheid en andere dingen, bij onze Krijgsmacht 4,5 miljoen! Je zou verwachten dat de ophef dan gaat over het feit dat het bedrag schrikbarend laag is, op basis van de 60.000 personeelsleden is het maar liefst 75 euro per persoon per jaar. Nou, dat zal een extravagant feestje worden met 75 euro per persoon per jaar, waar ook de kosten van het kerstpakket nog van moeten worden afgetrokken.

Niet zo sterke reactie Defensie

Maar daar ging de ophef niet over. De ophef in de media ging ook niet over de niet zo heel sterke reactie van Defensie. De exorbitante uitgaven zouden onder de loep genomen worden, en er zou regelgeving komen, was de reactie. Het is toch toevallig, vrijwel altijd als er iets potentieel negatiefs naar buiten komt, melden de woordvoerders van Defensie dat de regelgeving al is aangepast, of wordt aangepast. Op een goed moment is dat niet meer geloofwaardig. En er gaat in dit geval ook een mooie kans verloren om je als militaire top eens flink achter de organisatie, maar vooral achter het personeel te scharen.

De ophef ging ook niet over het feit dat ingewijden melden dat het budget van 4,5 miljoen nogal ongelijk verdeeld schijnt te zijn, waarbij in Den Haag en Utrecht heel veel mogelijk is, maar bij de operationele eenheden bijna niks.

Krijgsmachtje pesten?

De actie van Hart van Nederland leek meer op het pesten van de Krijgsmacht. Want 75 euro per Defensiemedewerker per jaar, is natuurlijk heel schokkend. Zeker gezien de riante overige arbeidsvoorwaarden van militairen. En als militairen nou wat zouden doen voor de maatschappij. Als de militaire nou zouden helpen bij de strijd tegen Corona bijvoorbeeld en aan het werk zouden gaan bij ziekenhuizen. Of als ze bij rampen zouden helpen. Of bij zoektochten naar vermiste personen. Of zouden helpen als er een explosief wordt gevonden. Of bij zouden springen bij het arresteren van gevaarlijke criminelen. Of dingen als grensbewaking zouden doen. Of mijnen ruimen op zee. Of het verdedigen van ons Koninkrijk. Of als ze nou noodhulp zouden geven. Of bijdragen aan verbeteren van de internationale rechtsorde… Dit is natuurlijk cynisch bedoeld, dat moge duidelijk zijn.

Ophef om andere dingen

Kortom, de ophef slaat nergens op. En als de ophef nodig is, gaat die bij de media om precies de verkeerde dingen. Ze zouden zich beter druk kunnen maken om het schrikbarende personeelstekort. Of om het feit dat onze Krijgsmacht niet aan de grondwettelijke taken kan voldoen. Of om het feit dat er onvoldoende slag- en gevechtskracht is. Of om het feit dat de arbeidsvoorwaarden van het Defensiepersoneel echt niet zo heel goed zijn. Maar laten ze alsjeblieft ophouden met spijkers op laag water zoeken.

Door: Eduard van Brakel

7 reacties

 1. Ed, spot on! Waar ik me wel zorgen om maak is dat defensie altijd reactief reageert! Zelden actief de media opzoekt met zaken waarvoor we staan! En als ze reactief reageren, nooit met een krachtig statement (zoals jij het wel verwoord). Kunnen onze sies communicatie nog een punt aan zuigen!

 2. Beste Eduard, het is nog erger. Die 4,5 miljoen is uitgegeven over twee jaar (zie mijn eerdere post) en komt het bedrag p.p. uit op 37,50 euro.

  1. Beste Rob, dank voor je reactie. Dit is de letterlijke tekst uit het artikel:

   ‘Uit de stukken die Shownieuws in handen heeft, blijkt dat Defensie tussen 2016 en 2018 jaarlijks vier tot vijf miljoen euro heeft uitgegeven aan representatiekosten. Van deze kosten werden onder meer personeelsfeesten, personeelsreizen, relatiegeschenken en (afscheids-)diners georganiseerd.’

   En hier is het officiële document waarin alle bedragen staan: https://t.co/WJOBxfhZR6?amp=1

   Hartelijke groet,

   Eduard

 3. Dat heb je erg goed verwoord Eduard, een compliment waardig.
  Als partner van een Nederlandse militair kan ik niks anders dan de enorme uitdagingen die bij de werkzaamheden komen kijken, zowel zakelijk als privé, onderschrijven.
  Ik ben dan ook erg dankbaar voor de momenten dat er vanuit defensie wordt stilgestaan bij het belang van de ondersteuning die wordt verkregen van collega’s en het thuisfront.
  Deze momenten gaan niet gepaard met enorme pracht en praal, zoals nu is geïnsinueerd. Het draait hierbij om erkenning, waardering en respect. Laat het duidelijk zijn dat dit voor de genodigden tevens velen malen waardevoller is dan een zogenaamd fancy feest.
  Ik vind het persoonlijk bij de beesten af hoe deze momenten in een kwaad daglicht zijn gezet door de nadruk te leggen op het geld dat hiervoor is uitgegeven, zonder deze in een context te plaatsen. Hart van Nederland en shownieuws zouden zich diep moeten schamen voor het verkondigen van halve waarheden en de kortzichtige uitspraken die vele harten hiermee raakt. Een excuus zou niet meer dan terecht zijn.
  Dank voor jouw opheldering in deze kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.