investeren in Defensie als les uit Coronacrisis, minister?

Geplaatst door

Geachte mevrouw Bijleveld, beste Ank,

Hoe gaat het met u? Ik hoop dat u nog gezond bent. Bent u het thuiswerken ook al een beetje zat? Ik wel, maar we moeten voorlopig nog even doorzetten om de mensen in cruciale beroepen de ruimte te geven om hun cruciale werk te doen, en om ervoor te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt.

Defensie draagt trouwens flink bij aan het zorgen voor ons Koninkrijk. In de overzeese gebiedsdelen wordt de zorg ondersteund en bewaken mariniers de openbare orde. In Nederland werkt medisch Defensiepersoneel – van arts tot verpleegkundige – mee in ziekenhuizen, worden er voedselpakketten bij voedselbanken en minima bezorgd, werd beademingsapparatuur geleverd en werd een noodhospitaal gebouwd. Ondertussen vlogen de heli’s van de Luchtmacht af en aan met bluswater om de bosbranden in ons land te blussen, terwijl de genietanks van de landmacht ook hielpen bij de bestrijding van het vuur, en werden er ook op zee weer mijnen geruimd. En zo waren de beroepsgroepen die de afgelopen decennia door opeenvolgende regeringen zo verwaarloosd en ondergefinancierd werden, weer keihard bezig om ons land in tijden van crisis leefbaar en gezond te houden.

Leren van Coronacrisis

Want minister, ik hoop wel dat het dat is wat we gaan leren van deze coronacrisis: sectoren die er zijn om een crisis of noodtoestand het hoofd te bieden, moet je niet onderfinancieren. De zorg moet altijd in staat kunnen zijn om patiënten van een epidemie op te vangen, te verplegen, beter te maken. Net zoals brandweer altijd in staat moet zijn om branden te blussen, ook al zijn die van bizarre proporties. En zo moet Defensie altijd in staat zijn om minimaal ons grondgebied te verdedigen. En dus moet daar geld voor worden uitgetrokken, ook als het betekent dat er IC-bedden leeg staan in jaren zonder pandemie, ook als dat betekent dat brandweerwagens minder worden ingezet, omdat er een jaar geen enorme branden zijn, ook als dat betekent dat Marineschepen, of pantservoertuigen vooral oefenen, omdat er geen aanval op ons land plaatsvindt. Waar het om gaat is dat ze ingezet kunnen worden als de nood onverhoopt wél hoog is.

Koop in eigen land

Daarom is het plan dat VVD en CDA opperen ook een goed plan: Defensiematerieel in ons eigen land ontwikkelen en kopen. Heel veel kennis is er al: Damen snapt veel van schepen, Thales bouwt fantastische (radar)systemen, misschien kunnen de Defensietakken van DAF en Fokker weer uit de mottenballen gehaald worden, en dan vergeet ik een heleboel, want volgens Wikipedia zijn er in Nederland zo’n 250 bedrijven actief in de Defensie-industrie. Want wat we ook leren van deze pandemie is dat er enerzijds wereldwijd samengewerkt kan worden (bijvoorbeeld om een vaccin tegen corona te ontwikkelen), maar dat het tegelijkertijd er handig is als je als land ook op het gebied van crisismaterialen zelfvoorzienend bent (zodat je zelf beademingsapparatuur of mondkapjes, of munitie, of pantservoertuigen kunt maken als het nodig is).

Rukla, Litouwen, 22 mei 2019. Een dag op pad met de mortieren in Rukla, Litouwen waarbij ze de drills en samenwerking met andere landen oefenen.

Cruciale sectoren, cruciaal financieren

Kortom redenen genoeg voor de regering om cruciale sectoren ook cruciaal te gaan financieren, en om beleid voor aanschaf van cruciale middelen en materialen onder de loep te nemen. Voor de financiering van Defensie kreeg u al een voorzet in de vorm van drie moties die Defensie uit het moeras kunnen trekken. Er is een Defensie Investeringsfonds (dat mede dankzij een lobby van mensen achter Coalition for Defense en het Defensieplatform stand kwam) dat zeer urgent gevuld moet gaan worden (en dus uitgegeven in eigen land waar mogelijk). En dan is er nog de belofte dat we naar de 2% BNP moeten met de financiering. Gelukkig komt die 2% opeens dichterbij doordat we in een zware recessie terechtkomen door die Coronacrisis.

Maar dat is wel iets: we zijn de vorige crisis nauwelijks te boven, en dan komt er een immense nieuwe economische crisis aan. Wat zijn daarvan de geopolitieke gevolgen? Wordt de eenheid van Europa sterker, of worden de breukjes tussen Zuid en Noord Europa een kloof? Wat doet China? Wat gaat de VS doen? Rusland? India? En wat wordt de rol van ons land op het wereldtoneel? De verhoudingen lijken mij nog veel onduidelijker te worden. En de wereld nog onrustiger. Wat gaan we dan doen minister? Gaan we weer bezuinigingen op onze cruciale sectoren? Wordt Defensie weer het kind van de rekening? Of gaan we nu investeren in dat wat nodig is om ons door een crisis heen te loodsen? Gaan we nu eindelijk echt investeren om echt te kunnen beschermen wat ons dierbaar is?

Ik wens u alle wijsheid en gezondheid toe! (En: super dat de LCF’s nieuwe kanonnen krijgen!)

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie.nl

3 reacties

  1. Geen woord verkeerd verteld en het wordt tijd dat de regering hier lering uit zal trekken en zorg zal dragen dat defensie eens een keer “aangekleed word niet zoals gewoonlijk word uitgekleed”.

  2. Beste Eduard,
    Ik heb ook al diverse opmerkingen gemaakt dat de Krijgsmacht bin uitstek geschikt is om als strategische reserve te dienen, juist ook voor dit soort situaties als de Corina crisis! Ooit hadden we die reserve met een breed scala aan hospitalen met bijbehorende apparatuur. Ook op het gebied van reguliere zorg zou Defensie dan ondersteuning kunnen bieden met capaciteit. ALS de politiek besluit om de NATO norm weer te gebruiken voor het fatsoenlijk investeren in de Krijgsmacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.