67% Nederlanders trots op militairen, wel te weinig geld voor Defensie

Geplaatst door

Bijna de helft, namelijk 48%, van de Nederlanders vindt dat er te weinig geld wordt uitgegeven aan Defensie. Daarnaast is ruim 67% van de Nederlandse bevolking trots op onze militairen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Draagvlakmonitor van Motivaction. Het onderzoek is in opdracht van Defensie gedaan.

De Defensiebegroting bedraagt € 11,035 miljard. Dat is ongeveer 1,35% van het BNP. Nederland heeft in NAVO-verband afgesproken om 2% van het BNP uit te geven aan Defensie. Op de NAVO-top in Wales in 2014 werd afgesproken om in 2024 aan de 2%-norm te voldoen, maar het lijkt er niet op dat Nederland dat gaat halen, tenzij er nu meer geïnvesteerd gaat worden. De bewindslieden hebben laten weten dat aan een volgend kabinet over te laten.

(Tekst loop verder onder afbeelding)

Eindhoven, 5 april 2020 Beladen van een C-17 met medische hulpgoederen voor Sint-Maarten in het kader van de coronabestrijding op Vliegbasis Eindhoven

Levensgevaarlijk en levensreddend werk

Het is mooi dat de Nederlandse bevolking trots op onze militairen die levensgevaarlijk of juist levensreddend werk doen in dienst van ons Koninkrijk. Te denken valt aan internationale missies in Irak, Afghanistan, of bij de hoorn van Afrika tegen piraterij. Maar denk ook aan noodhulp bij hoogwater, het opruimen van explosieven te land en ter zee, en noodhulp na orkanen in de overzeese gebiedsdelen.

Hulp bij Coronacrisis

Maar nog duidelijker wordt het bij de hulp die militairen bieden bij de huidige coronacrisis. Defensie leverde beademingsapparatuur, en er werken militair artsen en militair verpleegkundigen in ziekenhuizen. Daarnaast wordt het grootste marineschip dat we hebben, de Karel Doorman, naar het Caribische gebied te gestuurd om daar te helpen bij de bestrijding van corona en het helpen van de coronapatienten. Eerder vloog er al een C-17 transportvliegtuig met hulpgoederen naar het Caribische gebied. Ook zijn er in het calamiteitenhospitaal in Utrecht door Defensie 19 extra plekken ingericht om Coronapatienten te kunnen opvangen. Verder zorgde de Krijgsmacht voor verdere bevoorrading van voedselbanken.

Foto’s en infographic: Defensie.nl

Door: Eduard van Brakel

2 reacties

  1. De wereld maar ook Europa en Nederland gaan in de zwaarste recessie terechtkomen na WOII die mischien nog wel zwaarder kan uitpakken dan de grote depressie uit de jaren ’30 van de vorige eeuw…
    Ondanks al het goede en gevaarlijke werk wat defensie samen met de zorg heeft verricht is het eerste departement en organisatie waarop wordt bezuinigd door alle traditionele politieke partijen defensie en veiligheidsbeleid, maakt niet uit of dit linkse, liberale, rechtse of conservatieve partijen zijn defensie is altijd het eerst aan de beurt en zal in tijden van zware tegenspoed door iedereen in de politiek en landelijk bestuur worden uitgekleed, afgeknepen en deels worden weggesanneerd en dit is al 75 jaar de normale gang van zaken en zal niet veranderen ondanks enorme strategische veranderingen en oplopende gevaren globaal gezien!
    Navo-norm 2% in 2024 gaat niet gebeuren en ik verwacht zelfs een forse daling van huidig budget vanaf 2021 als de crisis echt gaat toeslaan in zijn volle omvang, veel nieuwe of bestaande projecten ter vervanging van zal men gaan schrappen of uitstellen.
    Nieuwe subs voor de onderzeedienst is nu een groot vraagteken, of de Belgen met een staatsschuld van meer dan 100% en sterk oplopend nog nieuwe M-fregatten gaat afnemen is afwachten en of die voorgenomen 9 extra JSF-toestellen nog besteld gaan worden heb ik ook grote twijfels bij…
    Die 2% is niet realistisch gezien politiek-klimaat in Europa maar toch hoop ik dat Nederland, de buurlanden en Europese en Navo-bondgenoten toch richting de 1,5% gemiddelde gaan werken of minimaal huidig budget voor defensie blijven aanhouden komende jaren maar ik vrees het ergste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.