Stappen, stappen, stappen en het OM, minister

Geplaatst door

Beste minister,

Hoe gaat het met u? Ik hoop dat alles ok is, ook nadat het OM veel van onze militairen bestempelde als moordenaars, dat in navolging van de Kamerleden van Denk. Dat Kamerleden idiote dingen zeggen (en doen) als het om Defensie gaat, dat is geen nieuws, maar dat het OM dat nu ook al doet, dat is wel een beetje bizar. Je hoeft je niet meer af te vragen hoe het komt dat er steeds mensen zijn die hun vertrouwen in de overheid verliezen met debacles bij verschillende ministeries, de Belastingdienst, en nu zo’n waanzinnige uitspraak van het OM.

U reageerde daar overigens op twitter erg fel op:

Die reactie was erg prettig om te lezen, minister. Ook sommige commandanten spraken zich gelukkig ogenblikkelijk uit, zoals de luitenant-generaals Luyt en Verbeek. Want het is redelijk zorgwekkend dat het OM slachtoffers die vallen bij oorlogsmissies, bestempelt als slachtoffers van moord. Blijkbaar zijn ze bij het OM niet bekend met artikel 38 van het Wetboek van Militair Strafrecht:

Artikel 38

1. Niet strafbaar is hij die in tijd van oorlog binnen de grenzen zijner bevoegdheid een naar de regelen van het oorlogsrecht geoorloofd feit begaat, of wiens bestraffing strijdig zou zijn met een verdrag, geldende tussen Nederland en de mogendheid waarmede Nederland in oorlog is, of met enig voorschrift, ingevolge zodanig verdrag vastgesteld.

2. Niet strafbaar is de militair die geweld gebruikt in de rechtmatige uitoefening van zijn taak en in overeenstemming met de regels die voor de uitoefening van die taak zijn vastgesteld.

Prioriteit

Maar goed, Defensie zal bij het OM wel geen prioriteit hebben. Net zoals Defensie eigenlijk überhaupt geen prioriteit heeft, zo bleek uit een onderzoek van Maurice de Hond naar de belangrijkheid van politieke thema’s: Defensie bungelde bij alle kiezers van alle partijen onderaan, met het CDA als positieve uitschieter. En dat is opmerkelijk, omdat er ook een verhaal in De Telegraaf verscheen over de militairen van Luchtmobiel die in de nasleep van de ramp met de MH17 klaar stonden om het rampgebied te ontzetten en te beveiligen. En dat deden ze – zo staat in het artikel – onder meer vanwege de grote maatschappelijke druk. Dus als er stront aan de knikker is, dan moet Defensie het wel oplossen, dan weten we Defensie opeens wel te vinden. Maar we willen er alleen geen geld aan uitgeven.

Blijkbaar beseft niemand dat we alleen maar geld aan bijvoorbeeld onderwijs en zorg kunnen uitgeven, omdat het hier veilig is. En Defensie zorgt voor veiligheid. Net als de politie. Maar de politie heeft mensen tekort, dus moet Defensie maar bijspringen, vinden ze in Amsterdam. Want de politie in de hoofdstad is onderbezet en kan het niet aan. Dat het veilig moet blijven is logisch, dus wie moet het oplossen, als niemand anders het meer kan? Defensie. Alsof de Krijgsmacht zo goed gevuld is met personeel. En dan betalen voor Defensie? Nee dat willen we niet. Want datzelfde Amsterdam wil het liefst dat de hele Marinekazerne in de binnenstad gesloten wordt. Wat precies de hypocrisie bij veel politici weergeeft.

Van alles te weinig: vooral van personeel

Premier Rutte was erbij bij de NAVO-top in Wales in 2014 en zette zijn handtekening onder het akkoord dat stappen richting de 2% NAVO-norm beloofde. Maar die stappen kwamen er niet. Er kwam wel extra geld, maar door de economische groei, kwam de 2% niet dichterbij. Sterker nog, Defensie moet gewoon weer de broekriem aanhalen, omdat er teveel geld is uitgegeven. En dat terwijl Defensie bij lange na nog niet op orde is; van alles is er nog te weinig: te weinig F-35’s, te weinig fregatten, te weinig onderzeeboten, te weinig helikopters, te weinig artillerie, te weinig tanks, te weinig infanteriegevechtsvoertuigen, te weinig drones, en ga zo maar door. Maar bovenal is er van personeel te weinig. Het personeel dat op 1 zou komen te staan. Een uitspraak die eerst veelvuldig te horen was vanuit de monden van de politieke en militaire leiding. Totdat er een nieuwe CAO moest komen, toen stond het personeel opeens niet meer op 1. Toen was het personeel opeens ‘zuur’ volgens de CDS. Toen was het opeens een kostenpost. En dat personeel kreeg vervolgens een cao, die zelfs in uw eigen woorden slechts een eerste stap was.

Stappen

Zoals er zoveel stappen moeten komen minister. Niet alleen stappen in het kennisniveau van militair optreden bij het OM en bij politici, maar ook stappen in het Defensiebudget. En stappen die gericht zijn op het creëren van meerjarenplannen. Stappen op cao-gebied. Stappen op het gebied van het loongebouw. Stappen op het gebied van het varende, vliegende en rijdende materiaal. Stappen op het gebied van legering. Stappen in cyber. Stappen in de werving. Stappen, stappen, stappen. Maar worden ze gezet? Of blinkt dit kabinet ook in het laatste jaar uit in het breken van beloftes, en komen die broodnodige stappen er weer niet? Of komt er iets moois bij de herijking van de Defensienota in april?

En minister, ik neem aan dat er nog iets gaat gebeuren om die lui bij het OM de oren te wassen, toch?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto patrouille: Defensie.nl

13 reacties

 1. Het moet toch niet gekker worden met dit kabinet en de linkse wollen sokken rechtspraak in ons land met het O.M. als grote negatieve voorbeeld!!

 2. Misschien zie ik het niet helder maar de “moordenaars” worden gestuurd door een opdrachtgever, onze politici geven, zonder daarover aangesproken te worden, de opdracht om te gaan moorden???
  De politie gaat op pad en kan bewust kiezen om te “moorden” zodat Denk’ers’ veilig verder kunnen??
  Hoe diep zijn we aan het zakken “Doeslief”

 3. Helemaal mee eens. Nu maar hopen dat ook gelezen wordt en ACTIE ondernomen wordt. Wordt een tijd dat beleidsmakers en politicus eens worden bijgespijkerd (meedraaien) wat voor taken er worden uitgeoefend, wat voor opleidingen je moeten volgen en dat je zonder passie deze job absoluut niet kan uitvoeren.
  En toch stuurt onze regering de mannen en vrouwen op pad met te weinig personeel, hier en daar niet maximale opleiding en zeker met onvoldoende materiaal, materieel. Je bent lid van de NAVO, spelregels zijn duidelijk 2% NAVO norm inzetten. Los van het feit dat je in de naam van de regering een opdracht uitvoert, je kan niet als moordenaar aangesproken worden. Militairen kunnen niet eens opdracht van de regering weigeren. Actie nu stappen ondernemen?

 4. De politieke partijen die het leger hebben uitgedund, moeten nu het leger weer opbouwen. De oplossing kan nooit van degene komen, die het probleem hebben veroorzaakt. De oplossing ligt niet meer in Den Haag. Zij zijn juist het probleem.
  Bij bedrijven worden er ook fouten gemaakt, en de betreffende managers worden ontslagen. De nieuwe managers krijgen dan de kans om het op te lossen. Zij hebben geen last van de bagage.
  Wat is de motivatie van de politieke partijen om te veranderen? Wat zijn de gevolgen als zij niet veranderen? Ik hoef de vragen niet beantwoorden, want jullie kennen de antwoorden al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.