Acht redenen waarom Defensie naar de 2% moet. En snel!

Geplaatst door

De Krijgsmacht ligt op zijn gat en probeert op te krabbelen. De militaire en politieke top roept dat het beter gaat, en er wordt ook echt wel geïnvesteerd in vervangen van wat we hebben, en het stukje bij beetje terugdraaien van de meest visieloze bezuinigingen ooit. Maar de andere waarheid is dat er daardoor door Defensie te veel geld is uitgegeven en dat de Krijgsmacht weer wat zuiniger met geld om moet gaan. Vanuit de top mag absoluut niet gezegd worden dat er weer bezuinigd wordt, maar de bezuinigingsgeneraal van dhr Matser is van terug FLO en loopt weer rond bij Defensie om te kijken wat er geschrapt kan worden.

Oplossing is simpel

Maar, er is een oplossing. Een heel simpele oplossing, die hier op deze website al veel vaker is geopperd: op naar die 2%. En mocht dat geld niet direct opgemaakt kunnen worden, dan moet wat overblijft in het Defensie Begrotingsfonds gestopt worden.

En zo zijn er veel meer redenen te bedenken waarom we zo snel mogelijk de stap naar de 2% gemaakt moet worden.

 1. Belofte maakt schuld
  We hebben bij de oprichting van de NAVO beloofd dat we 2% van ons BNP aan Defensie zouden besteden. En in maart 2018 zei premier Rutte in zijn toespraak aan de EU: Afspraak is afspraak. Het lijkt me dat de woorden van een premier serieus genomen moeten worden: afspraak is afspraak. Ook voor de NAVO. Want dat werd in 2014 op de NAVO-top in Wales nog eens benadrukt: we gaan naar de 2% in 2024. Dat werd helaas niet opgevolgd met een 10-jarenplan in 2014. En niet met een 5-jarenplan in 2019. En als je de afspraken bekijkt staat er op papier dat landen ‘een inspanning gaan leveren om dichterbij de 2% te komen’. Maar zelfs dat halen we niet, want door de economische groei, en het ontbreken van de meerjarenplannen lijken we er zelfs op achteruit te gaan qua budget. Maar premier Rutte wil toch niet echt de geschiedenis in als de premier die ‘afspraak is afspraak’ roept, maar afspraak is geen afspraak’ doet?
 2. Amerika heeft minder bel­ang in Europa
  De Verenigde Staten zijn de grootste sponsor van de NAVO. En dat land zegt dat Europese NAVO-landen meer moeten doen om zichzelf te beschermen. Dus als we de bescherming van Amerika willen behouden, moeten we meer investeren in de Krijgsmacht. Maar als de Verenigde Staten zich meer terugtrekt uit de NAVO, moeten we óók meer investeren, omdat we zelf meer onze eigen broek moeten ophouden. Dus linksom, of rechtsom: meer investeren om onze positie van freerider kwijt te raken en onze veiligheid ook in internationaal verband te waarborgen.
 3. Personeel verdient beter
  Het Defensiepersoneel verdient een nog beter salaris. Een soldaat krijgt een aanvulling op zijn salaris om boven het minimum uit te komen. Een sergeant met een gezin verdient onder de armoedegrens van het Nibud. Er is een nieuwe cao die zelfs volgens de minister slechts een eerste stap is. Veel meer en grotere stappen zijn nodig om de salarissen marktconform te krijgen. Misschien dat we dan ook die 8500 vacatures, die vooral in de operationele capaciteit en directe ondersteuning daarvan zitten, wat kunnen invullen. (Want alle militaire staffuncties zijn wel gevuld, en burgerfuncties zelfs op 102%).
 4. Niet alleen vervangen, maar ook uitbreiden
  Veel materieel is aan het einde van de levensduur. Dat wordt met de nieuwe extra gelden al geupdate, of vervangen en hier en daar uitgebreid: iets meer F-35’s, een extra bevoorradingsschip. Maar het aantal fregatten wordt niet uitgebreid, mijnenvegers ook niet, artillerie niet, tanks niet, gevechtseenheden niet. Maar dat zou wel moeten om aan het laatste punt van deze reeks te voldoen.
 5. Compensatie voor de Zeeuwen
  Zeeland ziet de Mariniers toch niet komen. Die provincie eist genoegdoening én compensatie. Dat zou kunnen door een multifunctionele kazerne in Vlissingen te bouwen en daar douane of Kustwacht in te zetten, of aanloopbemanningen voor schepen die in onderhoud zijn bij Damen, of je zet er toch Mariniers in, maar dan een nieuw op te richten bataljon. Of je richt oudere, door bezuinigingen opgeheven infanterieregimenten als Menno van Coehoorn, of Chassé weer op en legert ze in Vlissingen. Of zet daar een extra cybereenheid neer, of verder uit te breiden (luchtdoel)artillerie. Krijgsmacht blij, Mariniers blij, Zeeuwen blij (moeten ze nog wel regelen dat je wél doelmatig kan oefenen in die provincie)..
 6. Je repareert het dak in de zomer
  Als je dak lek is, repareer je het niet tijdens een regenbui, dan doe je een spoedreparatie, om het dak goed te repareren als de zon schijnt en het goed weer is. Na de val van de Berlijnse muur dachten we dat er een vijand wegviel en er werd bezuinigd op de Krijgsmacht. Daardoor kwamen er gaten in het dak. De Krijgsmacht moest kleiner, goedkoper en slagvaardiger, maar alleen het kleiner en goedkoper werd uitgevoerd. Nu dreigt er weer regen, en moeten we als de wiedeweerga het dak repareren, want anders houden we het niet droog. En nu kan het nog: want het is vrede, en het gaat economisch goed.
 7. Robuust voor de recessie
  Tijdens de vorige periode van economisch zwaar weer, was de krijgsmacht het eerste kind van de rekening. Jaar op jaar werd en bezuinigd, tot op het hoogtepunt van de crisis er nog eens anderhalf miljard gekort werd. Het gaat nu al een aantal jaar economisch beter en de financiering is terug op het punt van vlak voor de anderhalf miljard bezuiniging. Let wel: toen was het ook al sappelen voor Defensie. Nu gaat het economisch goed, dus is het tijd om nu in onze veiligheid te investeren, voordat het economisch weer slecht gaat, en politici in hun aloude mantra vervallen dat er wel het eerst op de Krijgsmacht kan worden bezuinigd. Ook in dit  geval repareer je het dak voordat het gaat regenen. Je maakt de Krijgsmacht robuust, zodat we de volgende recessie op alle vlakken aankunnen.
 8. We voldoen niet aan onze grondwet
  Maar het belangrijkste is het laatste punt: De Krijgsmacht is niet in staat om ons eigen grondgebied te verdedigen. Laat staan dat we ook nog bij moeten dragen aan het bevorderen van de internationale rechtsorde. Daarvoor hebben we niet alleen een beter gevulde, maar ook een beter uitgeruste Krijgsmacht nodig. En dat krijg je alleen voor elkaar met een financiering van Defensie van minstens 2% BNP. Want als er stikstofmaatregelen genomen worden om aan de wet te voldoen, dan moeten er ook maatregelen voor Defensie genomen worden om aan de wet te voldoen. Want afspraak is afspraak.

Door: Eduard van Brakel

Eén reactie

 1. vergeet de patrouillevliegtuigen niet, dat geld kan ook vrijwel direct besteed worden. Vliegveld in Zeeland? of op Woensdrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.