Voorstel: Terug van uitzending? Dan vrije dag voor kinderen

Geplaatst door

Eigenlijk zouden alle politici zich massaal achter het voorstel van marinier Mark Brouwer moeten scharen: geef kinderen van militairen een vrije dag als hun vader of moeder, of oudere broer of zus thuis komt van een maandenlange uitzending of oefening. En verschillende Tweede Kamerleden zijn dan ook enthousiast: André Bosman (VVD) en John Kerstens (PvdA) zijn voor, en ook Isabelle Diks (GroenLinks) en Martijn van Helvert (CDA) lijken het plan te omarmen.

 

Politici geven zo aan dat ze meer willen doen dan alleen respect uitspreken voor onze militairen in de Tweede Kamer. Brouwer pikte dit voorstel op in de Verenigde Staten, waar kinderen van militairen vrij krijgen als hun ouders of verzorgers terug komen van missie, of zeer lange oefeningen. Deze relatief eenvoudig te realiseren maatregel kan grote impact hebben op het gezin van de militair en kan het vaak woordelijke uitgesproken respect van politici voor militairen omzetten in een mooie daad.

Thuisfront onontbeerlijk

Het thuisfront is immers onontbeerlijk voor een militair om zijn of haar werk goed te doen. Het thuisfront dat hun militair ook lang moet missen. Nu zijn kinderen van uitgezonden militairen nog afhankelijk van de welwillendheid van een schooldirecteur (die dat natuurlijk vaak zijn!), maar als er nu bij wet geregeld dat ze vrij mogen als hun vader, moeder, verzorger, broer, of zus terugkomt, is zo’n terugkeer extra feestelijk. En die wet moet dan natuurlijk ook gelden voor al het overheidspersoneel dat in het belang van ons land voor langere tijd zonder gezin wordt uitgezonden.

kapitein Mark Brouwer

Politici van de coalitie en van de oppositie lijken dit voorstel serieus en voortvarend op te pakken. En ook verschillende militairen en belangengroepen voor militairen hebben op social media enthousiast gereageerd. Dus eigenlijk staat niets de kinderen van militairen meer in de weg, om zonder gedoe vooraf, hun ouders of verzorgers te begroeten als die voor lange tijd van huis zijn geweest. Nu dat voorstel van Brouwer er dus vlug doorheen krijgen!

Door: Eduard van Brakel

Foto Mark Brouwer: privé-collectie Mark Brouwer
Foto medaille kinderen: Defensie.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.