Nou meneer Rutte, kom maar over de brug

Geplaatst door

Geachte heer Rutte, beste Mark,

U zei het echt, tijdens een lezing waarin u uw visie gaf op de wereld, sprak u de volgende zin, zo citeert het NRC: “We kunnen het niet leuk vinden, maar de tijd dat Europa voor een miniem bedrag onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kon schuilen, is voorbij.” Nou, meneer Rutte u heeft nog wat goed te maken, na die bezuinig van Hillen van 1,5 miljard, want die bezuiniging, dat was wel de nekslag voor Defensie. En dat was natuurlijk niet alleen de bezuiniging van Hillen en niet alleen de bezuinig die werd gedoogsteund door Wilders, maar u als premier was daar natuurlijk eindverantwoordelijk voor.

Faliekant verkeerd

U moet toen gezien hebben hoe faliekant verkeerd het liep met Defensie. Hoe het materiaal langzaam stuk ging, hoe het personeel ook langzaam stuk ging, en hoe de Rekenkamer toen concludeerde: De Krijgsmacht kan niet aan de grondwettelijke taak van verdediging van het grondgebied voldoen. Die andere taak, het versterken van de internationale rechtsorde, kon eigenlijk ook niet, maar bleven we toch doen.

Maar meneer Rutte, u wist eigenlijk ook wel dat het niet kon. U zag toch ook dat Defensie inteerde. U zag toch ook dat niet alleen niet voldaan werd aan de NAVO-norm, maar dat óók niet voldaan werd aan de NAVO-eis om 20% van het budget te gebruiken voor investeringen. Want juist op dat budget werd ingeteerd om de door u opgelegde draconische bezuinigen mogelijk te maken, het weinige vet verdween in rap tempo van de botten. En precies dat zorgt ervoor dat  er van alles hopeloos veel tekort te was en zoveel tekort en te weinig dat het nu jaren duurt voordat we weer een beetje op niveau komen.

Zr. Ms. De Zeven Provinciën in Curaçao, de West
Zr. Ms. De Zeven Provinciën in Curaçao, de West (Foto: Defensie)

Het is echt maar een beetje

En het is natuurlijk ook echt een beetje op orde. Het feit dat we nu door alle ellende van voorgaande jaren maar 4 onderzeeboten varend kunnen krijgen, betekent natuurlijk niet dat we maar 4 nieuwe nodig hebben. We hebben er minstens zes, en het liefst minstens acht nodig om aan alle operationele eisen te voldoen. Het feit dat we maar 6 mijnenjagers, en een handjevol fregatten over hebben gehouden, betekent niet dat dat de aantallen zijn die nu vervangen moeten worden. Er moet uitgebreid worden. Zes LCF’s, en 6 M-fregatten is wel het minimum, en misschien kunnen we als extra de OPV’s vervangen voor fregatten, maar verder hebben we geen 6 maar eerder 12x mijnenbestrijdingsvaartuigen nodig, en die nieuwe bevoorrader, daar kunnen ook wel wapens, en vooral sensoren op, en misschien kunnen ook wel F-35s B, die verticaal kunnen stijgen en landen, kwijt op een van de LPD’s. En over die F35’s gesproken: de operationele behoefte werd ooit vastgesteld op meer dan 100 toestellen, maar vanwege – u raadt het al – bezuinigingen, werden dat al rap maar 85, en toen 37, maar gelukkig komt er een heel squadron van 9 toestellen bij. Dus nog 54 te gaan.  En ook een extra batterij Patriots zou fijn zijn, net als nog veel meer inzet op drones, zowel vliegden, varende, als rijdende.

U begrijpt natuurlijk vast een beetje waar het heengaat meneer Rutte. Want ik kan het natuurlijk ook nog over de tanks hebben. Daar konden we wel zonder, toen er 1,5 miljard bezuinigd werd. Nou, meneer Rutte, ik was afgelopen donderdag bij een beëdiging van het regiment Huzaren van Boreel, en daar werden toch een aantal mannen die een tankoveral droegen beëdigd. Die tanks leasen we nu helaas, maar het geeft aan die de bezuinigingen die onder uw leiding werden doorgevoerd niet alleen Rucksichtslos waren, maar ook visieloos en richtingsloos. En dan kunnen we het ook nog over de artillerie hebben, over CV90’s, over een lichte brigade die weer iets verstrekt gaat worden en – gelukkig – afscheid gaan nemen van het predicaat licht. En dan hebben we ook nog de KMAR die taken niet maar aankon en uit de brand geholpen moest worden door burgers. Oh, ja, ook niet onbelangrijk, mede door de bezuinigingen en het achterblijven van goede arbeidsvoorwaarden (waar een goede stap in is gemaakt), zijn er inmiddels ook 8.000 vacatures.

Leopard 2 A6 (foto: ministerie van Defensie)
Leopard 2 A6 (foto: ministerie van Defensie)

Investeringsfonds

Gelukkig is er besloten tot het instellen van een investeringsfonds voor Defensie. Nou meneer Rutte, U heeft vast ook gehoord dat er 1,3 miljard op de plank is blijven liggen bij Defensie (en dat terwijl mevrouw Visser, de staatssecretaris, echt heeft gezegd dat het geld gewoon opgemaakt kon worden). Die 1,3 miljard, dat lijkt me een mooi begin voor de vulling van het investeringsfonds? Of is het geld inmiddels verdwenen in de zakken van een minfin, wiens ministerie er alles aan lijkt te doen om Defensie vooral om zeep te helpen?

Rutte op bezoek bij de KMAR
Rutte op bezoek bij de KMAR

Nog minstens 4,5 miljard

Dus meneer Rutte, u begrijpt dat ik uw woorden, over het minieme bedrag, bijna niet serieus kan nemen. Of gaat er iets gebeuren wat zelden is gebeurd als het over Defensie gaat? Gaat u uw woorden waarmaken? U heeft het beloofd in Wales in 2014. Er zij  begrotingsoverschotten, de rentes zijn laag, dus meneer Rutte, wat let u om de buidel te trekken? Put your money where the mouth is. Kom over de brug om ervoor te zorgen dat het minieme bedrag, een bedrag wordt dat we hebben afgesproken met onze bondgenoten. Want is dat niet wat we doen in Nederland, beloften nakomen? Dus kom maar op meneer Rutte, doe wat u zegt. Er is nog minstens 4,5 miljard nodig.

Dankuwel alvast.

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto’s: ministerie van Defensie

6 reacties

  1. Spot on…. maar voor een man die vindt dat je visie bij de brillenboer koopt (een uitspraak overigens, die van sociaal-democraat Helmut Schmidt komt) nog steeds te lief. Beleid met een horizon van vier jaar is geen beleid, maar politiek sociaal-darwinisme. En volgens diezelfde filosofie zijner “species” die het overleven niet verdienen.

    Twintig jaar nek-liberalisme en monetarisme hebben wond veel minder voor veel meer opgeleverd. Een paar zijn er heel rijk van geworden, en veel meer veel armer. Je kunt niet heindeloos knollen voor citroenen blijven verkopen, zelf niet als je Rutte heet. Knollen smaken slecht, ze leveren niet de prestaties van citroenen en zijn eigenlijk gewoon niet te vreten. Net zoals het beleid van Rutte cum suis. Het is wel genoeg geweest, zo. Na het zuur komt het zoet, sprak Balkenende. Na Rutte komt er hopelijk gewoon weer eens beleid.

  2. De grote politieke leugenaar die zichzelf op het schild hijst. De minister-president die telkenmale Defensie in het pak naait. Belijdt veiligheid alleen met de mond, maar heeft er weinig geld voor over. Voor hem is de 2% norm niet opportuun.
    Rutte is de pacifist in optima forma.

  3. Dat is heel goed verwoord, Rutte is echt een beroepsleugenaar die daar dik voor wordt betaald t o v jullie. Dé man die N L stuk maakt

  4. Eens hadden we, de vredesbeweging, met de slogan maak het leger, leger. De zgn. vredesbeweging van weleer hebben we gelukkig niet meer. Wellicht dat Rutte de draad op kan pakken en zorgt hij ervoor dat het, leger leger gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.