Afschaffing RVU-boete: Gratis geld voor Defensie, of niet?

Geplaatst door

Er ligt gratis geld op Defensie te wachten. Nou ja, zo lijkt het, want Defensie krijgt elk jaar een boete omdat militairen voor de pensioengerechtigde leeftijd met pensioen gaan, het zogenaamde leeftijdsontslag En dat mag niet van de Belastingdienst, dus krijgt Defensie een boete, die andere bedrijven ook krijgen als ze werknemers gebruik laten maken van een regeling die lijkt op vervroegd pensioen. Die RVU-boete (RVU = Regeling Vervroegde Uittreding) kost Defensie zo’n 175 miljoen per jaar.

Diensteinderegeling

Het zit zo: Militairen kunnen vijf jaar voor de voor hen geldende AOW-leeftijd met leeftijdsontslag (volgens de Nieuwe Diensteinderegeling). Dus als de AOW-leeftijd op 67 staat, dan mag een militair met 62 jaar uit dienst. De Belastingdienst – het Ministerie van Financiën – ziet dit als een ongewenste vorm van vervroegd uittreden, en beboet dit. Dus Defensie krijgt volgens de wet een boete, omdat het diezelfde wet volgt. Dat is natuurlijk zo krom als een hoepel en vakbond VBM vroeg Defensie dan ook eind 2018 bezwaar aan te tekenen , omdat Financiën wel met succes bezwaar tegen hun eigen regeling had aangetekend. Ook diende de partij 50Plus in de Tweede Kamer een motie in om de RVU-boete voor Defensie te schrappen, maar die motie werd aangehouden en is dus niet in stemming gebracht. Het gevolg is dat Defensie nog steeds die 175 miljoen betaalt aan de Belastingdienst.

Motie over de RVU-boete

Je zou zeggen dat Defensie, de minister en staatssecretaris, of de diverse Tweede Kamerleden vol moeten inzetten op corporate governance en  het ontlopen van die boete. Want je zou zeggen dat dit direct geld oplevert voor de Krijgsmacht. Geld dat gebruikt kan worden voor de instandhouding, of voor de verbetering van de gereedheid, of voor werving, of voor nog betere arbeidsvoorwaarden, of voor de vulling van het Investeringsfonds. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

De leiband van Financiën

Alle ministeries, dus ook Defensie, lopen aan de leiband van de minister van Financiën. Elke cent moet verantwoord en gebudgetteerd worden. Dus die 175 miljoen is ook van te voren gebudgetteerd als ‘Betaling RVU-boete’. Afschaffing van die boete zou dus in de ogen van rekenmeesters bij financiën kunnen betekenen dat Defensie prima 175 miljoen gekort kan worden op de begroting, omdat dat geld toch niet meer nodig is. En dan is het afschaffen van die RVU-boete lood om oud ijzer.

De aangehouden motie roept op om de RVU-boete af te schaffen en met terugwerkende kracht terug te geven aan Defensie. Wellicht dat die motie nog sterker gemaakt kan worden door erin te zetten dat het geld ook dit jaar vrij moet komen voor Defensie. Dat moet expliciet benoemd worden, omdat het afschaffen van die boete anders niet zonder meer tot een hogere Defensiebegroting en een hoger besteedbaar bedrag voor Defensie leidt. Desondanks is het wel zaak dat politici en de bewindspersonen van Defensie zich hard blijven maken voor het afschaffen van die boete, al was het alleen maar omdat het natuurlijk gek is dat je als organisatie een boete krijgt, omdat je de wet volgt. Maar bovenal moeten ze zich hiervoor hard maken, omdat het een grote kans is om het te besteden bedrag voor militaire doeleinden eenvoudig structureel met 175 miljoen te verhogen.

Drie scenario’s

Er zijn dan namelijk uiteindelijk 3 scenario’s:

  • De boete blijft, er verandert niets, Defensie speelt gelijk
  • De boete gaat eraf, het geld ook, en er verandert niets, behalve dat de begroting ten opzichte van het BNP terugloopt (en dat moet natuurlijk gecompenseerd worden), Defensie speelt gelijk
  • De boete gaat eraf, het geld blijft op de begroting staat, Defensie wint

Dus het is een actie waarbij Defensie niet lijkt te kunnen verliezen, en er in het laatste scenario zeker op vooruit gaat, en in het tweede scenario waarschijnlijk op vooruit gaat, omdat we een achteruitgang echt niet kunnen verkopen aan onze bondgenoten. Kortom: het is tijd voor actie om die boete van tafel krijgen en de corporate governance op orde te krijgen. . En Defensie kan dat voor elkaar krijgen, want het is eerder gelukt met de BIV-gelden die terug zijn gekomen naar Defensie, wat 60 miljoen heeft opgeleverd.

Door: Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.