Wat zou u doen met 147 miljoen?

Geplaatst door

Beste minister,

Hoe gaat het met u? Ik hoop dat alles goed gaat! Mooi dat u afgelopen week de hoge civiele dapperheidsonderscheiding Eerepenning voor menschlievend hulpbetoon in zilver uitreikte aan de kapitein b.d. Henk Struijs die moedig ingreep terwijl er een pistool op hem en zijn buurvrouw was gericht. Dappere en goede daden moeten erkend worden, en het is goed dat Defensie dit doet. Want werken bij Defensie gaat over meer dan geld alleen.

Toch gaat het wel vaak over geld. Of het nou om een cao gaat, die een mooie eerste stap is op weg naar het verder verbeteren van arbeidsvoorwaarden en loongebouw, of het nu gaat om geld voor investeringen, of het nu gaat om de totale begroting en de 2% NAVO-norm, dat geld is wel nodig om te kunnen werken aan zaken die meer waard zijn dan geld.

Eerepenning voor menschlievend hulpbetoon in zilver

Opeens dacht ik: 147 miljoen

En vanochtend, minister, schoot opeens het bedrag van 147 miljoen door mijn hoofd. Nou ja, opeens. Ik moet bekennen dat ik eerst 10,5 miljard de huidige Defensiebegroting) op mijn rekenmachine had ingetoetst, dat gedeeld heb door 100 zodat ik 1 procent van 10,5 miljard kreeg, en dat heb ik vervolgens vermenigvuldigd met 1,4. Met 1,4? Ja, met 1,4. Want dat is de economische groei die het Centraal Planbureau (CPB) volgend jaar verwacht volgens de Augustusraming. En die 147 miljoen is dus het bedrag waarmee de Defensiebegroting volgend jaar sowieso extra moet stijgen, willen we er niet verder op achteruit gaan ten opzichte van de NAVO-norm. En extra zodat de andere extra gelden ook echt extra zijn. Er zijn overigens vast handigere manieren om dit uit te rekenen, maar wiskunde was niet mijn allerbeste vak op de middelbare school vroeger.

Wat doen we daarmee?

De vraag is vervolgens wat we zouden kunnen doen met die 147 miljoen? Wel bewapening op de nieuwe bevoorrader zetten? Of een fregat(je) kopen die de ongewapende bevoorrader kan escorteren? Admiraal Kramer wil trouwens vier fregatten, en minstens zes onderzeeboten. Of komt dat geld in een potje om de extra kosten voor het onderhoud van het squadron extra F-35’s (Goed dat die er komen!) te betalen? Of gaat het naar de aanschaf van extra al dan niet onbemande tanks? Meer drones? Of nog meer intelcapaciteit? Of meer Apaches (die gelukkig weer vliegen)?Of naar reclamecampagnes om meer personeel te werven? Of stopt u dat bedrag in het Investeringsfonds? Of gaat het naar het opknappen van meer legeringsgebouwen? Het zou eventueel ook nog gedeeltelijk gebruikt kunnen worden voor nog een extra boot op de Canal Parade, want ik las op social media nog wel wat reacties onder de officiële berichtgeving van de diverse Defensie-onderdelen waar ik nogal verdrietig van werd. De bewustwording mag nog wel wat groter worden denk ik.

luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr.Ms Tromp

Werk doen wat je graag doet

Ik ben trouwens wel blij dat er nu een cao is, minister. Dat heeft mevrouw Visser goed geregeld. Straks kunnen onze militairen met een nieuwe helm, en een nieuwe cao weer volop en beter betaald oefenen. Mooi! Dat zijn wel de dingen die het werk leuker maken. Goed kunnen oefenen, met goede moderne spullen werken, daar goed voor betaald worden, op mooie locaties komen, en het werk doen dat je graag wilt doen.

Want voor dat laatste is wellicht ook wat weinig aandacht geweest de laatste jaren, en door het personeelstekort schiet dat er nog steeds bij in. Marinemensen die vrijwel zonder rust van het ene schip naar de andere missie gaan, luchtmachters die jaren op uitzending zijn geweest, landmachters die drie functies tegelijk draaien, marechaussees (die Hans Leijtens weer als commandant krijgen) uit Maastricht die niet zoals ze wilden in hun woonplaats werken, maar al jaren op Schiphol diensten draaien. Werk leuk maken is iets dat hoog op de agenda staat, of zou moeten staan, want er is geen betere werver dan een militair die het naar zijn of haar zin heeft. Alleen begrijp ik natuurlijk ook wel dat dit niet iets is wat je zomaar even oplost.

Amsterdam, 21 juli 2017, verschillende functies van de Kmar op Schiphol.

147 miljoen als begin?

Ik denk wel dat die nieuwe cao daarbij helpt. Ik denk ook dat nieuw materieel daarbij helpt. En ik denk dat meer geld, het liefst nog meer dan die 147 miljoen, daar ook heel veel bij kan helpen. Want die 147 miljoen die extra nodig is om er niet op achteruit te gaan, is natuurlijk het begin. Maar gelukkig heeft u al gezegd dat er nog meer nodig is om de Krijgsmacht echt op orde te brengen. Ik ben benieuwd hoe u ons – het Defensiepersoneel en de betrokken burgers – positief gaat verrassen!

Met vriendelijke groet,

Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.