Nieuwe cao voor Defensie: 6,3% meer loon

Geplaatst door

Een loonsverhoging van 6,3%, een stijging van de eindejaarsuitkering met 1,93% tot een volledige 13e maand, en 2 eenmalige uitkeringen. Dat zijn onderdelen van de nieuwe cao, waar de leden van de vakbonden mee akkoord zijn gegaan. Daarmee is het arbeidsvoorwaardenakkoord dat vorige maand werd afgesloten een definitieve cao voor het Defensiepersoneel geworden.

Pensioenregeling

Ook wordt een investering gedaan in een nieuwe evenwichtige pensioenregeling voor militairen. De pensioenaanspraken voor veel militairen zullen hierdoor aanzienlijk verbeteren. Defensie gaat in deze nieuwe middelloonregeling 70% van de pensioenpremie betalen; dat was 63%. Militairen die meer pensioenpremie moeten betalen over het reguliere loon worden hiervoor gecompenseerd. Voor de groep militairen die het pensioenperspectief ziet dalen door de overgang naar de nieuwe middelloonregeling is er een tegemoetkoming afgesproken.

De stijging van het loon wordt in 2 stappen van 3,15% (april 2019 en juli 2020) ingevoerd. Bovenop de stijging van de eindejaarsuitkering en 2 eenmalige uitkeringen van € 300, worden ook verschillende toelagen verhoogd. Daarnaast hebben Defensie en de vakbonden afspraken gemaakt over een nieuw loongebouw voor militairen. Vooruitlopend hierop krijgen diverse rangen al een tijdelijke loonsverhoging.

Scepsis over nieuw loongebouw

Over dat loongebouw bestaat bij verschillende bonden scepsis. De Nederlandse Officieren Vereniging verwacht een lange weg. En de AFMP schrijft dat er zeker zorgen zijn over de invoering van het nieuwe loongebouw.

Het traject naar de cao was een lang traject. En dat traject heeft niet bijgedragen aan het herstel van het vertrouwen ver het personeel in de Defensietop. Deze cao kan dan ook gezien worden als een eerste stap op weg naar herstel van vertrouwen, maar ook als een stap die moet bijdragen aan het invullen van irreguliere verloop. Oftewel bijdragen aan de werving van nieuw personeel, voor de vele collega’s die vertrokken zijn.

Reacties minister en staatssecretaris

Ook de staatssecretaris en minister gaan er vanuit dat deze nieuwe cao daarbij helpt, zo blijkt uit de berichtgeving van Defensie. Bijleveld: “Deze nieuwe arbeidsvoorwaarden sluiten beter aan bij de wensen van de mensen en de eisen die een moderne krijgsmacht stelt. De afgelopen decennia hebben we veel gevraagd van onze mensen. Met de Defensienota hebben we de weg terug omhoog ingezet en we gaan op deze lijn verder. Dat is nodig. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn waar mensen met trots en plezier willen blijven werken.”

CDS Bauer en Bijleveld
CDS Bauer en minister Bijleveld

Visser: “Het was een lange en geen gemakkelijke weg naar een arbeidsvoorwaardenakkoord. Dit akkoord zie ik als een goede vertaling van de vele gesprekken die we het afgelopen jaar hebben gevoerd met ons personeel. Onze mensen vormen het hart van de organisatie en alleen met hen kunnen we stap voor stap werken aan het herstel van de krijgsmacht. Dit arbeidsvoorwaardenakkoord is daarin essentieel en een belangrijke stap voorwaarts.”

CDS ook blij

Ook commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer is blij met de nieuwe cao. Hij schrijft op zijn Facebookpagina: ‘De kogel is door de kerk. Het heeft even geduurd, maar militairen en burgers bij Defensie krijgen verbeterde arbeidsvoorwaarden. Ik ben verheugd dat een forse meerderheid van de vakbondsleden vóór het begin deze maand bereikte onderhandelaarsresultaat heeft gestemd.

Het is nu zaak dat de Defensieleiding de volgende stappen snel en goed maakt om het personeel verder op 1 te zetten. Deze cao, die geldig is van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2020 draagt daar zeker aan bij.

Door: Eduard van Brakel

Bronnen: Defensie.nl/ AFMP.nl/ Nederlandseofficierenvereniging.nl

8 reacties

 1. Nooit meer onderhandelen zonder biedingsbrief

  Aandacht voor FLO /UGM ( UGM tot AOW leeftijd en tijdstip verhogingen ivm peildatum ABP)

  Lijken uit de kast wegwerken (teveel betaalde pensioenpremies sinds 2004 t/m 2018) door het op te nemen in tijdreeksen in de personeelsexploitatie (incidentele kosten, geldt ook voor UGM tot de AOW leeftijd)

  Loonhuis en toelages marktconform

  1. En datum ingang nieuwe AVW op datum afloop vorige. Nu is er 6 maanden loonsverhogingen gepikt, waardoor het kadootje van de 2e kamer van 750 euro bruto in november is teruggepikt.

 2. Heel leuk allemaal die 2 cadeautjes van 300 EURO, maar men vergeet dat daar ook nog eens belasting overheen gaat en wat hou je er dan van over?
  De loonsverhoging van 6,3% stelt eigenlijk verder ook zeer weinig voor. Uiteindelijk komt het uit op een paar tientjes de maand. Goh goh wat veel zeg (not).
  Kijkend naar de andere overheidsdiensten (politie, Justitie etc) is dit weer een afgezaagde CAO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.