Wat dreunt daar op die heide? De Veldartillerie!

Geplaatst door

En wat blinkt daar in het verschiet? Het zijn extra batterijen houwitsers die weer in de sterkte zijn opgenomen. Met de oprichting van de 41 Afdeling Veldartillerie kan de Landmacht weer beter vuursteun leveren. In totaal zijn er nu 24 houwitsers paraat bij de Krijgsmacht.

Grootschalig gevecht

Wat dondert tussenbeide, zodat men door het stof niet ziet? Dat is dus de grondgebonden vuursteun die van essentieel belang is in de hernieuwde focus van de Krijgsmacht die gericht is op een grootschalig gevecht. De houwitsers die nu weer in de sterkte worden opgenomen, zouden eerst verkocht worden, maar die verkoop is teruggedraaid. Daarnaast blijven er nog 30 houwitsers in reserve, maar die worden wel eerst op norm gebracht, oftewel gemoderniseerd.

Midlife Update

Tussen 2021 en 2026 krijgen de Pantserhouwitsers sowieso een MidLife Update (MLU), waarmee ze over de laatste stand der techniek beschikken. Nederland verkent de mogelijkheden om deze moderniseringsslag samen met Duitsland te organiseren, dat ook de Pansterhouwitser 2000 heeft.

Excalibur

De artillerie beschikt sinds 2018 over de 155 mm precisiemunitie, genaamd ‘Excalibur’. Hiermee kan een Pantserhouwitser een doel op 50 kilometer afstand  op 10 meter nauwkeurig raken.

MMR-radar

In februari 2019 sloot Defensie contracten met Thales voor de levering van nieuwe, mobiele Multi-Missie Radars, voor de detectie van aanvallen met raketten, artillerie, mortieren en kleine onbemande vliegtuigen. De koppeling van dergelijke systemen aan ‘shooters’ zoals de Pantserhouwitser garandeert een zeer snelle bestrijding van vijandelijke vuursteunsystemen (grondwapensysteembestrijding).

MMR-radar
MMR-radar

Joint Fire Training and Exercise System

Daarnaast zijn er ook Joint Fire Training and Exercise System (JFTES) – simulatoren in ’t Harde in gebruik zijn genomen. Daarmee kan de training van Forward Observers en Forward Air Controllers inmiddels stukken effectiever en efficiënter plaatsvinden.

Specificaties Pantserhouwitser 2000:

 • lengte: 7,91 meter (zonder schietbuis) 11,70 meter (met schietbuis)
 • breedte: 3,60 meter
 • hoogte (met torendakmitrailleur en uitschuifbare periscoop): 3,07-3,46 meter
 • gewicht: 55.500 kilo (gevechtsklaar)
 • motor: 8-cilinder dieselmotor, 986 pk
 • bemanning: 5
 • snelheid: 62 kilometer per uur
 • bewapening: – 155mm-houwitser (krombaangeschut)
                             – 7.62mm-mitrailleur (torendak)                     
                             – (rook)granaatwerpers
Zweden,Älvdalen,15 en 16 oktober 2018 De GPS-geleide 155 mm precisiegranaat Excalibur wordt getest door het Vuursteuncommando met de Pantserhouwitzer PzH2000NL tijdens de oefening Dragon Supremacy

Vuurkracht versterken

Het versterken van de vuurkracht op land is een belangrijke behoefte van de NAVO, waarvoor ze een beroep doen op Nederland. In onverhoopte conflicten is van belang de vijand zo snel mogelijk op zo’n groot mogelijke afstand zo precies mogelijk te kunnen aangrijpen en daarvoor zijn investeringen in de artillerie nodig.

Je kunt ze dus weer vaker tegenkomen daar op die heide: De Veldartillerie!

Door: Eduard van Brakel

Bron: Defensie.nl
Foto’s: Defensie

2 reacties

 1. Een volgend links kabinet bezuinigd ze zo weer weg, helaas.
  We blijven een volk van het “gebroken geweertje”, helaas.
  Wie in vrijheid wil leven zal daar iets voor over moeten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.